Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sólová stíhací jízda Vittozziové. Italka zúročila výsledek ze sprintu

Bezkonkurenční běh a také střelbu předvedla Lisa Vittozziová ve stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek v německém Oberhofu. Italská závodnice s číslem 1, které si vyjela ve sprintu, si s přehledem dojela pro vítězství a slaví double. Druhá byla Slovenka Kuzminová, třetí skončila Chevalierová z Francie. Češkám se nedařilo na střelnici, nejlepší Eva Puskarčíková dojela na 21. místě.

Lisa Vittozziová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Holger John

Markéta Davidová skončila na 42. pozici a potvrdila trápení českých závodnic na střelnici. Eva Puskarčíková měla sice celkově jen čtyři chyby, ale hned začátek jí nevyšel a po třech nepřesnostech bylo zřejmé, že jí čelo závodu uteče. A tak se také stalo. Davidová na tom byla po první položce lépe, když chybovala dvakrát, ale nakonec nasbírala osm trestných okruhů.

Ani jedna tak nenavázala na skvělé výkony ze sprintu. Puskarčíková sice zachraňovala v závěru lepší pozici, ale propadla se o devět míst. Davidová si pohoršila dokonce o 23 příček.

"Ideální podmínky nebyly. Vítr byl střídavý, byl to dost těžký závod. Ale spíš to byla jejich chyba, vítr jim tolik neuškodil. Eva to pak zachraňovala, tam už to bylo v pořádku. U Markéty to vypadalo nadějně, ale pak přišly těsné rány vestoje... Vítr foukal nefoukal, to strašně rozhazuje při střelbě," dodal k výkonům svěřenkyň asistent trenéra ženského týmu Jiří Holubec.

Závod patřil Italce Vittozziové, která zopakovala výsledek ze sprintu. I přes dvě střelecká zaváhání neměla na trati žádný problém, nejblíže jí byla na konci Kuzminová, ale ztrátu 15 sekund stáhnout nedokázala. Pódiové umístění těsně uniklo páté Dorothee Wiererové, která se postupně prokousala až na průběžné druhé místo.

Jenže před čtvrtou položkou přišel pád po kontaktu s Francouzkou Anais Bescondovou, když se občerstvovala, a ve sjezdu obě biatlonistky ztratily. Vittozziová pak na závěr předvedla bezchybnou střelbu a náskok si pohlídala.

Jak závod probíhal?

Vittozziová vyrazila do závodu s pětisekundovým náskokem ze sprintu před Chevalierovou. Obě závodnice po chvíli vytvořily tandem, který se ale roztrhl hned po první střelecké položce. Zatímco Italka nechybovala, Francouzka musela na dvě trestná kola. Za Vittozziovou se tak utvořila šestice závodnic, které ji neúspěšně pronásledovaly.

Po druhé zastávce na střelnici si držela Vittozziová náskok 40 sekund také z toho důvodu, že biatlonistky za ní výrazně chybovaly. Wiererová, která si klestila cestu ze startovní pozice číslo 24, si ale uškodila dvěma nepřesnostmi a stíhací jízdu za medailí si nechtěně zkomplikovala.

Změnu na čele nepřinesla ani třetí položka, kde se poprvé výrazněji ukázal hlavní nepřítel – vítr. Vittozziová ale v první střelbě vestoje obstála, a ačkoli jednou chybovala, nemusela ji třetí rána mrzet. Šestice za ní totiž musela kompletně na trestná kola, a tak se vpřed dostala znovu Wiererová díky bezchybné střelbě.

Poté ale přišel její nešťastný pád s Bescondovou a nakonec skončila čtvrtá. Vittozziová předvedla téměř bezproblémovou stíhačku ve stylu start–cíl po skvělé poslední položce a připsala si ke sprintu další triumf v Oberhofu. Rázem tak poskočila za svou krajanku v celkovém pořadí Světového poháru na druhé místo. Skokankou závodu se stala Němka Franziska Preussová, která skončila šestá, ačkoli startovala ze 45. pozice.

Ženy - stíhací závod v Oberhofu:

1. Vittozziová (It.) 32:32,9 (2), 2. Kuzminová (SR) -14,5 (4), 3. Chevalierová -27,9 (5), 4. Bescondová (obě Fr.) -36,2 (4), 5. Wiererová (It.) -37,4 (3), 6. Preussová (Něm.) -54,7 (2), 7. Dunkleeová (USA) -1:01,2 (5), 8. Öbergová (Švéd.) -1:03,2 (5), 9. Herrmannová (Něm.) -1:03,2 (4), 10. Krjuková (Běl.) -1:17,4 (4), ...21. Puskarčíková -2:17,1 (4), 42. Davidová (obě ČR) -3:44,2 (8).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 26 závodů): 1. Wiererová 438, 2. Vittozziová 396, 3. P. Fialková (SR) 374, 4. Chevalierová 329, 5. Kuzminová 327, 6. Röiselandová (Nor.) 309, ...35. Puskarčíková 101, 41. Davidová 79, 47. Vítková 69, 64. Charvátová 19, 73. Jislová (všechny ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články