Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tarjei Bö, za ním dlouho nikdo. Nor si jel vlastní závod, zatímco Češi kroužili trestná kola

Stíhací závod biatlonistů na ME byl sólozávodem Tarjeie Bö. Norský závodník čněl o třídu nad ostatními a přidal svůj další evropský titul. Čechům se nevedlo, když propadli hlavně na střelnici. Nejlépe skončil třiadvacátý Jakub Štvrtecký. Přímý přenos stíhacího závodu žen sledujte od 11:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tarjei Bö
zdroj: ČTK/DPA autor: Matthias Balk

Soupeře neměl. Tarjei Bö ovládl stíhací závod stylem start-cíl a připsal si další zlato z evropského šampionátu. Soupeřům se nepodařilo Nora ohrozit ani v náznaku, v cíli měl náskok půl minuty na druhého Rusa Matveje Jelisejeva. Třetí skončil další z norských biatlonistů Havard Bogetveit

Čechy srážela špatná střelba. Ondřej Moravec měl nejlepší startovní pozici, musel však obkroužit hned sedm trestných kol, což jej z boje o solidní výsledek diskvalifikovalo. Nejlepší výsledek tak na závěr šampionátu zajel Jakub Štvrtecký, který skončil třiadvacátý s mankem více než dvou a půl minuty. Moravec dojel 39., o deset míst za ním dorazil Adam Václavík.

"Na střelnici vyloženě těžké podmínky nebyly, ale kluci se s tím nesrovnali. Musím pochválit Štvrteckého, který se s tím popral dobře a neměl takový propad, předvedl nejvyrovnanější výkon. U Moravce to všechno byly těsné rány, závod ho stoprocentně bude mrzet, ale hodí ho za hlavu," zhodnotil český trenér Aleš Ligaun.

Jak závod probíhal?

Tarjei Bö vybíhal do závodu jako první a jeho náskok byl ještě větší, než původně počítal. Druhý ze sprintu Jesper Nelin totiž nenastoupil, a tak si Nor užíval pohodlného vedení. Navíc na střelbě chyboval jen jednou – svou poslední ranou – a jel si svůj samostatný závod. V cíli mohl dlouho zdravit norské diváky. Druhý Matvej Melisejev ztratil 28 vteřin.

Češi doufali ve výsledkový posun, to by ale nesměli pokazit úvodní střelbu. Ondřej Moravec chyboval dvakrát, Jakub Štvrtecký jednou a Adam Václavík minul terč rovnou čtyřikrát. Místo vzestupu tak přišel spíše strmý pád, který se čeští biatlonisté snažili ještě zachránit na dalších položkách. Štvrteckému ani Václavíkovi to ale příliš nešlo a padali dále.

A ani Moravcovi se nevedlo. Po čisté druhé střelbě minul poprvé vleže, čímž mu soupeři znovu odskočili. Na závěr přišla katastrofální druhá stojka, kde minul hned čtyři terče, a všechny naděje na zlepšení byly pochopitelně pryč. Moravec skončil 39. a porazil jej tak Štvrtecký (23.), který byl nejlepší z Čechů. Václavík skončil na 49. místě.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. T. Bö (Nor.) 31:10,3 (1 tr. kolo), 2. Jelisejev (Rus.) -28,5 (1), 3. Bogetveit (Nor.) -54,2 (1), ...23. Štvrtecký -2:33,6 (4), 39. Moravec -3:21,4 (7), 49. Václavík -4:40,3 (7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články