Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Takové lyže nebyly konkurenceschopné, štvalo Krčmáře a další české biatlonisty. Co ukáže sprint?

Sprint na 10 kilometrů Světového poháru v Östersundu čeká pět českých biatlonistů v čele s Michalem Krčmářem. Ti se potřebují spolehnout i na lyže, jejichž připravenost jim však v předchozím závodě – štafetě – příliš radosti neudělala, podobně jako týmovým kolegynímPřímý přenos sledujte od 14:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Michal Krčmář
zdroj: Reuters

Co ještě před týdnem vypadalo jako zcela zalité sluncem, nyní se zdá být velkým problémem.

Po kritice lyží od mužské štafety si své vyslechl český servis také od biatlonistek po sprintu.

Přechod na bezfluorové vosky se zdá být pravděpodobně větším oříškem, než by se možná čekalo. Své dělá samozřejmě i počasí.

Především lídr týmu Michal Krčmář nebyl ve středu s kvalitou namazání spokojen, navíc nedal dvě paté rány. Do mix-zóny přišel každopádně velice rozladěný.

"Jestli to není značkou, tak nemáme šanci. To bylo "velký špatný". Přišlo mi, že mě někdo drží zezadu na gumě. Jsem z toho hodně rozčarovaný. Mrzí mě to, protože předtím s tím tady problém nebyl, ale tohle nebylo vůbec konkurenceschopné," litoval v rozhovoru pro ČT sport.

"Podmínky? Nevím, neznám teploty sněhu, tohle by měli zodpovědět kluci ze servisu. Myslím, že podmínka se zase tolik nezměnila," dodal směrem k vedoucímu servisního týmu Benjaminu Ederovi a jeho spolupracovníkům.

Štafeta při dominanci Norů, na které ztratila dvě a půl minuty, nakonec skončila desátá. Jakub Štvrtecký se kritice lyží vyhnul. "Nebavil bych se o tom, prostě to tak je," uvedl.

Pak si stěžoval hlavně na zimu, ale to pravděpodobně všichni závodníci, kteří jsou součástí úvodního dílu SP ve středním Švédsku. Tam mají o víkendu panovat teploty na hraně regulérnosti závodů. O jejich povolení rozhodne až jury.

Nejspokojenější byl Jonáš Mareček, který ze svých dvou připravených párů lyží zvolil ten vhodnější.

Vleže sice podobně jako Krčmář minul poslední ránu, ale na položce vestoje za méně než 25 sekund vyčistil všechny terče. "Jsem spokojen, střelba byla super," uvedl závodník, který zajel na svém úseku pátý nejlepší čas.

Problémy s lyžemi ovšem musel přiznat trenér biatlonistů Michael Málek. "Co jsem viděl na trati, zásadní problém byl někde jinde (než na střelnici, pozn. red.)," řekl pro ČT sport.

"Je tu vysoká vlhkost a úplně dobře to nezafungovalo. Nevím, to musí říct servisáci... Každopádně je to škoda, protože by se asi dalo bojovat o lepší umístění," doplnil Málek.

O den později se nedobrý pocit z lyží potvrdil také u žen. Nejlepší byla ve sprintu se třemi trestnými koly sedmatřicátá Markéta Davidová. Na vítěznou Francouzku Lou Jeanmonnotovou ztratila minutu a 51 sekund.

"Pocity jsou špatné. Špatně střílím a bohužel ostatní státy měly v porovnání s námi lyže o třídu jinde," řekla Davidová, která se do nedělní stíhačky probjovala jen s šestapadesátou Jessicou Jislovou.

Na lyže si následně stěžovala i Tereza Voborníková. "Tu smůlu jsme si s lyžemi vybraly my holky. Můj pocit nebyl na lyžích kdovíjaký. Nejelo se mi nejlépe a lyže mě bohužel také nepodržely. I proto je výsledek takový, jaký je," uvedla až čtyřiašedesátá závodnice celkového pořadí.

Už minulou neděli Češi odjeli vytrvalostní závod. Krčmář obsadil 14. místo, na 28. příčce dojel jako druhý nejlepší český reprezentant Mareček.

Celkovému pořadí sprintu vévodil v loňské sezoně norský fenomén Johannes Thingnes Boe. Z Čechů byl nejlepší Krčmář na deváté pozici, jinak v úvodu ročníku 22/23 ve finském Kontiolahti dvaatřicátý.

Stejný závodník vybojoval ve sprintu i nejlepší české umístění – šestou příčku po bezchybné střelbě – před minulými Vánoci ve francouzském Annecy.

Program v Östersundu uzavřou nedělní stíhací závody. Světový pohár se poté přesune do rakouského Hochfilzenu, který opět nabídne sprinty, stíhačky a štafety.

Do konce roku se pojede elitní seriál ještě ve švýcarském Lenzerheide, jehož zastávka poslouží jako generálka pro MS 2025.

Češi v akci – sprint (v závorce startovní číslo):

Jakub Štvrtecký (8), Michal Krčmář (28), Jonáš Mareček (53), Mikuláš Karlík (69), Adam Václavík (83).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články