Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

SP míří do finále. V Oslu se vrací bratři Böovi, Krčmář chce navázat na nejlepší výsledek sezony

Je to už taková tradice. Světový pohár v biatlonu zpravidla zakončuje sezonu na Holmenkollenu. Nejinak je tomu i letos - středisko zimních sportů nad norskou metropolí Oslo přivítá až do neděle sprinty, stíhačky a hromadné starty. A distancí na 10 km začínají muži. Přímý přenos sledujte od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Už teď je jisté, že se do závěrečných závodů domácího SP zapojí již jistý vítěz celkového hodnocení Johannes Thingnes Bö, stejně jako jeho bratr Tarjei. Po pozitivních testech na covid už jsou nyní fit.

Pozitivní test měl o pár dní dříve v Novém Městě na Moravě také jejich krajan a druhý muž průběžného hodnocení seriálu Sturla Holm Laegreid.

Ten vedle závodů v Novém Městě vynechal minulý týden i úvodní disciplíny v Östersundu a vrátil se až třináctým místem v masáku. Loni na Holmenkollenu sprint ovládl. Nejlepší z českých biatlonistů byl tehdy Jakub Štvrtecký na osmnácté pozici. Po covidu se vrací i Francouz Quentin Fillon-Maillet.

Pětinásobný mistr světa z Oberhofu Johannes Thingnes Bö může v Oslu překonat vlastní rekord 16 vítězství v jedné sezoně. Zatím momentálně vyhrál 13 závodů SP a získal tři tituly v individuálních závodech MS. Šestnáct výher vybojoval také v sezoně 2018/19.

Potvrzeno také je, že kariéru v Oslu ukončí trojnásobná olympijská vítězka a třináctinásobná mistryně světa Norka Marte Olsbuová Röiselandová, která po sezoně skončí, s biatlonem se rozloučí i německá hvězda Denise Herrmannová-Wicková či Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová.

Navázat na nejlepší výsledek v ročníku bude chtít dozajista Michal Krčmář, který skončil v Östersundu čtvrtý v závodě s hromadným startem. S jednou chybou ze závěrečné položky ho dělily čtyři sekundy od medaile, navíc se blýskl třetím běžeckým časem. Dosud bylo jeho maximem páté místo z lednového sprintu v Pokljuce.

Krčmář tak přeskočil v pořadí SP Švéda Sebastiana Samuelssona (ve sprintu nestartuje, pozn. red.) a je dvanáctý. Na desátého Itala Tommaso Giacomela ztrácí dvaadvacet bodů. V hodnocení disciplíny je Krčmář devátý.

Češi v akci – sprint:

Michal Krčmář (23), Jakub Štvrtecký (26), Tomáš Mikyska (38), Adam Václavík (77), Jonáš Mareček (106).

Ve Švédsku také dojela česká jednička třináctá ve vytrvalostním závodě, kde si Štvrtecký dvacátým místem spravil chuť po nevydařeném SP v Novém Městě na Moravě.

Jonáš Mareček byl o dvanáct míst hůře, Adam Václavík skončil na 48. pozici, Tomás Mikyska, který bude v Oslu startovat premiérově, dojel ve velkém mrazu šestapadesátý. "Myslím, že se tu bude muset dost makat. Dojedeš dolů, kde je buď protikopec, nebo musíš hned makat na rovince," řekl svazovému webu.

Velmi nízké teploty ve Švédsku byly velkým tématem s tím, že závodníci už dle předpovědi věděli, co si na ně připraví Norsko. A sice skok až o šestnáct stupňů na šest nad nulou. Markéta Davidová dopředu hlásila obavy, jak se to to podepíše na zdraví jednotlivých závodníků.

Krčmář už podle svých slov, stejně jako někteří další závodníci českého týmu, jejichž složení se nemění, hledá zbytky sil.

"Každá hodina, každý den do závodu mi pomůže. Ale jinak určitě to člověka nakopne, potěší ho to, takhle povedený závod," vrátil se v rozhovoru pro ČT sport k povedenému masáku.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář chce v Oslu navázat na čtvrté místo z masáku
Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články