Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Tři chyby a pád před cílem. Neustála jsem to, přiznala Koukalová

Nové Město na Moravě – Byl to takový smolný závod. Gabriela Koukalová letěla na lyžích, ale na lepší než hořké třinácté místo to nestačilo. Dohnal ji tlak publika a střelbu vestoje nedokázala ustát. Navíc pár set metrů před cílem najela na kámen a upadla. Cítí se ale výborně, na lyžích možná nejlépe, co pamatuje. Ve stíhačce se chce prát i kvůli fantastickým divákům. Po závodě ještě stačila podpořit Martina Fourcada, který hovořil o možnosti bojkotu závodů, pokud Mezinárodní biatlonová unie urychleně nepodnikne kroky v ruském dopingovém skandálu.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Michal Červený

Více než dvacet tisíc lidí ztichlo. Koukalová měla na dosah velký výsledek. Pak ale třikrát minula. "Já bych to úplně ráda řekla naplno, ale nejde to. Trošku jsem se z toho připo... Atmosféra mě strhla. První ránu jsem se snažila vyprecizovat. Trochu jsem ji odložila, ale možná právě to zapříčinilo, že se mi hodně klepaly nohy. Cítila jsem, že by z toho mohl být dobrý výsledek, a neustála jsem to," okomentovala rozhodující moment Koukalová.

"Ležka byla perfektní. Byla za 34 vteřin, hlídala si ji," zhodnotil šéftrenér Ondřej Rybář. Stojka se jí opravdu nepovedla. Tři rány od sedmi po devět hodin. Odrazilo se i to, jak se střelbou bojovala už při nástřelu," dodal.

Totéž potvrdila i sama závodnice. "Podmínky nebyly lehké, cítila jsem, že jsem si tu stojku nedokázala pohlídat už i při nástřelu. Bylo to podprůměrné."

Skvělá podpora a smolný pád

"Hnali nás, na to v životě nezapomenu," řekla Koukalová na adresu skvělého novoměstského publika. O tři desetiny byla rychlejší na lyžích než vyhlášená běžkyně Kaisa Mäkäräinenová. "Moc nepamatuju, kdy se mi běželo líp," přemítala Koukalová.

A mohlo to být dokonce ještě lepší. "Asi tři sta metrů před cílem jsem měla velkou smůlu. Najela jsem na kámen nebo co a hodila jsem tam takového tygra, že jsem skoro vylítla z trati. Bylo to zrovna na místě, kde se dá hodně získat, ale i hodně ztratit," podotkla posmutněle.

V sobotu od půl šesté večer je na programu stíhačka. "Budu se prát za všechny ty lidi. To, co tady předvedli, člověk zažije jen párkrát v životě," zdůraznila Koukalová.

Být fér

Bezprostředně se vyjádřila i k dopingové kauze, kterou nyní pulzuje biatlonové prostředí. Martin Fourcade pohrozil bojkotem Světového poháru, pokud Mezinárodní biatlonová unie (IBU) do ledna v aféře nezaujme nekompromisní postoj. "Pokud unie nemá k vyřešení problémů dostatek odvahy, musí být aktivní sami sportovci," řekl dvojnásobný olympijský vítěz norské televizi NRK.

Koukalová se k němu připojila: "Jestli se rozhodl, že bude bojkotovat Ťumeň, tak já jsem rozhodnutá ho v tom podpořit," uvedla. Mrzí ji, že se zakázané prostředky užívají i v biatlonu. "Říkala jsem si, že je náš sport poměrně mladý a třeba to v tom nemůže hrát takovou roli. Být fér ve sportu i v životě je jediná šance, jak si člověk může vážit sám sebe," uvedla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články