Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Suverénní Fourcade válí dál, v Ruhpoldingu ovládl i stíhačku. Bezchybný Moravec byl 18.

Stíhací závod biatlonistů vyhrál v Ruhpoldingu suverénní Martin Fourcade. Vedoucí muž Světového poháru má už páté individuální vítězství sezony. Druhý dojel další Francouz Quentin Fillon Maillet, bronz urval Nor Vetle Christiansen. Nejlepší z českých závodníků, bezchybně střílející Ondřej Moravec, byl v cíli na osmnáctém místě. Michal Krčmář skončil s jednou minelou o tři místa hůře, Jakub Štvrtecký dojel 45.

Martin Fourcade si podává ruku s Vetlem Christiansenem
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Kdyby byli kluci malinko vepředu ze sprintu, bojovalo by se líp. O nějakou patnáctku určitě. Pak tam vznikla mezera, kdy se nedalo dotahovat dopředu," řekl trenér biatlonistů Zdeněk Vítek.

"V Ruhpoldingu jsem byl rozčarován ze štafety, to se nám úplně nepovedlo. Na poslední chvíli jsem si docela zlepšil náladu," dodal Vítek.

Jak k tomu došlo?

Na rozdíl od ženské stíhačky přestalo sněžit, takže biatlonisté měli přece jen o něco lepší podmínky na trati. Fourcade se tak se zavěšeným Fillonem Mailletem mohl pustit do prudkého stoupání za bavorskou Chiemgau Arenou.

Stíhačka nabrala hned v úvodním kole vysoké tempo a v první šestce nechyběli ještě další dva Francouzi: Simon Desthieux a Fabien Claude. Ten ale na rozdíl od Fourcadea a Fillona Mailleta při první ležce chyboval.

Moravec si na první položce počkal, pak ale spustil ostrostřelbu a Štvrtecký ho napodobil. Neomylně si počínal rovněž Krčmář. Téměř nefoukalo, takže chyb bylo v poli pomálu, jistý byl na střelnici i třetí Němec Benedikt Doll.

Francouzská jízda pokračovala také po druhé položce vleže, nemýlil se i Doll. Prvních pět biatlonistů ze sprintu se dál drželo na svých pozicích a mazali cenné vteřinky.

Krčmář i Moravec se zaskvěli opět stoprocentní a rychlou palbou, Štvrtecký naopak minul dvakrát a musel navštívit trestná kola. Střelecky čistí Češi se tak posunuli na 21., resp. 22. místo a jejich odstup činil zhruba minutu a čtyřicet sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Vávrova el. tužka: Spolupráce na trase Fourcade-Fillon Maillet

Suverénní závod pokračoval pro Fourcada dál i po vypilované stojce, zatímco Fillon Maillet se jednou rozhodit přece jen nechal. A když chyboval rovněž Doll, mohl se třetího místa ujmout Desthieux, zatímco Němec spadl na páté.

Čistě pokračoval za 21 sekund i Moravec a průběžně tak byl devatenáctý, zatímco Krčmář musel poprvé na 150 metrů navíc. Štvrteckého čekala rovnou kola dvě.

Za mohutné podpory fanoušků v tradiční biatlonové baště sahal Fourcade po dalším jednoznačném vítězství, Fillon Maillet nabral více než dvacet sekund a vedoucí muž SP si mohl teoreticky dovolit i jednou chybovat.

Michal Krčmář a Ondřej Moravec v cíli stíhačky v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

To se však nestalo a Fourcade se tak mohl radovat z letošní neporazitelnosti v SP. Fillon Maillet si druhé místo ujít nenechal, o třetí byl ale nebývalý zájem.

Rozhodovalo se mezi Desthieuxem, Dollem a Norem Vetlem Christiansenem, který nakonec Desthieuxe porazil ve vynikajícím finiši o jednu desetinu sekundy a připsal si šesté pódiové umístění kariéry.

Moravce mohl těšit závod bez jediné chybičky, všechny terče sestřelil na druhé položce vestoje a nakonec z toho bylo 18. místo. Běh ho ale příliš nepodržel, celkově mu patřila 44. příčka. Krčmář se dohromady netrefil jednou a dojel 21., Jakub Štvrtecký byl 45.

Na příští zastávce SP ve slovinské Pokljuce by se do biatlonového kolotoče mohl těsně před mistrovstvím světa vrátit Johannes Thingnes Bö.

Boj mezi ním a Fourcadem by tak mohl dostat nový impuls.

Muži - stíhací závod 12,5 km:

1. M. Fourcade 31:26,8 (0 tr. okruhů), 2. Fillon Maillet (oba Fr.) -17,6 (1), 3. Christiansen (Nor.) -46,0 (1), 4. Desthieux (Fr.) -46,1 (1), 5. Doll (Něm.) -52,2 (1), 6. Jacquelin (Fr.) -1:04,9 (3), 7. T. Bö (Nor.) -1:05,4 (1), 8. Guigonnat (Fr.) -1:06,4 (1), 9. Dale (Nor.) -1:07,4 (1), 10. Loginov (Rus.) -1:08,7 (2), ...18. Moravec -1:59,2 (0), 21. Krčmář -2:26,6 (1), 45. Štvrtecký (všichni ČR) -3:51,6 (5).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 24 závodů): 1. M. Fourcade 507, 2. Fillon Maillet 436, 3. Desthieux 435, 4. T. Bö 391, 5. Loginov 390, 6. Jacquelin 380, ...22. Krčmář 168, 27. Moravec 226, 44. Štvrtecký 58, 64. Václavík 19, 68. Šlesingr 12, 72. Krupčík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články