Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Simonová byla v posledním závodu před MS suverénní, Češky se trápily

Francouzka Julia Simonová vyhrála závod s hromadným startem v Anterselvě před svou krajankou Lou Jeanmonnotovou. Třetí skončila Švýcarka Lena Häckiová Grossová. Češky se trápily. Markéta Davidová se šesti chybami dojela na 22. místě, Jessica Jislová sice minula jediný terč, ale příliš mnoho času strávila na trati a obsadila 24. příčku. Tereza Voborníková s devíti trestnými koly dokončila poslední klání před mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě na chvostu jako třicátá. Přímé přenosy z MS nabídne ČT sport i ČT sport Plus.

Julia Simonová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Dnes to bylo hrozné. Chyby na střelnici byly hodně daleko, žádné kalibry," zdůraznil v České televizi trenér Egil Gjelland.

"Můžu nadávat jen sama na sebe. Chyby byly moje a byly velké," shrnula Davidová své nepovedené střelecké vystoupení.

Na trati byla nejrychlejší z Češek, zaznamenala patnáctý nejrychlejší čas, na nejlepší ztratila minutu a dvaadvacet sekund. "Na trati jsem se cítila dobře, ale s šesti koly se s tím nedá moc dělat," dodala.

Co se dělo na trati

Start ani úvodní kolo žádný konflikt na trati nepřinesly. Už po první střelbě se do čela vyhoupla Francouzka Simonová, což naznačilo její vyhlídky. Jediná z Češek Jislová sestřelila všechny terče, ale odjížděla sedmnáctá s mankem více než dvacetisekundovým. Davidová s Voborníkovou musely na dvě trestná kola a musely dotahovat ještě daleko větší časovou ztrátu.

Simonová na druhé střelbě opět mířila přesně. Za ní se řadily její krajanky Jeanmonnotová a Braisazová Bouchetová. Zato Češky se dál trápily. Jislová minula jeden terč a vinou pomalého běhu na lyžích byla až pětadvacátá. Davidová s Voborníkovou přidaly po dalších dvou chybách a pohybovaly se na chvostu pole.

Simonová první chybou dala šanci pronásledovatelkám. Jen Jeanmonnotová využila šance a zapsala další nulu. Ostatní nejbližší soupeřky musely na jedno nebo více trestných kol. Italka Vittozziová za jásotu tribun odjížděla ze střelnice jako třetí.

Davidová s Voborníkovou střílely synchronně, pohříchu ovšem vždy se dvěma chybami. Jislová se držela v polovině třetí desítky jen zásluhou druhé nuly v závodě. Na trati ztratila ve třetím běžeckém úseku na nejlepší téměř minutu.

Simonové trať seděla a před poslední položkou se probojovala opět do čela před svou krajanku. Vzápětí odstřílela přesně a rychle a nedala soupeřkám ve finiši šanci. Druhou Jeanmonnotovou pronásledovala Häckiová Grossová. Leč medailové pozice už se neměnily.

Zatímco se odehrával souboj o pódiové příčky, Češky se teprve blížily na poslední položku. Jislová s Davidovou nechybovaly, Voborníková podtrhla špatný výkon závěrečnou trojkou. První dvě Češky odjely s propastným, téměř tříminutovým mankem na Simonovou těsně před Estonkou Tomingasovou, která netrefila na poslední položce ani jeden terč. Voborníková jela stále poslední.

Výsledky závodu s hromadným startem biatlonistek v Anterselvě

Ženy (12,5 km): 1. Simonová 34:42,5 (1), 2. Jeanmonnotová (obě Fr.) -8,9 (0), 3. Häckiová-Grossová (Švýc.) -20,7 (1), 4. Voigtová (Něm.) -28,6 (0), 5. Knottenová (Nor.) -46,4 (2), 6. Vittozziová (It.) -49,3 (1), ...22. Davidová -2:56,8 (6), 24. Jislová -3:13,2 (1), 30. Voborníková -6:00,4 (9).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 21 závodů): 1. Tandrevoldová (Nor.) 719, 2. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 689, 3. Vittozziová 671, 5. E. Öbergová (Švéd.) 602, 6. Jeanmonnotová 590, ...21. Voborníková 201, 22. Jislová 193, 24. Davidová 179, 35. Charvátová (ČR) 110.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články