Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Soukalová v nové roli expertky ČT: Velká výzva. Vrátit se zpátky do toho prostředí je úžasné

Po své úspěšné kariéře v biatlonu si potřebovala dát pauzu. Jenže pak jí začal sport chybět. A teď se vrací Gabriela Soukalová ke své osudové záležitosti z trochu jiné strany. Pro tuto sezonu je novou expertkou a spolukomentátorkou při přenosech České televize. Na svou novou roli se těší a už při svém prvním vystoupení ukázala, že umí závod doprovodit o cenné zkušenosti osobitým způsobem.

Soukalová by měla především těžit ze svých velkých závodních zkušeností, které navíc dokáže podávat velmi bezprostředním způsobem.

"Takový ucho," zhodnotila deset let staré záběry z Östersundu, na kterých se viděla, jak stoupá na nejvyšší stupínek.

"Měla jsem manýry ne úplně přijatelné pro všechny trenéry," přidala k otázce velmi nízkých teplot, které obvykle ve švédském areálu panují.

"Základem je udržet se co nejvíce v teple. Dovolila jsem si několikrát za svůj život jet v oteplovákách. Je to bizarní. Jela jsem v nich asi osmkrát a osmkrát jsem v nich vyhrála," zavzpomínala s úsměvem.

Jak se zhostí nové úlohy?

"Těším se moc. Přiznám se, že vrátit se zpátky do toho prostředí, alespoň v myšlenkách, je pro mě úžasné. Velká výzva. Doufám, že mi to pak diváci nevyčtou, že to nebude ostuda," řekla před přenosem ženských štafet ve studiu ČT sport.

Současní biatlonoví reprezentanti přáli Soukalové úspěch, jen se úplně neshodli, zda má být v komentáři jen pozitivní, anebo přísnější. "Ať je na nás tvrdá," přál si Michal Krčmář. "Věřím, že o nás bude mluvit jenom v dobrém," kontroval Adam Václavík.

"Snažím se na spoustě věcí hledat pozitiva. Jsem asi moc hodná. Ale je třeba najít něco, od čeho se člověk může odrazit. I zdánlivě špatný výsledek může být pro budoucnost důležitý, protože má člověk možnost poučit se z chyb," podotkla dvojnásobná mistryně světa a trojnásobná olympijská medailistka.

Její kariéra vrcholila na mistrovství světa v Hochfilzenu v roce 2017. Na olympijské hry v Pchjongčchangu už se nepodívala.

Vztah k biatlonu rozděluje na dvě období. "Byla to přesycenost, byla jsem v tom sportu 26 let. Potřebovala jsem v určité době přestávku. Třeba půl roku to trvalo, kdy jsem neměla žádné myšlenky na biatlon ani na žádný sport," přiznala Soukalová.

"Po nějaké době jsem si ale uvědomila, že to bylo to nejhorší, co jsem si byla schopná udělat, že jsem se sportovně odbývala. A začala jsem se hýbat znovu, vrátila jsem se rychle do fyzičky a snažím se v rámci možností udržovat," doplnila.

Televizní expertka – kariéra po kariéře nejen pro Soukalovou

Podobně jako Soukalová se do pozice biatlonové expertky přesunula její velká rivalka Italka Dorothea Wiererová. Dvanáctinásobná medailistka z mistrovství světa ovšem vystupuje před kamerou ještě v době svého aktivního působení. Nejdříve pár záběrů před kamerou a pak rychle na trénink. Takový je program italské závodnice v Östersundu.

"Je to takový můj experiment. Oslovili mě s nabídkou, jestli bych nechtěla něco říct o biatlonu. Jednak pro italský program, jednak pro mezinárodní program IBU, protože mluvím dobře anglicky, německy a italsky," popsala své vytížení Wiererová.

"Je to pěkné. Trochu vykročuji ze své komfortní zóny, ale opravdu se mi to líbí. Není jednoduché všechno skloubit, ale pořád hledám v životě nové výzvy. Budu se stoprocentně soustřeďovat na biatlon a závodění, ale zároveň si uvědomuji, že moje kariéra jednou skončí," dodala.

Co na to Soukalová? "Je to jednoznačně obdivuhodné. Jsou i lidé, kterým dělá dobře, že na chvíli přijdou na jiné myšlenky," podotkla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články