Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Střelba z kategorie strašidelných. Češky dojely v Oberhofu deváté

Českým biatlonistkám se v Oberhofu nevedlo. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková na německé půdě nejlepším nestačilo a doběhlo na devátém místě. Na střelnici udělaly české závodnice osmnáct chyb. Závod vyhrály Francouzky před domácí německou štafetou. 

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Kámen úrazu byl ve střelbě. Puskarčíková zvládla první úsek se třemi chybami, v rozhovoru pro ČT poté sama přiznala, že se situace hodně zalekla. "Na poslední střelbě jsem se už docela klepala," líčila Puskarčíková. Horší časy přišly na úsecích číslo dvě a tři, na kterých Jisslová (pět chyb a trestný okruh) a Davidová (čtyři chyby a dlouhé váhání) neoslnily.

"Na stojce mi nevystřelil náboj, takže jsem musela čtyřikrát dobíjet. To mě rozhodilo," popisovala Davidová, která předávala Vítkové na desáté pozici. Česká jednička potvrdila nelichotivý trend a přidala na konto střeleckých chyb dalších šest minel. Celkových osmnáct střeleckých chyb tak české kvarteto odsunulo na výslednou devátou příčku.

"Dobíjení bylo mraky. Foukal vítr a padla mlha, hodně štafet šlo na trestné kolo. Našich střeleckých chyb ale bylo moc, což se nasčítalo. Podmínky nebyly jednoduché," hodnotil závod trenér ženského týmu Zdeněk Vítek.

Souboj o vítězství předvedly Francouzky s domácími německými biatlonistkami. Rozhodla závěrečná střelba, z níž Justine Braisazová na rozdíl od Maren Hammerschmidtové odjela bez trestného kola. Francouzská čtveřice tak slaví v Oberhofu štafetový úspěch. Na třetím místě dorazila do cíle překvapivě švédská štafeta.

Jak závod probíhal?

V mlze, která by se dala krájet, rozjela závod skvěle Eva Puskarčíková. První střelbu zvládla bez chyby a ve velmi dobrém tempu (26 vteřin), díky čemuž vyjížděla z areálu jako druhá. Jaký rozdíl oproti Vanesse Hinzové, která začala topit šance domácího kvarteta. Chybovala třikrát a svůj špatný výkon korunovala na stojce, po níž musela rovnou na trestné kolo.

Na druhé střelbě se už ovšem tolik nedařilo ani české závodnici, která měla co dělat, aby se sama vyhnula trestnému okruhu. Nakonec mohla být ráda za tři chyby a Jessice Jislové předala na sedmé příčce se ztrátou 34 vteřin. Perspektivní biatlonistka se trápila v táhlém stoupání, jímž je Oberhof proslulý, a problémy přišly i na střelnici – pět chyb a trestné kolo.

Skvělým výkonem mezitím posunula Itálii do čela Dorothea Wiererová, zvedly se ovšem i Němky, které vyvezla na čtvrtou příčku excelující Denise Herrmannová. Na desáté pozici (+1:27) předávala Jisslová, na trať šla nyní Markéta Davidová. Byla v těžké situaci – neměla před sebou totiž žádnou soupeřku, za níž by se mohla vyvézt.

Malý zázrak předváděly Němky, které po bezchybném představení Franzisky Preussové už dokonce vedly. Horší už to bylo v českém případě. Davidová sice na rozdíl od své kolegyně nemusela běžet žádné metry navíc, ovšem na střelnici dlouho váhala a čtyřikrát musela dobíjet. Veronika Vítková vybíhala z desáté příčky s jakousi šancí na útok na top 8.

Nezačala vůbec dobře, když v leže vystřihla tři chyby. I přes další minely (českým tým jich v tu chvíli již měl na svém kontě pattnáct) zůstala v kontaktu a mohla reálně pomýšlet na umístění v nejlepší osmičce. Na stojce přišly další tři rány mimo terč a Vítkové utekla polská štafeta. Přes stíhací jízdu ji dojet nedokázala a dovezla české kvarteto na deváté příčce.

Souboj o vítězství sváděly Justině Braisazová s domácí Maren Hammerschmidtovou. Obě mířily na závěrečné střelbě často mimo terče, zatímco Francouzka ale odjela se třemi chybami, Němka mířila na trestný okruh a o vítězkách tak bylo jasno. Německá štafeta skončila druhá, třetí doběhly překvapivě Švédky a čtvrté Rusky.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Francie (Bescondová, Chevalierová, Aymonierová, Braisazová) 1:12:42,4 (1 trest. okruh + 10 dobíjení), 2. Německo (Hinzová, Herrmannová, Preussová, Hammerschmidtová) -32,4 (2+13), 3. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, Högbergová, Brorssonová) -48,2 (0+8), 4. Rusko -1:04,7 (1+5), 5. Ukrajina -1:15,8 (0+12), 6. Itálie -2:06,9 (2+8), ...9. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -3:04,8 (1+18).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články