Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Stály nad námi vyšší síly, zářila Eckhoffová po triumfu norských biatlonistek

Norské biatlonistky si po předloňském výbuchu na mistrovství světa v Hochfilzenu spravily chuť a v Östersundu si ve štafetě dojely pro zlato. "Stály nad námi nějaké vyšší síly," nevěřila Tiril Eckhoffová, která musela jako jediná z kvarteta na trestné kolo. Marte Olsbu Röiselandová vedle toho zažívá nejlepší sezonu kariéry.

Vítězné kvarteto norských biatlonistek
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Po úsecích Linn Perssonové, Mony Brorsonové a Anny Magnussonové nebylo příliš pochyb o tom, že pro zlato míří švédské kvarteto. Na posledním úseku vsadil tým pod vedením Wolfganga Pichlera na švédskou jedničku Hannu Öbergovou.

Jenže pak se začaly dít věci. Mistryně světa z vytrvalostního závodu totiž na závěrečné položce třikrát dobíjela, zatímco finišmanka Marte Olsbu Röiselandová zastřílela stojku čistě. A Norky šly do čela. Eckhoffová přitom za sebou měla ze třetího úseku trestný okruh.

Celkově třetí nejrychlejší biatlonistka závodu v tu chvíli vykřikla: "Sakra!" Po závodě ještě Eckhoffová dodala: "Veškerá radost mě opustila. Ale když to vidím zpětně, musím se smát," uvedla dvojnásobná olympijská medailistka, která má doma dva bronzy ze závodů s hromadným startem v Soči i Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafetového závodu biatlonistek

Norové vsadili na stejnou sestavu jako loni na olympiádě, kde nakonec skončily čtvrté. Vedle Röiselandové a Eckhofové rozjížděla tentokrát štafetu opět Synnoeve Solemdalová.

Na úvodní ležce dvakrát dobíjela. "Byl jsem hodně nervózní. V tom první kole mi to nejelo tak, jak bych si přála," prohlásila pro norskou veřejnoprávní televizi NRK.

Poté ovšem nastoupila Ingrid Landmark Tandrevoldová – a obě položky dala brilantně bezchybně. "Jsem naším kvartetem naprosto ohromena," řekla nejmladší, dvaadvacetiletá členka štafety, která si letos vyjela v Ruhpoldngu v masáku první pódiové umístění SP kariéry.

Röiselandová vyrážela do finiše více než půl minutu za Öbergovou. "Viděla jsem, že Hanna musí dobíjet. V tu chvíli jsem pomyslela, že mám příležitost. Vím, že mám možná o něco rychlejší střelbu," řekla.

Pro Röiselandovou, která se v Östersundu podílela i na vítězství smíšené štafety a rovněž štafety dvojic, je to zcela přelomová sezona.

Letos brala už tři zlata ze závodů Světového poháru v Novém Městě na Moravě a americkém Soldier Hollow. Osmadvacetiletá studentka z Lillehammeru, která má stříbro z olympijského sprintu v Pchjongčchangu, byla do té doby v SP nejlépe na třetích místech.

Zdroj
ČT sport, SVT, NRK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články