Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Světový šampionát se blíží, Koukalová zápolila s nečekaným problémem

Hochfilzen – Zanícená tříska v palci zkomplikovala Gabriele Koukalové závěrečnou přípravu před vrcholem letošní biatlonové sezony. Druhá žena průběžného pořadí SP musela v Jablonci podstoupit drobný lékařský zákrok, během kterého jí byla tříska odstraněna. Mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu začne ve čtvrtek smíšenou štafetou. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. 

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK/AP

Zdeněk Vítek, kouč ženské reprezentace, české fanoušky uklidňuje. "Nebylo to nic vážného, ale na světový šampionát musíte být zcela fit. Věřím, že to bude v pořádku," řekl deníku Sport.

Koukalová, která na minulém MS skončila třikrát pod stupni vítězů, by měla být oporou národního týmu v úvodním závodu mixů. Druhé místo mezi ženami zaujme pravděpodobně Eva Puskarčíková. Mužské duo vyberou trenéři z trojice Michal Šlesingr, Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravu Koukalové zkomplikovala zanícená tříska v palci

Ani příprava Veroniky Vítkové neproběhla bez komplikací. Mezi vánočními svátky onemocněla a poté se na její kondici podepsala vyšší nadmořská výška v Anterselvě. Náladu si spravila čtvrtým místem během mistrovství Evropy, ale do Hochfilzenu odjela opět lehce nachlazená.

"Snad jsme to podchytili včas. Už jsem byla na tréninku, tak snad budu připravená nastoupit do pátečního sprintu," naznačila Vítková, že se startem ve smíšené štafetě spíš nepočítá.

Z českých mužů má nejlepší pozici ve SP jedenáctý Krčmář. Stejně jako Šlesingr se dokázal v sezoně prosadit na stupně vítězů. Naopak se trápí Moravec, který během MS před dvěma lety vybojoval dvě medaile.

Kongres IBU předznamená biatlonový svátek

Den před zahájením šampionátu se bude v Hochfilzenu konat mimořádný kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU) na téma doping. Výsledek jednání může ovlivnit další průběh sledovaného mistrovství, z něhož chtějí čeští reprezentanti přivézt medaile, což se jim na loňském mistrovství světa v Oslu nepodařilo.

IBU svolala kongres po nátlaku závodníků i některých funkcionářů. Ti žádají razantní změny v boji proti zakázaným podpůrným prostředkům. Michal Šlesingr, Francouz Martin Fourcade a Američan Lowell Bailey sepsali petici, kterou podepsalo více než 150 sportovců a 50 trenérů. Kauza je důsledkem zprávy o dopingu v ruském sportu, jež se týká i biatlonu.

"Aby se biatlon očistil, musí vedení IBU udělat zásadní kroky," uvedl šéf českého svazu Jiří Hamza. Na kongresu se musí vyjádřit k aféře ruský svaz. Vyšetřování 22 případů dopingu ruských biatlonistů bylo již zastaveno kvůli nedostatku důkazů. Olej do ohně však přilila sborná nominací Loginova a Starychové, kteří si teprve nedávno odpykali tresty za doping.

Nominace ČR:

Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Tomáš Krupčík.

Ženy: Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová.

Program MS v Hochfilzenu:

Čtvrtek 9. února: 14:45 - smíšená štafeta.

Pátek 10. února: 14:45 - sprint žen.

Sobota 11. února: 14:45 - sprint mužů.

Neděle 12. února: 10:30 - stíhací závod žen, 14:45 - stíhací závod mužů.

Středa 15. února: 14:30 - vytrvalostní závod žen.

Čtvrtek 16. února: 14:30 - vytrvalostní závod mužů.

Pátek 17. února: 14:45 - štafeta žen.

Sobota 18. února: 14:45 - štafeta mužů.

Neděle 19. února: 11:30 - závod žen s hromadným startem, 14:45 - závod mužů s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články