Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štafetu zakončí nevyzpytatelná Charvátová. Musíme doufat a předvést to nejlepší, říká Gjelland

Biatlonové zápolení v rámci prvního Světového poháru sezony končí v Östersundu stíhačkami mužů a štafetami žen. Z 15. místa vyrazí do závodu Michal Krčmář, na první místo ze sprintu, které ve čtvrtek obhájil, bude chtít navázat domácí Sebastian Samuelsson. Štafeta biatlonistek startuje živě ve 12:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ještě předtím se ale poběží štafety. Realizační tým musel mít ve Švédsku pořádně zamotanou hlavu, protože Tereza Vinklárková se na rozdíl od Lucie Charvátové dostala do sobotní stíhačky.

Střelecky jí ale úplně nevyšla, i když se o kolo dostihnout nenechala. I tak ovšem skončila na chvostu 58. s osmi chybami a možná i proto Egil Gjelland a spol. nakonec rozhodl o zařazení Charvátové na poslední úsek.

"Tereza se cítila unavená, bylo to vidět i na trati. Musíme přemýšlet i směrem do budoucna. Víme, čeho je Lucie schopná, když se trefí. Musíme doufat a předvést to nejlepší, čeho jsme schopni," uvedl Gjelland pro svazový web.

Charvátová je ovšem známa tím, že štafetové závody neběhá příliš ráda. Dokonce se i v minulosti vyjádřila v tom smyslu, že by se na štafetě ideálně nepodílela vůbec.

To ale dost dobře nejde. A už vůbec ne v olympijské sezoně, kdy se hledá ideální složení.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Toto dnešní je tradiční a je i na Charvátové, zda bude také funkční. Často se totiž u ní projeví tíha zodpovědnosti, což většinou znamená chyby na střelnici, které sráží její dobrý běh.

Ve vytrvalostním závodu nového ročníku byla se čtyřmi minelami třiatřicátá, tři chyby přidala v prvním sprintu, kde skončila na 54. místě a o dalších patnáct si po čtyřstřelovém představení mimo pohoršila ve druhém sprinterském závodu.

V závodu kvartet na 4x6 km nyní bude finišovat. Štafetu rozběhne Jessica Jislová, která v prvním sprintu ve Švédsku zaznamenala třetí nejlepší výsledek kariéry - byla osmnáctá.

Na druhém úseku bude operovat Eva Puskarčíková, třetí podpoří skvělým během i pilovanou střelbou Markéta Davidová. Budeme-li brát v potaz stejné složení, avšak přeházené úseky, totožná parta dojela loni v Kontolahti jedenáctá.

Favoritek závodu je vícero: běžecky vypadají naprosto skvostně Švédky, na paty jim ovšem budou šlapat Francouzky a Norky. V loňské úvodní štafetě elitního seriálu se radovala právě čtveřice Švédek.

Michal Krčmář pojede stíhačku jako jeden ze dvou českých biatlonistů. Tím dalším bude Jakub Štvrtecký. Zatímco česká jednička napravila úvod SP a ve druhém sprintu nechybovala, Štvrtecký minul poslední terč a obsadil 43. příčku.

"Střílel jsem na jistotu po tom, co jsem tady vymýšlel první víkend. Ty dvě nuly mi zase vlily energii do svalů," řekl Krčmář, který minulý týden udělal tři chyby ve vytrvalostním závodě i prvním sprintu.

Samuelsson zopakoval nedělní sprinterský triumf a Krčmář za ním pojede se ztrátou 59 vteřin. Díky lepšímu běhu porazil Švéd navzdory jednomu trestnému kolu francouzské reprezentanty Emiliena Jacquelina a Quentina Fillona Mailleta, kteří rovněž udělali po jedné chybě. 

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Samuelsson bude obhajovat vítězství z loňské úvodní stíhačky na 12,5 km, v níž udělal chybu na poslední položce. Oproti sobotě má neděle přinést opět nižší teploty lavírující okolo jedenácti pod nulou.

Druhý SP sezony obstará Hochfilzen, kde bude podobný program jako v Östersundu: sprinty, stíhačky a štafety. Kvůli koronavirovým opatřením a rakouskému lockdownu se podnik pojede bez účasti fanoušků, na což jsou biatlonisté z posledních dvou sezon zvyklí dostatečně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články