Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Soukalová skončila ve vytrvalostním závodu třetí a zvýšila náskok v čele SP

Ruhpolding (Německo) - Gabriela Soukalová obsadila třetí místo ve vytrvalostním závodu v německém Ruhpoldingu a zvýšila náskok v čele pořadí Světového poháru. Z výhry se stejně jako v úvodu sezony v Östersundu radovala Italka Dorothea Wiererová, českou hvězdu porazila ještě díky velmi rychlému finiši Kaisa Mäkäräinenová z Finska. Z Češek bodovala ještě čtrnáctá Veronika Vítková. V pátek je na pořadu v Ruhpoldingu štafeta mužů, v sobotu závody s hromadným startem a v neděli program v německém středisku ukončí štafety žen. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web. Páteční štafety startují v 15:25.

Gabriela Soukalová
zdroj: AP autor: Kerstin Joensson

Jednu chybu na střelnici jako Soukalová udělala také Veronika Vítková, ale běžela výrazně pomaleji. Žádná další Češka už nebodovala - Eva Puskarčíková, Jitka Landová i Lucie Charvátová skončily až za čtyřicátým místem.

Soukalová vedla SP před závodem o 35 bodů před Marií Dorinovou Habertovou. Francouzka měla sice nejrychlejší čas, ale připsala si dvě trestné minuty za nepřesnou střelbu a skončila šestá. Náskok Soukalové v SP tak narostl o deset bodů.

Soukalová: Je to šok, že vedu

"Je to perfektní start sezony, ale pořadí v čele se bude ještě hodně měnit. Nejsem Martin Fourcade," uvedla Soukalová s úsměvem ke srovnání s francouzským suverénem mužského seriálu. "Je to pro mě velký šok, že vedu, to už jste ode mne slyšeli. Jsem nadšená, že takhle jezdím," řekla Soukalová.

Se startovním číslem sedm udělala jedinou chybu při druhé zastávce na střelnici. Druhou ránu vstoje strhla a terč minula. Nepřesnost ji ale nerozhodila, srovnala se a zbytek terčů trefila, což s šestým běžeckým časem stačilo na medailové umístění.

Na bezchybně střílející Wiererovou ztratila Soukalová přes minutu. Před českou hvězdu se v posledním kole dostala o patnáct vteřin ještě Finka Mäkäräinenová, jež chybovala při střelbě jednou.

"Jsem za třetí místo ráda. Je to bezva, další skvělý výsledek a rozhodně nad očekávání," uvedla šestadvacetiletá Soukalová pro Radiožurnál. Na čtvrté místo odsunula jen o devět desetin Němku Franzisku Hildebrandovou. "Dostávala jsem na trati informace, že s ní jdu ve
vteřinách. Snažila jsme se jí vrátit ty tři desetiny ze sprintu," připomněla Soukalová těsnou prohru s Němkou v boji o vítězství minulý týden rovněž v Ruhpoldingu.

Gabriela Soukalová:

"Stárnu. Vím, co chci a tvrději trénuji… Našla jsem balanc. Důležité je být pozitivní a moc neočekávat."

Soukalová se pošesté v sezoně dostala na stupně vítězů a naplnila svoji normu být alespoň jednou v každém kole SP do třetího místa. Zároveň už nyní vyrovnala svůj rekord v počtu medailových umístění v individuálních závodech ze sezony 2012/13.

Štafetu pojede Krupčík, v Anterselvě se zřejmě představí Jislová

Šéftrenér Ondřej Rybář prozradil, že počítá pro další závody s nasazením další české biatlonistky. "Máme plán, že šestá závodnice přijede do Anmterselvy a s největší pravděpodobností to bude Jessica Jislová," řekl Rybář.

Kouč odhalil i složení českého mužského kvarteta, které se postaví na start v pátek. Štafetu rozjede Michal Šlesingr, na druhém úseku pojede Tomáš Krupčík, po něm Michal Krčmář a finišovat bude Ondřej Moravec.

Výsledky vytrvalostního závodu žen v Ruhpoldingu

1. Wiererová (It.) 40:19,9 (0 tr. minut), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -54,8 (1), 3. Soukalová (ČR) -1:09,9 (1), 4. Hildebrandová (Něm.) -1:10,8 (1), 5. S. Gasparinová (Švýc.) -1:23,8 (0), 6. Dorinová Habertová (Fr.) -1:25,6 (2), 7. Fialková (SR) -1:37,8 (1), 8. Sanfilippová (It.) -1:41,2 (1), 9. Dahlmeierová (Něm.) -1:41,6 (2), 10. Podčufarovová (Rus.) -1:55,9 (0), ...14. Vítková -2:24,5 (1), 49. Puskarčíková -5:10,3 (3), 80. Charvátová -8:03,1 (7), 81. Landová (všechny ČR) -8:09,7 (6).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. Soukalová 551, 2. Dorinová Habertová 506, 3. Hildebrandová 466, 4. Dahlmeierová 437, 5. Mäkäräinenová 436, 6. Wiererová 428, 7. Vítková 366, ...21. Puskarčíková 195, 29. Charvátová 144, 59. Landová 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články