Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Singl-mix pojedou Charvátová a Hornig. Biatlonisty čeká v Anterselvě i smíšená štafeta

Anterselvu čeká o víkendu ještě porce čtyř závodů Světového poháru. A zatímco v neděli budou na programu hromadné starty, biatlonové smíšené štafety se pojedou během soboty. Už to bude ale jen s užším okruhem českých reprezentantů. Někteří totiž po zkráceném vytrvalostním závodu odjeli domů. Přímý přenos singl-mixu sledujte od 12:50, kvarteta pak ve 14:40. Obojí tradičně na ČT sport a ČT sport Plus.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Mixy se zatím v sezoně jely pouze jedinkrát, a to hned na úvod seriálu v Östersundu. V singl-mixech byli Jonáš Mareček a Tereza Voborníková dvanáctí, vyhrálo domácí Švédsko před Norskem a Francií. 

Smíšená štafeta už dopadla o poznání lépe. Kvarteto ve složení Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová, Jessica Jislová bylo páté. Zvítězili Francouzi.

Ostatně právě stejnou disciplínou, tedy mix-štafetou, začne 7. února mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

A Češi ji historicky umí. Tak třeba čtyři roky nazpět – shodou okolností také v Anterselvě – vybojovala čtveřice Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář světový bronz.

Na mistrovství světa 2015 v Kontiolahti z toho bylo dokonce díky Veronice Vítkové, Gabriele Koukalové, Michalu Šlesingrovi a Ondřeji Moravcovi zlato. A takto by se dalo pokračovat dál dozadu.

Ty časy jsou ale pryč už jenom z toho pohledu, že nikdo z posledně jmenovaného kvarteta dávno nejezdí. A trenéři Michael Málek s Egilem Gjellandem se musí dívat dopředu.

A dívají se dopředu takovým způsobem, že Jakuba Štvrteckého, Mikuláše Karlíka a Adama Václavíka poslal nyní Málek domů s tím, aby se připravovali na mistrovství Evropy, které je ve slovenském Osrblí na programu příští týden.

Trenéři pak budou při nominaci na MS přihlížet právě k výsledkům z evropského šampionátu.

Charvátová nahradila Jislovou

Singl-mix měla jet vedle Vítězslava Horniga původně Jessica Jislová, ale kvůli nemoci ji na poslední chvíli nahradila Lucie Charvátová. Jislová se ve zkráceném vytrvalostním závodu blýskla bezchybnou střelbou a 11. místem.

"Na střelnici jsem s tím hodně spokojená. Před poslední stojkou jsem byla dost nervózní celé kolo. Snažila jsem se uklidňovat a být přítomná na té střelbě. Při poslední ráně už jsem se klepala. Jsem na sebe pyšná, jak jsem to zvládla," vyprávěla v cíli.

Hornig byl zase nejlepším českým střelcem se třemi chybami, na trati se mu však nevedlo a obsadil 64. příčku. 

Pro smíšenou štafetu realizační tým zvolil obsazení v podobě Terezy Voborníkové, Markéty Davidové, Jonáše Marečka a Tomáše Mikysky. Ten byl při absenci Michala Krčmáře, který dal přednost přípravě na mistrovství světa, nejlepší z českých biatlonistů v krátkém idinviduálu na 47. místě.

Na umydlené trati bylo znát, že se teprve nedávno vrátil po vážném úrazu kolena z loňského léta. "Když jsem jel, tak jsem na té zraněné noze nebyl úplně stoprocentní, protože jsem se toho bál. Vždycky jsem na levé strávil méně času než na pravé," řekl v rozhovoru pro ČT sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články