Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Štafeta běžela na trati nejrychleji, přesto skončila šestá. Zvítězily Norky

Příliš mnoho střeleckých chyb. Česká štafeta ve složení Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková obsadila v Hochfilzenu šesté místo. O lepší příčky Češky nebojovaly vinou horšího výkonu na střelnici. Běžecký čas přitom měly vůbec nejrychlejší. Zvítězily Norky, které v závěru předstihly dlouho vedoucí ruské kvarteto. Přímý přenos stíhacího závodu mužů sledujte od 14:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Marte Olsbuová Röiselandová
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Další solidní výkon předvedla Jessica Jislová, která předávala z 12. pozice, ovšem s malým odstupem na čelo. "Trochu mě mrzí ležka, kdy jsem střílela hodně dlouho, ale zrovna byl nevyzpytatelný vítr. Nechala jsem tam všechno a nevím, kde jsem našla síly po včerejšku. Snažila jsem se vždy dojet někoho před sebou, protože tady je těžké jet sám," líčila Jislová.

Pak šla na řadu Lucie Charvátová, které se v předchozím závodě navýsost zadařilo. Nyní ale selhala na první položce, po níž musela na trestný okruh. "Nechápu to. Nevím. Nedá se s tím už nic dělat," hodnotila své vystoupení na střelnici. Po ní se vydala na trať Markéta Davidová. Chybovala třikrát a odstup na čelo udržela na minutě a několika málo vteřinách.

"Mrzí mě dobíjení. Štve mě to. Běželo se mi dobře, o to víc mě to mrzí," říkala po svém úseku Davidová. Jako poslední mohla ještě umístění vylepšit Eva Kristejn Puskarčíková, jenže hned tři chyby na úvodní střelbě ji srazily dolů. Poslední položku ale zvládla skvěle a nakonec Češky dovezla na šesté příčce.

Mrzelo ale celkem 12 dobíjení a jedno trestné kolo. "Běžecky to bylo výborné a musím pochválit i servis. Šesté místo bereme, ale je to radost i zklamání, protože bronz nebyl daleko," hodnotil trenér Jiří Holubec. Češky byly nejrychlejší v běhu, ale střelba biatlonistky tentokrát nepodržela.

Jak závod probíhal?

Český tým vstupoval do štafet se vztyčenou hlavou, vždyť především Markéta Davidová a nyní též Lucie Charvátová ukázaly, že se mohou měřit se špičkou. Na úvodním úseku se navíc solidně předvedla také Jessica Jislová, která chybovala dvakrát a předávala jako dvanáctá, jen dvanáct vteřin za čelem.

Pak už přišel čas pro Charvátovou. Ta však na úvodní položce selhala – minula čtyřikrát a musela na trestné kolo. Byla z toho velká ztráta, kterou česká biatlonistka smazat již nemohla. Po další chybě na střelnici nakonec předávala na třetí úsek Markétě Davidové s výrazným mankem minuty a pěti vteřin na vedoucí Itálii.

Současné české jedničce se příliš nevedlo. Předvedla tři chyby, a přestože nadále držela české barvy v okolí desátého místa, žádný posun vpřed se nekonal. Situaci zachránila alespoň znovu vynikajícím během, kterým štafetu držela na osmém místě s mankem minuty a čtyř vteřin. Vedlo již výborně jedoucí ruské kvarteto.

O finální vzepětí se pokusila Kristejn Puskarčíková, kterou však zastavila hned úvodní položka a tři střelecké chyby. Dojem napravila až na závěrečné střelbě, kterou zvládla rychle a hlavně bez chyby. České barvy nakonec dovezla na šestém místě.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Olsbuová-Röiselandová) 1:10:04,7 hod. (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Rusko (Rezcovová, Kuklinová, Mironovová, Jurlovová-Perchtová) -8,2 (0+5), 3. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) -1:04,1 (1+9), 4. Ukrajina -1:09,2 (0+8), 5. Kanada -1:09,3 (0+7), 6. ČR (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková) -1:16,1 (1+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články