Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šéf biatlonové unie: Rusy bych na olympiádě viděl rád

Olympijské hry bez ruských sportovců by podle šéfa Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anderse Besseberga nebyly úplné. Muž, kterému Gabriela Koukalová na konci minulého seriálu Světového poháru nepodala ruku kvůli liknavému přístupu k dopingu, doufá, že ruští reprezentanti budou moci v Pchjongčchangu startovat.

zdroj: Reuters

"Samozřejmě bych rád viděl ruské biatlonisty na olympijských hrách. Patří k nejlepším na světě a vždycky chcete, aby byli na startu všichni nejsilnější. Ať už jde o Světový pohár, mistrovství světa nebo olympiádu," řekl Besseberg.

"I sami závodníci se chtějí utkávat s těmi nejlepšími soupeři. Když někdo nepřijede, vítězi pak zůstává určitá nepříjemná pachuť," uvedl norský funkcionář, který v minulé sezoně čelil kritice, že IBU pod jeho vedením přistupovala k řešení ruské dopingové kauzy velmi vlažně.

"Mohu vám zaručit, že absolutně všichni ruští sportovci, kteří soutěží v mezinárodních soutěžích, sleduje naše federace a pravidelně absolvují dopingové testy," dodal Besseberg.

Ilustrační foto

O tom, zda rusové na únorových zimních olympijských hrách budou startovat, rozhodne 5. prosince Mezinárodní olympijský výbor. Nad jejich startem visí otazník kvůli státem řízenému dopingu a manipulacím se vzorky na olympiádě v Soči. Dosavadní ruské kroky k nápravě nebyly podle Světové antidopingové agentury dostačující.

Ruští politici uvedli, že pokud by byla ruským sportovcům nabízena možnost startovat pod neutrální vlajkou, byli by zásadně proti. "Zatím o tom nepřemýšlím, nechci. Rozhodnutí o neúčasti Rusů přijme Mezinárodní olympijský výbor a já jako prezident mezinárodní unie, to přijmu," řekl Besseberg.

zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Podle loňské zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týkal i tří desítek biatlonistů. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v biatlonu v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu.

IBU podle řady funkcionářů i závodníků z jiných zemí včetně Česka postupovala liknavě. Až na nátlak skupiny biatlonistů v čele s Martinem Fourcadem, Lowellem Baileym a Michalem Šlesingrem svolala těsně před únorovým mistrovstvím světa v Hochfilzenu mimořádný kongres. Na něm výkonný výbor IBU rozhodl, že se má ruská unie vzdát pořadatelství světového šampionátu v roce 2021 v Ťumeni, což se nestalo.

V kalendáři nadcházející sezony navíc Ťumeň figuruje jako poslední zastávka Světového poháru. Koukalová v té souvislosti prohlásila, že by v takovém případě do Ruska neodjela startovat. Nepřímo ji v tom podpořil i šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Nového pořadatele MS má zvolit řádný kongres IBU v létě příštího roku v Poreči. Na zasedání v Chorvatsku by měla být také projednána a schválena nová antidopingová pravidla.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sport-express.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články