Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rusko zůstává i nadále jen provizorním členem Mezinárodní biatlonové unie

Rusko nezískalo zpět plné členství v Mezinárodní biatlonové unii. Rozhodli tak delegáti na kongresu IBU. Rusové přišli o hlasovací práva už v prosinci minulého roku a tento stav trvá kvůli dopingovým skandálům nadále. Ruští reprezentanti se nicméně mohou dál účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru.

MS v biatlonu v Hochfilzenu
zdroj: ČT4

Kromě toho, že Rusko nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou ani kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí.

Pro obnovení plného členství Ruska se vyslovilo 20 delegátů z 51, dva se zdrželi hlasování.

"Musíme si na to zvyknout. Je třeba dál pracovat a budovat vztahy s IBU, abychom se mohli znovu stát právoplatnými členy biatlonové rodiny. Díky bohu, že se to nedotklo reprezentace a dali nám možnost v klidu závodit ve Světovém poháru," uvedl člen výkonného výboru ruské biatlonové unie a trojnásobný mistr světa Ivan Čerezov.

Komplikací pro Rusy podle něj bude fakt, že nebudou mít žádného zástupce v orgánech IBU. "Když jsme měli zástupce ve strukturách IBU, bylo snazší dozvědět se, co se chystá a co se děje uvnitř. Teď tyhle zprávy z první ruky mít nebudeme," řekl Čerezov.

"Podle naší ústavy nemůžeme Rusku členství nebo hlasovací právo vrátit, protože bychom šli nejen proti vlastním pravidlům, ale i proti rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru a antidopingové agentury WADA, která Rusku ještě stále nevrátila licenci," vysvětlil jednoznačnou českou pozici ještě před kongresem prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

IBU odebrala Rusům plné členství v reakci na trest Mezinárodního olympijského výboru za dopingový skandál v Soči 2014. MOV zrušil suspendaci Ruského olympijského výboru krátce po olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde ruští sportovci startovali pod neutrální vlajkou.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s dlouholetým prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy Světové antidopingové agentury za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU má kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od MOV.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články