Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skvělá Soukalová vyhrála závod na 15 kilometrů

Östersund - Gabriela Soukalová triumfovala v závodu ve švédském Östersundu po vynikajícím závěru a úspěšné střelbě, kdy na čtyřech položkách minula pouze dva terče. Na patnáctikilometrové trati se představila i Barbora Tomešová, naopak Veronika Vítková kvůli nemoci nenastoupila. Od 17:10 sledujte živě na programu ČT sport a našem webu závod mužů na 20 kilometrů.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

Čtyřiadvacetiletá Soukalová prodloužila svoji sérii výher už na pět závodů. Na konci minulé sezony proměnila ve vítězství tři starty ve finále světového poháru v řadě a v neděli byla při zahájení olympijské zimy členkou vítězné smíšené štafety. K pátému individuálnímu vítězství v SP v kariéře se Soukalová odrazila čtvrtým nejlepším běžeckým časem a kvalitní střelbou, celkem udělala jen dvě chyby.

Hlavně zvládla vyrovnaný závěr. Poslední položku vstoje střílela opatrněji na dva nádechy, tradičně o něco déle, ale zato přesně, což se vyplatilo, protože ani jednou neminula. Ze střelnice vybíhala se ztrátou necelých deseti vteřin na Kuzminovou, ale každým metrem z manka ukrajovala. Tři sta metrů před koncem poprvé vedla o půl vteřiny a ve finiši náskok ještě o kousek navýšila.

Hned za cílem se usmívala a žádná ze soupeřek už ji o radost nepřipravila. "Je to úžasné a fantastické," řekl Ondřej Rybář, který od letošního léta Soukalovou připravuje. "Ona dokázala, že má touhu jít za vítězstvím, že se o to bude prát. Když chce pracovat, je skoro jedno, kde trénuje." Druhá z Češek Barbora Tomešová nasbírala na střelnici jako Soukalová dvě trestné minuty a dvacátým místem si o dvě příčky vylepšila osobní maximum ve SP.

Závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - vytrvalostní závod na 15 km: 1. Soukalová (ČR) 47:56,0 (2 tr. min.), 2. Kuzminová (SR) -1,2 (2), 3. Brunetová (Fr.) -16,2 (1), 4. Jurjevová (Rus.) -26,4 (1), 5. Eckhoffová (Nor.) -38,2 (2), 6. Domračevová -44,7 (4), 7. Skardinová (obě Běl.) -45,8 (2), 8. Wiererová -1:04,0 (2), 9. Oberhoferová (obě It.) -1:25,1 (3), 10. Henkelová (Něm.) -1:30,0, ...20. Tomešová (ČR) -2:17,1 (2).

Vítkovou a Šlesingra do závodu nepustila nemoc

Na startu chyběly dvě české biatlonistky. Veronika Vítková se ráno necítila dobře a závod vynechala, aby mohla jet páteční sprint. "Pokouší se o mě nějaká nemoc. Doufám, že se to nerozjede a budu ready se postavit na start sprintu," napsala Vítková na sociálních sítích, že by chtěla v pátek běžet závod na 7,5 km. Jitka Landová byla diskvalifikována, protože v úterním tréninku porušila bezpečnostní pravidla.

V horší situaci je Šlesingr. Toho trápila chřipka už v závěrečné přípravě a nyní musel dostat antibiotika. "Bohužel jsem si letos ještě úplně všechen pech nevybral," napsal Šlesingr na svém webu. "Čekání na první start se mi tímto zase o něco posouvá a zatím je v nedohlednu. Zásadní je co nejrychleji se už konečně dát zdravotně do pořádku a pak se uvidí, do kterého závodu budu moct naskočit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články