Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rybář o trápení Vítkové: Ještě 14 dní zpět byla úplně někde jinde

Osmá žena loňského hodnocení Světového poháru Veronika Vítková se v nové sezoně hledá. Během úvodních závodů ve slovinské Pokljuce zaostávala za svou konstantní formou z předchozích let především na trati. Příčina běžeckého trápení je zatím neznámá, což potvrzuje i sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář. "Ještě 14 dní zpět byla úplně někde jinde," prohlásil bývalý šéftrenér reprezentace.  

Sport
zdroj: ČT4

Vítková si v Pokljuce připsala 38. místo ve vytrvalostním závodu, 47. ve sprintu a 40. ve stíhačce. "Je potřeba najít důvod, proč je najednou v takovém stavu. Doufám, že to dlouho trvat nebude," pokračoval Rybář.

V den třicátých narozenin se nicméně ve stíhačce posunula zásluhou závěrečného spurtu před Baibu Bendikovou z Lotyšska a dosáhla na bodovanou pozici. "Jsem za ten bod rád. Jsou to sice drobnosti, ale člověku mohou pomoct. Když vyhraje finiš, tak může nastat nějaký impuls," upozornil.

Před startem s dvojnásobnou olympijskou medailistkou několikrát hovořil. "Ať už jde o biochemii, nebo její pocity mimo závod, necítí se vůbec špatně. Vnímá svalovou únavu, jakmile odstartuje. Někdy však opravdu stačí malý impuls a tělo se probere," řekl Rybář.

"Podobně je na tom možná i Martin Fourcade. Když jsem ho dnes viděl, byl z vlastního vystoupení hodně smutný. Běžecky je totiž také úplně jinde, než by chtěl být. Obrovskou roli hraje v tomto ohledu psychika," dodal.

Další zastávkou Světového poháru bude od 13. do 16. prosince rakouský Hochfilzen. "Doufám, že během přesunu se v následujících dvou dnech dostane Veronika (Vítková) do lepšího rozpoložení. Neříkám, že to bude o sto procent, ale věřím, že jí změna prostředí pomůže v návratu tam, kde by měla být," vyslovil přání Rybář.

V nejlepší pozici vstupovala do stíhačky Eva Puskarčíková (22.), ale vzhledem k třem trestným okruhům klesla na 35. příčku. "Bojovala, ale je to složité, když ztratíte kontakt u tak rychlého závodu po první položce s biatlonistkami, s nimiž máte v plánu jet. Výrazně si to zkomplikovala," popsal nejlepší profesionální kouč roku 2014.

Davidová tentokrát nezářila, přesto v Pokljuce pozvala příznivce do Nového Města

Po životním výsledku ve vytrvalostním měření sil, které zakončila na třetím místě, se Markéta Davidová, benjamínek reprezentace, neprosadila v sobotním sprintu (32.) ani v nedělní stíhačce (49.), kde pětkrát chybovala při střelbě. "Musela dnes cvakat dolů, protože měla rány výš," hodnotil Rybář.

Sportovní ředitel Českého svazu biatlonu ovšem jednadvacetiletou naději za vstup do sezony pochválil. "Předvedla nádherný individuální závod. Myslím si, že všechny kolem sebe nastartovala a výborně pozvala lidi do Nového Města," připomněl blížící se podnik Světového poháru (20. - 23. prosince) před domácími fanoušky.

A kompliment složil také Jessice Jislové, jež se sice ve slovinském horském středisku trápila běžecky, ale terče trefovala víceméně s jistotou. "Ukázala výborné výkony na střelnici a myslím si, že bude oporou ve štafetě, protože i v tréninku je při střelbě konstantní."

Čtyřicetiletý biatlonový expert věří, že se z českého pohledu neúspěšná neděle nebude v Rakousku opakovat. "Dnes se nám jak mužský, tak ženský závod nepodařil. S ohledem na umístění bychom takto končit nechtěli," prohlásil rezolutně.

"Doufám, že to vyjde už v Hochfilzenu," uzavřel Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články