Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sprint v Novém Městě je jako formule 1. Miluju to tady, řekl Bö po dalším dokonalém výkonu

Jestli si někdo myslel, že po fantastickém mistrovství světa dá alespoň na chvíli nohu z plynu, nemohl se mýlit víc. Johannes Thingnes Bö hned na úvod podniku Světového poháru v Novém Městě na Moravě ukázal, že porazit fenomenálního Nora bude i nadále téměř nemožné. Navíc když ho to v českém prostředí tolik baví. "Miluju to tady," řekl v cíli spokojeně. Přímý přenos sprintu žen sledujte na ČT sport od 15:45.

Jako by ho úvodní start sezony vytočil do takových otáček, že si řekl: "Ne Johannesi, takto už v sezoně prostě nepojedeš. Nikdy." Psal se 29. listopad a Johannes Thingnes Bö skončil v individuálním závodě v Kontiolahti až dvanáctý. A právě toto datum stvořilo biatlonový stroj. Stroj, který ničí soupeře na počkání a sbírá úspěch za úspěchem.

Ne že by milovník kávy, který rád dívá na jiné sporty, dřív nesbíral velká vítězství. Ale to, co předvádí v tomto ročníku? To je síla.

Bilance od facky z Finska musí soupeře prostě a jednoduše děsit. No představte si sami, že proti tomuto máte na trati bojovat. Z pětadvaceti startů ve Světovém poháru i mistrovství světa včetně štafet 21 vítězství, přičemž nejhorší bylo třetí místo. Na nedávném šampionátu v Oberhofu z toho byla dokonce bilance 5 zlatých, 1 stříbro a bronz.

Poslechněte si nový díl Biatlon fokus podcastu:

Bö je prostě v neuvěřitelné formě a z ročníku si udělal one man show, což potvrdil také v posledním vystoupení, které mohli sledovat na vlastní oči čeští fanoušci. Podnik v Novém Městě na Moravě odstartovali právě muži sprintem a norský fenomén ve velkém stylu poslal do světa vzkaz, že na jeho famózní formě se nic nezměnilo.

Na trati běžecky suverénně nejlepší. Skvěle si počínal i s malorážkou, kterou sestřelil všech deset terčů. Zejména kanonáda při položce ve stoje, u té muselo plesat srdce každého biatlonového fanouška.

Do cíle Bö před téměř 16 tisíci bouřícími fanoušky dojel jako vůbec první závodník a nastavil takovou laťku, kterou už nikdo po celý zbytek 10kilometrového sprintu nepřekonal. Usměvavý rodák z malého městečka Stryn si tak mohl dlouhé minuty v cíli užívat fantastickou atmosféru a jak jeho jméno svítí na tabuli nejvýš.

"Miluji toto místo. Trať, bouřlivé fanoušky. Sprint je zde rychlý, jelikož jsou zde velké sjezdy. Je to tu jako formule 1. Rychlé, a tak to máme rádi," pochvaloval si jasný lídr Světového poháru, který má už nyní jistý malý křišťálový glóbus za triumf právě v disciplíně sprintu. Z šesti startů ve Světovém poháru jich šest vyhrál a sedmý triumf připsal také na mistrovství světa. Holt sprinterský mistr řemesla.

Bö měl trofej jistou už před startem, jelikož jeho jediný možný vyzyvatel a krajan Sturla Holm Laegreid musel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odcestovat z Česka. "Jsem za glóbus rád, ale zároveň smutný, že tu nemohl být Sturla. Mohl to být dobrý souboj přímo na trati," uznal.

Laegreid sice chyběl, ale jiní Norové ho zastoupili královsky. Seveřané si ze závodu udělali norský šampionát, když první čtyři místa patřila reprezentantům právě této země, která dominuje mužskému biatlonu.

"Dali jsme naše nejlepší jezdce do první a druhé skupiny, zatímco ostatní země udělaly opak, a výsledky mluví za vše. Skvěle jsme stříleli a lyže byly také výborné. Jako tým to nemohlo být lepší a jsme šťastní," řekl Bö, jehož na stupních vítězů doprovodil podobně jako na šampionátu v Oberhofu jeho starší bratr Tarjei. Třetí místo pak bral Vetle Sjaastad Christiansen.

A co pro Böa nyní? Další šanci na vítězství bude mít už v sobotu, kde je na programu stíhačka. A vzhledem k tomu, že před svým bratrem bude mít na startu náskok půl minuty a že jeho forma jde spíše nahoru než dolů, cokoliv jiného než další triumf by byl poměrně šok. O tom vypovídají i slova Michala Krčmáře.

"Smekám klobouk. Za svoji kariéru jsem nezažil nic tak dominantního," uznal.

Bö prostě vládne světu biatlonu. Na tom se v tomto ročníku už podle všeho nic nezmění.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články