Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Slovenská dvojnásobná fantazie. Kuzminová s Fialkovou nadělovaly dárky a chválily lyže

Před dvěma lety si Gabriela Koukalová dojela v závodu s hromadným startem Světového poháru v Novém Městě na Moravě pro úžasné zlato, letos se skvěle dařilo hned dvěma ženám ve slovenských barvách. Anastasia Kuzminová s Paulínou Fialkovou masák na dvou prvních pozicích zcela ovládly. Slovenská fantazie. "Myslím, že je to skvělý vánoční dárek," řekla Kuzminová.

Paulína Fialková a Anastasia Kuzminová
zdroj: ČTK

Kuzminová v této sezoně zatím nejlépe zajela stíhačku v Hochfilzenu, kde skončila pátá. Potýká se však s nevyrovnanou střelbou. V sobotní stíhačce ji šest chyb odsoudilo na deváté místo. Hromadným startem si vše vynahradila, je to její 14. vítězství kariéry. "Jsou to neskuteččné pocity," řekla.

Drží se jí běžecká forma. Přičítá to i úzké spolupráci s fyzioterapeutem během letní přípravy. "Vidím, že zatím je to na dobré úrovni," uvedla Kuzminová. "Lyže byly vynikající, hrozně rychlé. Bez problémů se dalo bojovat na trati," dodala s Fialkovou.

Po prvním kole podle svých slov cítila, že se může posouvat dopředu. "Ale startovala jsem s jedenáctkou, tak se to nepovedlo hned na úvod," řekla čtyřiatřicetiletá Kuzminová.

Ta se v minulosti připravovala s vlastním týmem, toto léto pak trénovala se slovenskými biatlonisty ve spolupráci s manželem Danielem.

Je nám líto, video expirovalo.
Kuzminová: Běžecká forma drží, je to na správné cestě

Slováci mohli spoléhat i na Paulínu Fialkovou, se 345 body druhou ženu průběžného pořadí SP, která toužila po prvním vítězství v SP kariéry. Nakonec z toho bylo druhé místo a její páté pódium vůbec.

"To je dobré znamení, protože můj čas zanedlouho skončí, ale mám výbornou nástupkyni," řekla Kuzminová. Na třetím místě skončila Francouzka Anais Chevalierová. "Celý prosinec je jedním velkým zážitkem. Úžasné," žasla šestadvacetiletá Fialková.

Závod začal bezchybně hned pro deset biatlonistek z třicetičlenného ansámblu, Kuzminová přitom hned ze startu musela na trestné kolo. Po druhé položce se olympijská vítězka v masáku posunula o deset míst na šestou pozici.

Na třetí střelbě si role Slovenky otočily – Fialková jela o 150 metrů navíc, Kuzminová šla na druhé místo. Na poslední položce závodu chybovaly obě.

"Snažila jsem se, ale viděli jste, že střelba byla pomalá. Dvě chyby, stává se. Zatím je to ta má úroveň," doplnila Kuzminová, v průběžném pořadí sedmá.

"Těžko říct, kde jsem našla síly v tom posledním kopci. Velmi jsem chtěla, a když má člověk formu, je potřeba ji využít. Co kdyby už nepřišla?" zářila Fialková.

Před dvěma lety Koukalová, nyní dvě Slovenky. "Biatlon se přelívá. Každý trimestr vyhrává někdo jiný. My teď nejsme úplně nahoře," přiznal šéf biatlonového svazu a viceprezident mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza.

Toho mohlo těšit osmé a desáté místo Ondřeje Moravce, resp. Michala Krčmáře z masáku, který se jel chvíli předtím. "Věřím, že se to v dalším trimestru zase otočí z italsko-slovensko-norského módu a zamotáme se do toho i my," dodal Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články