Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sprinterskou krasojízdu Böho ukončil v Oberhofu Loginov, Moravec byl třináctý

Když se jede sprint, výhru bere Johannes Bö. Toto pravidlo platilo v probíhající sezoně Světového poháru až do německého Oberhofu. Vítěznou sérii norského lídra seriálu přeťal Rus Alexandr Loginov. Druhý muž SP si připsal první výhru v kariéře. Nejlepším Čechem byl Ondřej Moravec, který útočil i na nejlepší desítku, ale nakonec skončil třináctý.

Stupně vítězů po sprintu v Oberhofu. Zleva Johannes Bö, vítězný Alexandr Loginov a Sebastian Samuelsson
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Až do Oberhofu neměl ve sprintu konkurenci. I když třeba jednou minul, na konkurenty dokázal na trati najet tolik vteřin, že v cíli nakonec mohl ještě slavit. Návrat po vánoční pauze ale Johannesi Böovi přinesl zjištění, že ve Světovém poháru je soupeř, který ho dokáže za chyby ztrestat.

Tím se v německém středisku stal Rus Alexander Loginov, druhý muž seriálu.

Šestadvacetiletý závodník na 10kilometrové náročné trati ukázal, že přes Vánoce vypiloval svoji formu téměř k dokonalosti.

Důkazy? V běhu za Böm zaostal minimálně. V celkovém součtu na něj Nor na trati najel pouze 3,9 sekundy. Zářil navíc i střelecky. Obě položky odstřílel za 49 sekund, což byl třetí nejlepší výsledek. Rychlost navíc podpořil přesností, jelikož skolil všech 10 terčů.

To byl zásadní rozdíl oproti lídrovi Světového poháru, který při položce ve stoje jednou minul a musel na trestný okruh. Do závěrečného kola vjel s mankem 14 sekund, jenže místo stahování nakonec ještě ztratil. Loginov měl tak v cíli náskok 25 sekund na druhého Böho a dočkal se premiérové výhry v ročníku.

Pro třetí místo si doběhl Švéd Sebastian Samuelsson, který byl podobně jako Loginov na střelnici stoprocentní a díky tomu těsně porazil domácí duo Benedict Doll, Arnd Peiffer. Jednadvacetiletý Seveřan si zapsal nejlepší výkon ročníku.

Mezi malý počet stoprocentních střelců se dostal i Ondřej Moravec, kterému se to ve sprintu v sezoně povedlo vůbec poprvé. "Lehké to nebylo, ten vítr tady straší. S tím stojákem myslím jsem se popasoval slušně. Lehký vítr tam byl, schoval jsem se na třicítku," popisoval Moravec v České televizi.

Díky tomu se bil po druhé položce v boji o elitní desítku, ale v závěrečných stovkách metrů se vinou horšího běhu propadl na třináctou příčku. "Neměl jsem sil na rozdávání. Potřeboval jsem někoho, kdo by mě potáhl. Nějakého koníka, za kterým bych se svezl. Rovinku jsem musel třikrát odmakat sám a to je strašný. Bohužel, tak to je," zhodnotil Moravec, který za nejlepším běžcem zaostal minutu a 16 sekund. "Byl to takový můj průměr, ze kterého se můžu vyhrabat. Postupně se to snad rozjede."

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Ondra byl dostatečně koncentrovaný. Myslím, že podal pěkný výkon a předvedl to, na co v závodě měl," zhodnotil kouč mužské reprezentace Zdeněk Vítek.

Pro čtyřiatřicetiletého závodníka, který během svátků bojoval s nemocí a musel brát antibiotika, to byl druhý nejlepší výsledek v ročníku. Lépe si zatím počínal pouze v Novém Městě na Moravě, kde byl v hromadném závodě osmý.

Nejlepší Čech v SP Michal Krčmář naopak na střelnici nezářil. Po dvou trestných kolech, kdy ve stojce minul třetí a čtvrtou ranou, a průměrném běhu bral 35. příčku. "Rány byly výš. Dostatečně se asi nezkoncentroval," popsal Vítek.

Stejnou bilanci při práci s malorážkou měl Tomáš Krupčík, 62. závodník v cíli, který tak do sobotní stíhačky nepostoupil. Nepojede ji ani Jakub Štvrtecký, jenž netrefil terč hned osmkrát a skončil 102.

Nevýraznou formu potvrdil obhájce výhry ve sprintu v Oberhofu Martin Fourcade. Francouzskému obhájci celkového triumfu nadále chybí na trati lehkost a po jedné chybě na střelnici bral sedmou příčku.

Stíhací závod je na programu v Oberhofu už v sobotu. Přímý přenos startuje na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 14:50.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - sprint (10 km): 1. Loginov (Rus.) 25:50,9 (0), 2. J. T. Bö (Nor.) -25,2 (1), 3. Samuelsson (Švéd.) -36,8 (0), 4. Doll -38,8 (1), 5. Peiffer (oba Něm.) -39,3 (1), 6. J. Eberhard (Rak.) -44,5 (1), 7. M. Fourcade (Fr.) -47,2 (1), 8. T. Bö (Nor.) -1:04,6 (1), 9. Desthieux (Fr.) -1:05,5 (1), 10. Hofer (It.) -1:15,2 (1), ...13. Moravec -1:24,4 (0), 35. Krčmář -2:24,0 (2), 62. Krupčík -3:07,9 (2), 103. Štvrtecký (všichni ČR) -5:25,3 (8).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 482, 2. Loginov 372, 3. M. Fourcade 299, 4. Desthieux 298, 5. Eder (Rak.) 296, 6. Guigonnat (Fr.) 275, ...16. Krčmář 186, 18. Moravec 166.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články