Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Totální norská záležitost. Laegreid slaví první vítězství v sezoně

Stíhací závod Světového poháru v Annecy vyhrál Sturla Holm Laegreid a po čtyřech druhých místech si připsal první vítězství v sezoně. Norům se celkově dařilo, druhý byl Vetle Sjaastad Christiansen, třetí Johannes Bö. Michal Krčmář se po šestém místu ze sprintu propadl o pět pozic. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Start závodu na 12,5 kilometru museli pořadatelé o patnáct minut odložit kvůli úpravám namrzlé tratě. Přes noc totiž šly teploty ve Francii notně dolů, údolí Le Grand-Bornand ale na rozdíl od probroušeného čtvrtečního sprintu krásně prosvicovalo slunce.

"Trať byla ráno obrovsky nebezpečná, ty sjezdy se ve finále nedaly ani jezdit. Organizátoři dělali, co mohli, aby se to vůbec uskutečnilo," řekl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Byl to pro něj hodně specifický závod. "Bylo to spíš bruslení, ale to měl každý, museli jsme se s tím vypořádat. Zrychlil jsem střelbu a hned tam vyskákaly jedničky. A ty jsou v téhle konkurenci, kdy se chce člověk posouvat dopředu, moc. Jedničky tam byly a musím se pokusit do zítra (masák, pozn. red.), aby vyzmizíkovaly," uvedl.

Johannes Bö měl před týmovým kolegou Sturlou Holmem Laegreidem náskok necelých 18 vteřin, ale na první ležce se jednou netrefil, čehož jeho mladší parťák využil a šel do čela.

Čistý Krčmář se držel své šesté pozice po sprintu. Tomáš Mikyska zapsal jednu chybu, stejně jako poslední český účastník nejlepší šedesátky Jakub Štvrtecký.

Na druhé ležce se v norské bitvě radoval rychlejší Laegreid, ale Bö pelášil bez ztráty kytičky a severské trio uzavíral o půl minuty čistý Vetle Sjaastad Christiansen.

Krčmář netrefeným terčem neklesl, ale držel se v popředí na pátém místě, ve vláčku za ním byli ovšem namačkáni Ukrajinec Artěm Pryma, Němec Doll, Francouzi Fillon Maillet a Jacquelin i Nor Andersen. Trestné kolo se nevyhnulo Štvrteckému ani tentokrát, Mikyska ale zůstával na jedné chybě.

Ale ani Laegreid se nevyhnul chybě na první stojce, Bö taktéž, takže třetí vzadu Christiansen se mohl rázem o necelé dvě vteřinky smát vepředu.

Sturla Holm Laegreid
zdroj: ČTK/AP

Krčmář po další minele klesl na jedenácté místo se ztrátou téměř minuty a půl na norské rychlíky. A tři sta metrů navíc museli absolvovat Mikyska se Štvrteckým.

Položku pravdy ovšem Christiansen nezvládl: čekala jej dvě kola, zatímco Laegreid po páté ráně mohl zatnout pěst a vítězně zapumpovat směrem do publika, což při dojezdu do cíle s o dost větší vervou zopakoval.

Zvítězil o 24,6 sekundy. Naopak trojnásobný vítěz SP Bö neprodloužil sérii pěti vítězství, doplatil na dvě trestná kola a až 27. běžecký čas.

Krčmář dojel za Leagreidem o minutu a 36 vteřin na jedenácté pozici. Mikyska skončil šestatřicátý a připsal si body do průběžného pořadí SP, i když o šest míst klesl. Štvrtecký byl mimo bodování, závod dokončil na pětačtyřicáté příčce.

Program v Annecy pokračoval sobotní stíhačkou žen, v neděli třetí díl SP uzavřou první závody s hromadným startem v sezoně.

SP v biatlonu v Annecy (Francie), muži - stíhací závod (12,5 km):

1. Laegreid 29:44,1 (1 trest. okruh), 2. Christiansen -24,6 (2), 3. J. T. Bö (všichni Nor.) -35,8 (2), 4. Fabien Claude (Fr.) -43,7 (2), 5. Andersen (Nor.) -54,1 (1), 6. Samuelsson (Švéd.) -1:03,6 (2), ...11. Krčmář -1:36,8 (3), 36. Mikyska -3:54,9 (3), 45. Štvrtecký (všichni ČR) -4:38,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 539, 2. Laegreid 490, 3. Jacquelin (Fr.) 292, 4. Ponsiluoma (Švéd.) 263, 5. Samuelsson 263, 6. Christiansen 240, ...15. Krčmář 180, 34. Štvrtecký 59, 40. Mikyska 41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články