Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rybář: Čas Davidové teprve přijde. Doufám, že u biatlonu zůstane co nejdéle

Biatlonová sezona je na úplném počátku a už dopředu se velké naděje vkládají do Markéty Davidové. Sama dvaadvacetiletá závodnice však roli jedničky odmítá a brání se vnějšímu tlaku. Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář je rád, že k výsledkům přistupuje talentovaná závodnice s respektem, a věří, že její čas ještě přijde.

Sport
zdroj: ČT4

Před sezonou se téměř všichni čeští reprezentanti museli popasovat se zdravotními problémy. Davidové, která v lednu triumfovala ve sprintu v Anterselvě, se však vyhnuly. I proto se od ní očekává hodně. Roli jedničky si ovšem nepřipouští.

"Je mladou závodnicí, která na sebe tu zodpovědnost nemusí brát. Pořád sbírá zkušenosti, pro nás je to velká naděje českého biatlonu. Má z toho přirozený respekt a své výsledky hodnotí s odstupem s nohama na zemi. Toho si ohromně vážím," zdůraznil někdejší šéftrenér českého týmu.

Plány se můžou měnit

Loni čtyřikrát stála po individuálních závodech na stupních vítězek. Letos by to mohlo být podobné, nebo dokonce…

"Bylo by dobře, kdyby v tomhle směru v tom pokračovala a přišlo více pódiových umístění. Její čas teprve přijde. Doufám, že u biatlonu zůstane co nejdéle," podtrhl Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář před startem sezony: O Davidové i změnách v týmu

Jenže v tom je právě háček. Před časem naznačila, že by chtěla po olympijských hrách v Pekingu s vrcholovým biatlonem skončit. Rybář se Davidovou přemlouvat nehodlá, ale času je ještě moc. "Každý z nás ví – dneska řeknete něco, za rok to může být jinak, protože okolnosti vás k tomu donutí nebo přijdou nové podněty," podotkl Rybář.

"Pokud se jí bude dařit a talentovaná ona je, tak všechno má svůj čas – skončit a začít novou éru života – přistoupit k tomu zodpovědně. Spousta věcí se dá skloubit. A i ona za rok může přehodnotit tuto situaci, teď bych to vůbec neřešil," prohlásil Rybář.

V cestě mezi absolutní elitu jí pomáhá i spolupráce s reprezentačním trenérem Egilem Gjellandem. Norský zkušený matador absolvoval s ženským áčkem druhou letní přípravu a pokrok byl podle slov z týmu znát.

Poslechněte si předsezonní Biatlon fokus podcast:

"O věcech, které do tréninku vnáší, je potřeba přesvědčit závodníky, že je to ta dobrá cesta. Přišli na to, co některými termíny zamýšlí a jak se potom dají využít v samotném závodu," zhodnotil v obecné rovině Rybář.

Radostná Anterselva?

Sezonním vrcholem bude únorové mistrovství světa v Anterselvě. Právě na místě, kde se Davidová v lednu tohoto roku radovala z triumfu.

"V letní přípravě si oba týmy měly možnost zkusit podmínky a zmonitorovat aklimatizaci, kterou znají z předchozích sezon. Přeci jenom, když přijedete z Ruhpoldingu, máte dva dny. Teď to bude trochu jiné, je tam 14 dní na přípravu a musíte zvolit ten správný čas, aby si na to tělo zvyklo. Největší problém je s tím, jak udýchat zátěž na střelnici," přiblížil Rybář.

Davidová obvykle ztrácí oproti konkurenci na střelnici, což se ve vyšší nadmořské výšce může smazávat. Rybář vidí situaci optimisticky a oběma týmům věří.

"Třeba nás mistrovství světa potěší stejně jako v roce 2007, kdy Michal Šlesingr proháněl Oleho Einara Björndalena," uzavřel výhled do sezony s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články