Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stíhačku vyhrál Fourcade, Krčmář se vešel do desítky. Moravec zlomil zbraň

Nové Město na Moravě – Naděje na dobrý výsledek ve stíhacím závodě ztratil Ondřej Moravec v druhém běžeckém kole, kdy upadl a zlomil si malorážku. Nejlepší z Čechů byl v cíli desátý Michal Krčmář, na devatenáctém a dvacátém místě dojeli společně Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr. Znovu zvítězil Francouz Martin Fourcade. Druhý stejně jako ve sprintu skončil Rus Anton Šipulin, třetí místo obsadil Francouz Quentin Fillon Maillet. V závodu s hromadným startem bude startovat česká čtveřice. V aréně bylo rekordních 35 tisíc fanoušků. 

Martin Fourcade
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Po první položce odjížděl jako šestý, běžel solidně, na medailové pozice to neměl daleko. Jenže Moravec v jednom ze sjezdů upadl a rozlomil si zbraň. Na střelnici musel vzít za vděk náhradní malorážkou. Nestačil se s ní sžít a pětkrát minul. "Oproti klukům potřebuje hodně cvaků. Grupeto bylo dobré, ale potřeboval ještě docvakat. Bohužel závod pro něj skončil," konstatoval Rybář.

Moravec ale nic nevzdal, publikum ho hnalo, přestože už neměl žádnou šanci na dobrý výsledek. "Ondra, Ondra, Ondra," ozývalo se tribunami. "To jsou emoce, na které člověk nezapomíná," podotkl k momentu šéftrenér Ondřej Rybář. Moravec se věrným odvděčil bezchybnou závěrečnou položkou a dokončil jako padesátý. V cíli publiku tleskal.

Celý závěrečný okruh slavil i Martin Fourcade, který rozhodl francouzsko-ruský souboj se Šipulinem na posledních dvou položkách. Po poslední střelbě ukázal své vítězné gesto a pak si stačil poplácat s několika fanoušky u trati. V cíli nešetřil poklonami.

Češi skokany

Skvělý závod předvedli další tři Češi. Krčmář vybojoval s jednou chybou desáté místo a vylepšil se o osmnáct pozic. "Jsem rozpačitý. Bylo to bláznivé na ledu. Kopali jsme si do holí, někdo padal. S výsledkem jsem ale maximálně spokojený," řekl Krčmář.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Ještě větší skok udělal ze 44. příčky na devatenáctou Šlesingr. "Michal Šlesingr zajel velice pěkný závod. Škoda dvou velice těsných ran. Má obrovskou formu, ale vždycky udělá o chybu víc, než by měl," uvedl trenér Michael Málek. Na trati měl dokonce třetí nejlepší čas.

Soukup výtečně střílel, až přišla poslední rána. Musel na jeden trestný okruh a místo boje o první desítku se spokojil s umístěním na kraji elitní dvacítky. "Našel ve střelbě svůj klid," řekl Málek. Litoval jen poslední odložené rány.

Jak šel čas…

Jako první se na trať vydal Martin Fourcade. Za ním vystartoval Anton Šipulin. Na startu naopak chyběl třetí ze sprintu Emil Hegle Svendsen, který onemocněl a z Nového Města na Moravě předčasně odcestoval. První dva biatlonisté rychle vytvořili silné duo, pár sekund za nimi jel Johannes Bö. Francouz však nechtěl taktizovat a mírně Šipulinovi poodjížděl.

Lídr seriálu před první střelbou mírně zaškobrtl, ale na výsledek to nemělo vliv. Šipulin i další favorité rovněž nezaváhali. Jen Bö musel na trestný okruh a na čelo ztratil. Čechům první střelba vyšla. Jedinou chybu udělal Šlesingr. Moravec odjížděl šestý, Soukup patnáctý, Krčmář 24., Šlesingr si držel 44. příčku. "Nikdo z kluků necvakal. Michalova rána byla na dvě hodiny," okomentoval Rybář.

Pódium po stíhacím závodu biatlonistů
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Stejně jako v prvním kole Fourcade ke konci Šipulinovi mírně poodjel. Jenže na rozdíl od svého ruského soupeře chyboval.

Mezitím se však rozhodl závod pro Moravce, který upadl a zlomil si zbraň. Na střelnici se s novou malorážkou nestihl sžít a minul všechny terče. Naopak Soukup i Krčmář pokračovali s nulou.

Francouzsko-ruský souboj pokračoval i v dalším kole. Tentokráte chyboval Šipulin a Fourcade se rázem dostal do čela s desetisekundovým náskokem. Ten postupně navyšoval. Po poslední suverénní střelbě nebylo pochyb, kdo vyhraje.

Šipulin minul poslední ranou, dvojice pronásledovatelů Fillon Maillet a Schemp však už stáhnout manko nedokázala.

Moravec závod nevzdal, na první střelbě vestoje jednou minul, poslední "stojku" vyčistil. To se povedlo i Krčmářovi, ne už Soukupovi.

V cíli fanoušci udělali okouzlující atmosféru. Děkoval jim Fourcade i všichni čtyři Češi. Krčmář v závěru mohl myslet i výš, ale ve sjezdu před stadionem ho podle vlastních slov nepodržely lyže.

Výsledky SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

1. M. Fourcade (Fr.) 32:53,6 (1 trest. okruh), 2. Šipulin (Rus.) -30,2 (2), 3. Fillon-Maillet (Fr.) -38,3 (0), 4. Schempp (Něm.) -38,4 (0), 5. J.T. Bö (Nor.) -1:02,7 (3), 6. Roesch (Belg.) -1:03,6 (0), 7. Rastorgujevs (Lot.) -1:03,8 (2), 8. Beatrix (Fr.) -1:20,9 (1), 9. Bailey (USA) -1:22,1 (2), 10. Krčmář -1:27,3 (1), ...19. Šlesingr -1:54,8 (2), 20. Soukup -1:54,9 (1), 50. Moravec (všichni ČR) -5:07,4 (6).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 408, 2. Šipulin 281, 3. J.T. Bö 276, 4. Cvetkov (Rus.) 222, 5. Björndalen 222, 6. Svendsen (oba Nor.) 197, ...13. Krčmář 146, 19. Šlesingr 129, 21. Moravec 124, 42. Soukup 43, 69. Krupčík (ČR) 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články