Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Soukalová vybojovala se štafetou třetí zlato ve třech dnech

Presque Isle (USA) - České biatlonistky vyhrály v americkém Presque Isle štafetu Světového poháru, poslední závod před mistrovstvím světa. Kvarteto Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková sice mělo na kontě jedno trestné kolo, ale v silném mrazu a postupném stmívání jelo přesto nejrychleji. Češky vyhrály o 25 vteřin před Ukrajinou, která o dvě desetiny porazila ve finiši Německo. Soukalová se tak dočkala v Presque Isle třetího vítězství ve třech dnech po sprintu a stíhacím závodu.

Radost české biatlonové štafety
zdroj: AP autor: Robert F. Bukaty

Vítězstvím biatlonistky navázaly na vydařenou minulou sezonu, v níž ovládly hned tři štafetové závody a získaly malý křišťálový glóbus. "Jsem strašně rád. Dobře se na to dívalo," řekl šéftrenér Ondřej Rybář pro ČT. "Úplně ideální to nebylo, ale ve výsledku to je tam, kde jsme si to všichni přáli," doplnil.

Štafeta žen se měla jet původně až v neděli, ale kvůli očekávaným velkým mrazům byla přesunuta na sobotu. Přesto panovala velká zima, minus 15 stupňů.

První na trať vyrazila Puskarčíková, vleže dvakrát dobíjela, stojku zvládla rychle i čistě a předávala pátá. I Charvátová potřebovala vleže dva náboje navíc, ale v běhu soupeřky předjížděla a posunula se na třetí místo. Na stojce stála nestabilně, i proto se jí tolik nepovedla. Musela na jedno trestné kolo a klesla na 11. místo.

Vedoucí žena Světového poháru Soukalová převzala štafetu devátá s odstupem 47,7 vteřiny za vedoucími Ruskami, ale jela výborně. Brzy dojela soupeřky před sebou, po přesné ležce už byla třetí. Na stojce dvakrát dobíjela, ale na trati "letěla", přehnala se přes Rusku Podčufarovou a Vítkovou vyslala do finiše z první pozice.

Zkušená Vítková začala s náskokem 16 vteřin před Francií a necelých 20 před Ruskem. Vleže uspěla na druhé dobití a hájila náskok deseti vteřin před Šumilovovou. Postupně se stmívalo a osvětlení na trati bylo slabé, proto byl soutěžní okruh asi o 200 metrů zkrácen. Horší viditelnost trápila biatlonistky i na střelnici.

I vstoje musela Vítková jeden terč opravovat a posledním nábojem ho trefila. Kazily také soupeřky a do cíle dojela neohrožena jasně první. "Na začátku to nebylo úplně dobře rozjetý. Lucka byla zase trošku napjatá, hodně nervózní a udělala kiks, ale Gábina to dotáhla dopředu a Veronika to potvrdila, takže parádní," hodnotil štafetu trenér žen Zdeněk Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistů z amerického Presque Isle

Čeští muži kvůli nemoci Ondřeje Moravce ve štafetě nestartovali. Z výhry se radovali Norové před Francouzi, třetí dojeli Němci. Štafety v Presque Isle byly posledními závody SP před světovým šampionátem, který se v Oslu uskuteční od 3. do 13. března.

SP v biatlonu v Presque Isle (USA):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Birkeland, Bjöntegaard, J. Bö, T. Bö) 1:12:09,8 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, Beatrix) -30,1 (0+2), 3. Německo (Lesser, Birnbacher, Böhm, Doll) -42,6 (0+11), 4. Rusko -48,3 (0+7), 5. USA -48,3 (0+9), 6. Itálie -1:34,8 (0+12). 

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Česko (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) 1:07:11,0 (1+14), 2. Ukrajina (Varvynecová, Burdygová, Džymová, Pidhrušná) -25,2 (0+12), 3. Německo (Preussová, Kummerová, Gössnerová, Horchlerová) -25,4 (1+7), 4. Polsko -26,0 (0+7), 5. Itálie -47,5 (1+12), 6. Francie -48,2 (1+13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články