Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Rybář po nečekaném bronzu: Lepší vstup do MS jsme si přát nemohli. Co vzkazuje škarohlídům?

Dlouho takhle nevypadal. Nervozitu vystřídaly úsměvy, tlak je ten tam. Ondřej Rybář strávil celý závod smíšených štafet na střelnici a mohl tak sledovat, jak český tým pálil sebejistě a dobíjel pouze dvakrát. Výsledek? Bronzová medaile. Více než skvělý začátek mistrovství světa. "Lepší jsme si nemohli přát," říká sportovní ředitel biatlonového svazu. Přímé přenosy a zpravodajství z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Bronzová oslava celého biatlonového týmu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Sezona se nevyvíjela podle představ. Výsledky nahoru dolů, zdravotní lapálie. Když už to vypadalo, že je vše na dobré cestě, přišel po novém roce propad.

Nejen proto je Rybář rád, že se v Anterselvě všechno sešlo. "Nervy zažíval úplně každej. Spíš je to taková obava, aby to všechno klaplo."

A ono to skutečně klaplo.

"Jde o to, aby to dokázali všichni zúročit, a je potřeba závodníkům věřit. Připravovali se na to a jsem rád, že se dokázali přichystat nejen fyzicky, ale i psychicky. Vůbec nezaostávali," pokračuje Rybář.

Úsměvy pokračovaly.

"Je to přesně to, co jsme říkali. Pokud závodníci dokážou trefovat terče hned na první pokus, tak můžeme bojovat o medaile. Dneska to dokázali. Všem čtyřem patří obrovská pochvala. Vybojovali to a my jsme strašně šťastní," je rád Rybář.

Český tým si úvod světového šampionátu nemohl přát lepší. Šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza ještě ve čtvrtek ráno snil o první šestce.

A to se mu splnilo.

O Evě Kristejn Puskarčíkové:

"Byla v Ridnaun, na výšku je odtud připravená. Sportovci to udělali dobře. Přijížděli na podložku, trochu si předtím vydechli, to se pak ve střelbě vyplatilo. Nejhorší je si lehnout a začít střílet. Nejlepší je to prodýchat, když je hrudník otevřený."

A jako návdavek je tu i medaile. Celkem třiadvacátá pro československý, resp. český biatlon z vrcholné akce.

Tu ze smíšené štafety už Češi znají. Před sedmi lety dokázali na domácím mistrovství v Novém Městě na Moravě skončit třetí, v roce 2017 ve finském Kontiolahti dokonce vybojovali zlato.

Teď přichází další odměna v podobě placky.

Nejen pro Rybáře velká satisfakce. "Nad kritiku se musíte povznést, protože když jste sport, který je sledovaný, najdete spoustu škarohlídů, kteří budou psát opravdu ošklivý esemesky, e-maily," tvrdí bývalý šéftrenér.

O Markétě Davidové:

"Je určitě naše velké želízko. Na celém týmu bylo vidět, jakou má radost. Je to od servisáků po trenéry a krásná náplast na to, co se během sezony dělo."

"A kdybych měl reprodukovat to, co jsou lidi schopni napsat na celý tým a vedení, tak by se z toho spoustě lidí udělalo špatně," dodává Rybář a pokračuje: "Je to bohužel nešťastná povaha lidí. Když se daří, tak je to super, jsme s vámi, a když se nedaří, spousta lidí bude opravdu vulgárních."

Podle Rybáře na to funguje jednoduchý recept. "Nesmíte se na ně koukat. Pokud chcete být dobrej, musíte ty věci dělat tak, jak umíte. Ne vždy se všechno podaří, ale já jsem za ty sportovce rád. Obětují tomu všechno, je to pro ně obrovská motivace v boji dál."

O Ondřeji Moravcovi:

"Patří mu ohromný dík za to, jak k tomu přistupuje. Takhle vypadá profesionál, protože v tom věku a po těch peripetiích, které se táhly už od korejské olympiády, má stále hlavu nastavenou, že chce závodit s těmi nejlepšími. Tohle je jediná cesta, jak zůstat ve špičce. Je jedním z našich nejstabilnějších závodníků. Štafetě ohromně pomohl. Měl kolem sebe daleko mladší kolektiv, ale je to náš držák."

Česká reprezentace se nachází ve stavu obměny tváří. V A-týmu pro mistrovství světa je už stabilní člen Jakub Štvrtecký, příležitost dostane i juniorka Tereza Vinklárková. Na nedávných Světových pohárech se zase otrkávala Tereza Voborníková.

"Český biatlon patří k hlavním národům, které tahají pilku. I když nám to chvílemi skřípe. Ale já věřím, že i s mladými nadějemi nám to bude dál vycházet," je přesvědčen Rybář.

O Michalu Krčmářovi:

"Během přípravy byl plně koncentrován, zrychlil střelbu, analyzoval chyby z Pokljuky. Zlomový bod byl, když rychle a bez chyby střílel, Pidručnyj to viděl a chyboval."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články