Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Triumf Davidové je důležitý pro celý český biatlon. Byla neuvěřitelná, chválil Gjelland

Až do vytrvalostního závodu musel na mistrovství světa odpovídat zejména na nepříjemné dotazy. Proč se Češkám tolik nedaří? Kde je problém ve střelbě? A další podobné. Nyní si ale trenér ženského biatlonového týmu Egil Gjelland může spokojeně říct: Mám svěřenkyni se zlatou medailí. Výkon Markéty Davidové označil norský kouč jako fantastický a významý pro celý český biatlon.

Markéta Davidová se zlatou medailí z MS slaví s českým týmem
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Ve sprintu i ve stíhacím závodě udělala Davidová po čtyřech chybách a bezradně hledala odpověď na otázku, proč se jí tentokrát v Pokljuce střelecky nedaří. Ve sprintu se nevyrovnala s větrem. Ve stíhačce si připsala dvě dvojky na druhé a třetí položce. "Ve stíhačce ale nestřílela špatně. Byla blízko," řekl norský kouč České televizi.

V úterý ale jeho svěřenkyně odvedla perfektní práci. Skvělý výkon předvedla jak na běžkách, tak i v práci s malorážkou, kdy sestřelila všech dvacet terčů a zvítězila s bezmála půlminutovým náskokem před Švédkou Hannou Öbergovou.

"Bylo to neuvěřitelné. Jela téměř nejrychleji, střílela čistě. Je to opravdová šampionka," komentoval Gjelland výkon Davidové, která na patnáctikilometrové distanci v běhu nestačila jen na fenomenální Norku Tirill Eckhoffovou.

Její zlato udělalo radost celému českému týmu, který do dneška v této sezoně Světového poháru žádnou medaili nezískal. Reprezentaci se nepovedl ani první týden mistrovství světa. Samotná Davidová skončila 44. ve sprintu a 32. ve stíhačce.

"Je to důležité pro všechny, pro celý český biatlon. Když předvedete takový výkon a vyhrajete zlato na mistrovství světa, je to neuvěřitelné. Ukázalo to celé zemi, že máte sportovce na špičkové úrovni," dodal Gjelland, jenž vede českou ženskou reprezentaci od léta 2018.

Právě pod tímto sedmačtyřicetiletým koučem, který byl jako závodník členem zlaté norské štafety ze ZOH 2002 a v minulosti vedl Norky, Davidová dosáhla svých seniorských úspěchů. Ty začaly v prosinci 2018 bronzem ve vytrvalostním závodě v Pokljuce a zatím vyvrcholily světovým titulem v téže disciplíně tamtéž.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články