Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Švédky v Annecy válely. Magnussonová předvedla životní sprint, Perssonová byla druhá

Závod kariéry odjela v Annecy Anna Magnussnová. Sedmadvacetiletá Švédka si počínala se střeleckou jistotou a v součtu s čtvrtým nejrychlejším během předčila o více než dvanáct vteřin týmovou kolegyni Linn Perssonovou. Z Češek byla nejlepší šestnáctá Markéta Davidová. Stíhačky se jedou v sobotu, přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Magnussonová má za sebou 131 startů ve Světovém poháru a ten ve Francii se jí vydařil ze všech nejlépe. Dosud se nejvýše umístila sedmá v masáku před téměř pěti lety a sedmá byla rovněž letos na olympijských hrách ve sprintu v Pekingu.

První je tedy až nyní a radost jí přinesl právě sprint na 7,5 kilometrů.

Po první čisté střelbě byla sedmá, druhou položku už zvládla nejlépe a na trati si vítězství ujít nenechala. "Jsem trochu v šoku. Tohle jsem vůbec nečekala. Cítila jsem se ale velmi dobře a měla skvělé lyže," řekla.

Perssonová skončila druhá i s jedním omylem, jednou musela kroužit i třetí Němka Denise Herrmannová-Wicková. O nečekaný výsledek se postarala také domácí Francouzka Sophie Chauveauová, která do poslední chvíle atakovala stupně vítězů a skončila čtvrtá.

Jedna chyba Davidové byl podle asistenta trenéra Jiřího Holubce kalibr. "To jsem ani necítila. Přijde mi, že tady jsou ty terče malinko níž, a to mi nevyhovuje," vyprávěla v rozhovoru pro ČT sport.

"Bylo to tak – těsná rána nahoře, byl napůl sklopený. Ale jinak Markéta střílí furt dobře," upřesnil Holubec.

Davidová se snaží podle svých slov dělat na střelnici vše pořád stejně. "A zatím klepu, že to vychází. Na trati to bylo strašně těžký. Já chtěla, ale moje nohy úplně ne. Musíme se spolu přes noc nějak domluvit," smála se česká jednička, kterou o víkendu čeká ještě stíhací závod i masakr.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak pracují servisáci českého biatlonu?

Atmosféra v Le Grand-Bornand jí učarovala. "Když jsem startovala, slyšela jsem, že než začala Julia Simonová střílet, byl to tu masakr. Těším se na Nové Město a doufám, že je trumfneme," dodala.

Jessica Jislová zapsala dvě nuly a mohla být spokojená. "Střelecky si myslím, že jsem naprosto spokojená, pohlídala jsem si to," řekla.

I podle ní byla trať velice těžká. "Sníh je hodně hrabavý, bere to víc sil, než jsme všichni čekali. Kdyby to bylo do dvacky, byla bych hrozně ráda," vyprávěla. Nakonec z toho bylo šestadvacáté místo.

"Vzhledem k tomu, jak sezona probíhala, i když to dopadne jakkoliv, budu spokojená. Na trati jsem si přišla, jak když stojím po dlouhé době na lyžích, technicky to moc krásný nebylo," doplnila.

"U Jessicy je zlepšení oproti prvním závodům, v Hochfilzenu se víc chytla, střelba čistá, na stíhačku může nějaký posun být," řekl Holubec.

Lucie Charvátová po čtyřech omylech příliš spokojená nebyla, z dvaašedesátého místa se nedostala do stíhačky.

Denise Herrmannová-Wicková
zdroj: ČTK/AP

"Bylo to těžký, trať byla neskutečně bořivá. Nasněžilo přes noc, do toho déšť, na lyžování to není úplně ideální. Závodí se mi těžko, necítím se v optimální formě a doufám, že se to může ještě zlepšit," uvedla ke zprávám ohledně svých potíží s metabolismem.

Eliška Václavíková byla s dvěma omyly jednasedmdesátá. Pátá Češka Tereza Voborníková se od týmu odpojila už po Hochfilzenu a zamířila na přípravu domů.

Do závodu nenastoupila bývalá běžkyně na lyžích, sedmadvacetiletá Slovinka Anamarija Lampičová, která hodně překvapila ve sprintu v Hochfilzenu pátým místem.

V následné stíhačce by bývala startovala se ztrátou 35 vteřin, ale nenastoupila už ani do ní. Naopak se nyní vrátila do druholigového IBU Cupu, který se jede v italském Ridnaun. Ve sprintu obsadila po čtyřech chybách patnácté místo.

O víkendu pokračuje SP stíhačkami, program ve Francii uzavřou první závody s hromadným startem na 15 a 12 kilometrů. Elitní seriál bude po vánoční přestávce pokračovat ve slovinské Pokljuce, kam třeba Michal Krčmář vyrazí ještě před svátky.

SP v biatlonu v Annecy (Francie), ženy - sprint (7,5 km):

1. Magnussonová 21:04,7 (0 tr. okruhů), 2. Perssonová (obě Švéd.) -12,8 (1), 3. Herrmannová-Wicková (Něm.) -15,2 (1), 4. Chauveauová -19,9 (0), 5. Ederová (Fin.) -21,3 (1), 6. Vittozziová (It.) -31,8 (0), ...16. Davidová -51,5 (1), 26. Jislová -1:02,7 (0), 67. Charvátová -2:31,8 (4), 78. Václavíková (všechny ČR) -3:17,6 (2).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 21 závodů): 1. Simonová (Fr.) 336, 2. Herrmannová-Wicková 300, 3. Vittozziová 282, 4. Tandrevoldová (Nor.) 268, 5. Perssonová 264, 6. E. Öbergová 255, ...7. Davidová 251, 44. Jislová 27, 52. Voborníková 12, 61. Václavíková 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články