Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sprinty vyšly nejlépe osmé Tomešové a čtrnáctému Soukupovi

Ťumeň (Rusko) – Sprint biatlonistů na ME v ruské Ťumeni se stal kořistí ruského favorita Jevgenije Garaničeva. Dva Češi se vešli do elitní dvacítky - čtrnáctý byl Jaroslav Soukup a sedmnáctý Adam Václavík. Sprint žen ovládlo německé trio Nadine Horchlerová, její sestra Karolin a Annika Knollová. Nejlepší českou závodnicí byla osmá Barbora Tomešová. Šampionát pokračuje v sobotu stíhacími závody, přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Václavík se rychle otřepal z nevydařeného představení ve středeční smíšené štafetě, ve které musel na dvě trestná kola. Tentokráte zastřílel s jednou chybou, a to navzdory nepříjemné situaci v prvním okruhu. "Adama zastihl pád, nalomil si pažbu. Nakonec to odstřílel, ale v prvním kole ztratil dost vteřin," podotkl kouč Aleš Ligaun. Václavík se dokázal popasovat s psychikou, která ho ne vždy podrží. "Hodil to za hlavu, což dnes na střelnici bylo vidět," dodal Ligaun.

Soukup chyboval dvakrát, přestože běžecký čas měl jedenáctý nejlepší, nebyl se svým výkonem spokojen "Běžecky se dnes úplně necítil. První kolo ještě jakžtakž, druhé a třetí kolo nebylo ono," přiblížil Ligaun.

Do stíhacího závodu ještě postoupili 43. Lukáš Kristejn a 48. Matěj Krupčík.

Landová pohřbila naděje ve sprintu hned na úvodní střelbě, když třikrát minula. Nakonec dojela až jednapadesátá. V minulých sezónách tradiční účastnice závodů Světových pohárů tak výrazně ztrácí šance na případný start na letošním mistrovství světa.

K tomu má nyní blíže Barbora Tomešová, která setřásla nervozitu ze včerejších štafet dvojic a udělala jen jedinou chybu při střelbě vestoje. Dobrým během se dokázala protlačit do elitní desítky. "Přáli jsme si v tajných snech umístění na velkém pódiu do šestého místa, jinak místo v první desítce bereme všema deseti," prohlásil trenér Marian Málek. "Další umístění je zklamáním. Především ta střelba," povzdechl si.

Jessica Jislová skončila 27. a Ludmila Horká 52. Češky se trápí především střelecky, na trati patří mezi ty rychlejší. "Deváté, jedenácté a třinácté místo běžecky určitě potěší. Ale když se to sečte, nestačí to," podotkl Málek.

Sprinty jsou velmi důležité, neboť jejich výsledky ovlivňují sobotní stíhací závody i nasazení do nedělních závodů s hromadným startem, kam postupuje třicítka nejlepších podle výsledků z evropského šampionátu. Biatlonisté stále bojují o účast na světovém šampionátu v Oslu. Ve hře je jedno místo pro ženy a dvě místa pro muže.

Výsledky ME v biatlonu

Muži (10 km): 1. Garaničev (Rus.) 23:40,3 (1 tr. okruh), 2. L'Abee-Lund (Nor.) -5,2 (0), 3. Babikov (Rus.) -9,7 (0), ...14. Soukup -1:18,4 (2), 17. Václavík -1:21,9 (1), 43. M. Krupčík -2:03,3 (1), 48. Kristejn (všichni ČR) -2:11,1 (2).

Ženy (7,5 km): 1. N. Horchlerová 21:53,0 (1), 2. K. Horchlerová -12,7 (0), 3. Knollová (všechny Něm.) -28,5 (0), ...8. Tomešová -51,9 (1), 27. Jislová -1:46,6 (3), 51. Landová -3:00,7 (4), 52. Horká (všechny ČR) -3:03,2 (4).

Zdroj
ČTK, biatlon.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články