Trenér Vítek: Jestli jsem se sžil s holkama? Ještě úplně ne

Nové Město n. Mor. (Žďársko) – K trenérskému řemeslu se dostal jen krátce poté, co ukončil závodní kariéru, a Zdeňku Vítkovi se zatím u českého ženského biatlonového týmu daří na výbornou. Češky totiž patří ke špičce ve světovém poháru, což dokázaly i o víkendu v Novém Městě na Moravě. "Já ne že jsem s tím spokojený, ale jsem přímo nadšený," prozradil.

Trenér české ženské biatlonové reprezentace Zdeněk Vítek
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Skvělou formu potvrdily Češky i na světovém poháru v Novém Městě na Moravě, kde se podílely na stříbru smíšené štafety a Vítková dojela třetí ve sprintu. "Holky fungují, mají výsledky, ale zaskočilo mě to od začátku. Postupně si zvykám, že jezdí vepředu," usmíval se sedmatřicetiletý Vítek po závodech ve Vysočina Areně.

Biatlonistky skutečně září. Dvakrát vyhrály štafetu, skončily ještě druhé a třetí. V individuálních závodech jednou zvítězily Soukalová i Vítková, která přidala další čtyři umístění na stupních vítězů. Obě se podílely na stříbru smíšené štafety v Novém Městě na Moravě a patří do elitní desítky průběžného pořadí SP.

Vítek nastoupil k ženám po sedmnáctileté reprezentační kariéře, během které čtyřikrát startoval na olympijských hrách a šestnáctkrát na mistrovství světa, z kterého si v roce 2003 přivezl bronz ze sprintu. Nyní zkouší zkrotit ženskou duši.

"Jak jsem se s tím sžil? Ještě úplně ne, ale už si zvykám. Dynamika změn chování je u žen asi vyšší. Chvilku je sranda, pak slzy, to mě občas zaskočí, ale to je úplně normální," řekl Vítek a se smíchem dodal, že vlasy mu ještě nepadají. "Břicho zatím neroste, tak to je docela dobrý. Holky jezdí a to je nejdůležitější."

Vzhledem ke svým zkušenostem přinesl do přípravy žen více mužského elementu. "Osvědčilo se to v předešlé sezoně u Gábiny, tak to aplikujeme na všechny, ale koncepce mužského a ženského tréninku se až tak neliší. Maximálně chodíme déle z tréninku jak kluci, ale to je organizací," uvedl a změny shrnul do věty: "Přitlačili jsme na objem, na sílu i na regeneraci a tyhle detaily dávají dohromady celek."

Na každou platí něco jiného

Tréninkový plán dolaďuje s šéftrenérem Ondřejem Rybářem. "Já si nechám poradit, to stoprocentně. Jsem v téhle roli nastrčený ještě ani ne rok," podotkl Vítek, přezdívaný Bleky, se svým tradičním humorem.

Na biatlonistky někdy musí houknout, jindy se snaží náladu odlehčit. "Trenér musí být psycholog u chlapů i u ženských. Je třeba narovnat nabouranou duši, ego po závodech a srovnat před závody. Nevím, jestli to dělám dobře, ale snažím se reagovat podle momentální situace."

Už ví, že Vítková vyžaduje jasný plán a přesnost, naopak na Soukalovou musí dohlédnout, aby chodila včas. Že Soukalová občas něco zapomene, bere s nadhledem, vždyť sám jako závodník prožil úsměvné historky. "Přesně chápu, jak to vypadalo z druhé strany. Pro mě to byla sranda a pro trenéry hrůza," vzpomínal.

Životní sezonu prožívá především Vítková. Poprvé v kariéře vyhrála závod světového poháru a stále se zlepšuje. Kde se zastaví? "Nikdo neví, kde má vrchol. Je to o dobrém nastavení tréninku, nastavení těla i hlavy, aby si postupně zvykala, že ta dávka neublíží, ale pomůže. Hlavně si musí věřit," uvažoval Vítek.

Nejen současností žije kouč žen, ale už hledí i do budoucna. Soukalová totiž letos nemá běžeckou formu jako v předchozích sezonách. "Teď v sezoně se na tom moc pracovat nedá, na větších změnách je třeba pracovat na jaře. Formu nemá, jako měla, ale nemyslím, že by to byl velký propadák. Tak to určitě není," řekl Vítek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články