Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

S větrnou loterií v Oberhofu si nejlépe poradil Loginov

Sprint v Oberhofu ovládl Rus Alexandr Loginov. Je to jeho první sezónní vítězství ve Světovém poháru, když o necelých sedm sekund předčil Francouze Emiliena Jacquelina. Nejlepší z českých biatlonistů Michal Krčmář skončil v závodu na 10 kilometrů třicátý. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy sprintu biatlonistů SP v Oberhofu

"Celkově jsem na první kolo na ležku neměl moc štěstí. Foukal mi silný vítr, ztratil jsem tam v porovnání s druhým a třetím kolem 12 vteřin. Vestoje mě mrzí pátá rána, měl jem ji odložit. Mohl jsem si s tím poradit líp," vyprávěl Michal Krčmář v rozhovoru pro ČT sport. 

Jakou by si dal za sprint známku? "Dobrou – za tři," zasmál se.

Sprint měli jet muži v Durynském lese už ve čtvrtek, ale organizátoři museli po konzultaci s Mezinárodní biatlonovou unií (IBU) závod o den odložit. Areál postihla obleva a technický sníh tak musel posloužit jako podklad pod přírodním. Toho nakonec začalo padat dostatek.

Jacquelin chyboval dvakrát, naproti tomu někdejšímu dopingovému hříšníkovi Loginovovi to mířilo o jeden terč přesněji a připsal si tak čtvrtý triumf v kariéře v rámci elitního seriálu.

V nejlepší desítce se vedle něj objevili ještě další dva Rusové – šestý Babikov a osmý Serochvostov. Na třetí příčce skončil s patnáctivteřinovým mankem na čelo Nor Sturla Holm Laegreid.

Alexandr Loginov
zdroj: ČTK/AP

Krčmář přijel na střelnici v momentě, kdy se kromě prudkého sněžení rozmohl i vítr. Poradil si s tím ale bravurně, na rozdíl od vedle ležícího Johannese Böha, který musel hned na tři trestná kola a měl po závodě, což podtrhlo dalších 300 metrů z druhé položky.

S čistým kontem ovšem Krčmář dlouho nevydržel, protože vestoje jej čekaly dva nesestřelené terče.

Větrná loterie zlobila i šestatřicátého Adama Václavíka. "Podmínky nahrávaly spíš horší střelbě, ale tři jsou moc. Na trati to tak špatný nebylo. Nedalo se ale předjíždět, plus poryvy, protože byla místa, kdy člověk skoro stojí na místě. Je to náročné pro všechny, každý se s tím musí nějak poprat," uvedl po prvním bodovém zisku v sezoně.

Na střelnici si vedl z českých reprezentantů nejlépe Vítězslav Hornig, který udělal jen jednu chybu, ale vinou podprůměrného běhu i tak obsadil až 83. příčku. Ještě o deset míst za ním byl se třemi chybami Milan Žemlička.

"Bylo to hodně náročné, jak na střelnici, tak na trati. Příjezd je proti větru, člověk tam jde skoro pěšky. Před střelou si neodpočinete. Do Oberhofu jede člověk s očekáváním, že bude foukat," řekl dvaačtyřicátý Jakub Štvrtecký po třech chybách. S Václavíkem a Krčmářem se dostal do nedělní stíhačky.

Předtím jsou v sobotu v Oberhofu na programu mixy. Další díl SP bude poté v příštím týdnu hostit německý Ruhpolding, po němž trenéři oznámí českou nominaci na únorové olympijské hry v Pekingu.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - sprint mužů (10 km):

1. Loginov (Rus.) 27:00,8 (1 tr. okruh), 2. Jacquelin (Fr.) -6,5 (2), 3. Laegreid (Nor.) -15,1 (1), 4. Kühn -18,6 (2), 5. Rees (oba Něm.) -20,2 (1), 6. Babikov (Rus.) -23,0 (0), 7. T. Bö (Nor.) -23,6 (3), 8. Serochvostov (Rus.) -25,8 (2), 9. Fillon Maillet (Fr.) -29,5, 10. Andersen (Nor.) -38,2 (1), ...30. Krčmář -1:24,5 (2), 36. Václavík -1:39,5 (3), 42. Štvrtecký -1:50,8 (3), 83. Hornig -3:25,2 (1), 93. Žemlička (všichni ČR) -3:55,4 (3).

Pořadí SP (po 10 z 22 závodů): 1. Jacquelin 425 b., 2. Fillon Maillet 401, 3. Christiansen (Nor.) 372, 4. Samuelsson (Švéd.) 371, 5. T. Bö 356, 6. Latypov (Rus.) 336, ...28. Krčmář 127, 67. Štvrtecký 14, 80. Václavík

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články