Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Smíšenou štafetu v Oberhofu vyhrálo Rusko, Češi skončili až čtrnáctí

Biatlonisté odjeli v německém Oberhofu první smíšenou štafetu sezony. Vítězství v ní získal tým Ruska, za něž v závěrečné rovince Eduard Latypov překonal Nora Sturlu Holma Laegreida. Na třetím místě doběhl Fillon Maillet pro štafetu Francie, která ještě po poslední střelbě živila naději na triumf. Česká čtveřice ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Jakub Štvrtecký a Ondřej Moravec skončila po nepovedených střeleckých výkonec až na 14. místě. 

Smíšenou štafetu v Oberhofu vyhráli Rusové
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Do závodu smíšených štafet nastoupilo české družstvo v nečekané sestavě. Na čtvrtý úsek nasadili trenéři Ondřeje Moravce, a to kvůli pozitivnímu testu Tomáše Mikysky na koronavirus. S ním musel nastoupit do karantény i Milan Žemlička, čímž ztížili situaci i pro závod smíšených dvojic.

"Smůla nás provází, máme další pozitivní výsledek," řekl Ondřej Rybář ještě před štafetou.

Ondřej Rybář přiznal i zamyšlení nad tím, jak by mohla vypadat odpolední smíšená štafeta dvojic, zda by mohl nastoupit některý z účastníků smíšené štafety. "Varianta tam je. Trať je tady ohromně těžká. Pokud někdo má podat maximální výkon na tom jednom závodu a aby za dvě hodiny na to nastoupil do dalšího a jel závod, ve kterém chceme uspět je hrozně těžké. To by bylo opravdu jen kvůli těm bodům."

Jessica Jislová rozjela českou štafetu velmi dobře, chybovala pouze na druhé střelbě, kdy musela jednou dobíjet. Celý úsek se držela v první desítce, po první střelbě odjížděla čtvrtá se ztrátou 3,2 sekundy na nejlepší Francouzku Chevalierovou-Bouchetovou. Po druhé položce opustila střelnici na sedmé příčce a ztrátu navýšila na 24,5 sekund. Markétě Davidové předávala na 10. místě, náskok Francouzky na český tým činil půl minuty.

Markétě Davidové se podařilo vynést českou štafetu na šesté místo, přestože na své druhé položce musela dokonce dvakrát dobíjet. Její chyby zde však nebyly ojedinělé, i favoritky na střelbě ve stoje zaváhaly. Francie poprvé chybovala, Německo si připsalo dvě dobíjení, Norsko minulo jednou. Chyb favoritek využila Ruska Mironovová, která předávalo Alexanderu Loginovi na první příčce.

První velké zaváhání přislo u Jakuba Štvrteckého na třetím úseku, ten pokaždé chyboval dvakrát. Obě rány vždy dobil hned napoprvé, ale českou štafetu vezl na hraně první desítky. Skvěle se udrželi Rusové, Loginov sice na obou položkách jedenkrát chyboval, jeho protivníci toho ale nedokázali adekvátně využít. Ruské štafetě se přiblížili Norové, jejich odstup na poslední předávce byl tři a půl vteřiny. Jakub Štvrtecký předával Ondřeji Moravcovi na 10. místě, ztráta na první místo činila již minutu a půl.

Pozvednout českou štafetu výše se však Ondřeji Moravcovi nepodařilo, právě naopak. Jak vleže, tak vstoje udělal tři chyby. Vleže se mu ovšem nepodařilo poslední terč sestřelit, a poslal tak český tým na trestné kolo. Po jeho absolvování mu patřilo 14. místo. Na poslední střelbě Moravec dokázal dobít všechny tři své chyby, na zlepšení pozice to ale nestačilo.

Souboj o prvenství divákům připravili týmy Ruska, Norska a Francie. Latypov, Laegreid a Fillon Maillet absolvovali bok po boku poslední položku, která měla rozhodnout. Všechny terče vyčistil nejlépe Francouz, ale v závěrečném běžeckém kole svým soupeřům nestíhal. Laegreid si Latypova do závěrečné rovinky přivezl za sebou, ten měl dostatek sil a norský objev letošní sezony nakonec ve sprintu překonal. Francouzské družstvo dosáhlo na třetí příčku, jejich ztráta činila 12,1 sekundy.

Výsledky SP v biatlonu v Oberhofu

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Smíšená štafeta: 1. Rusko (Kajševová, Mironovová, Loginov, Latypov) 1:08:21,7 (0 tr. kol + 7 dobíjení), 2. Norsko (Tandrevoldová, Röiselandová, Dale, Laegreid) -0,7 (0+7), 3. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, Fabien Claude, Fillon Maillet) -12,1 (0+6), 4. Bělorusko -50,3 (1+5), 5. Německo -1:06,0 (1+7), 6. Švýcarsko -1:29,4 (0+7), ...14. ČR (Jislová, Davidová, Štvrtecký, Moravec) -3:22,3 (1+14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články