Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Rozlučka hodná biatlonového krále. Fourcade vyhrál stíhačku, velký glóbus uhájil Bö

Kariéra pětinásobného olympijského vítěze a třináctinásobného světového šampiona Martina Fourcada se v Kontiolahti uzavřela triumfem ve stíhačce. Francouzský reprezentant ve finském středisku vyhrál, ale ze zisku velkého křišťálového glóbu se neradoval. Obhájce Johannes Bö totiž obsadil 4. místo, což k udržení devatenáctibodového náskoku stačilo. Nejlepší z Čechů byl 29. Ondřej Moravec. 

Martin Fourcade (uprostřed) se raduje z vítězství ve stíhačce SP
zdroj: LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Jednatřicetiletý rodák z Céretu si v Severní Karélii připsal 83. vítězství ve Světovém poháru navzdory třem zaváháním na střelnici. V historii prestižního seriálu má více prvenství jen legendární Nor Ole Einar Björndalen (95).

Fourcade odešel do biatlonového důchodu s 26 malými glóby. V této sezoně, která přišla o závěrečný podnik v Oslu, opanoval hodnocení sprintu a vytrvalostních měření sil. Dnes se rozloučil zlatem v Kontiolahti, kde před deseti lety vyhrál první individuální závod ve SP.

"Jsem hrdý na to, co jsem dokázal. Je vážně krásné skončit takhle," řekl Francouz. "Samozřejmě mi schází fanoušci, ale když jsem začínal v pyrenejských lesích, také tam nebyli," připomněl absenci diváků kvůli riziku šíření koronaviru. 

Bö se u terčů pral s větrem a chyboval čtyřikrát, ale do cíle dorazil jen s osmisekundovou ztrátou. Velký křišťálový glóbus získal s dvoubodovým náskokem před loučícím se rivalem, jemuž následně složil kompliment. "Všechny nás vedl k tomu, abychom byli lepší. Bude nám chybět."

Mezi tandem hlavních favoritů se vklínili Fourcadovi krajané - druhý Quentin Fillon Maillet a třetí Emilien Jacquelin.

Moravec si oproti sprintu (33.) polepšil, hned za ním dojel "skokan závodu" Adam Václavík (ve čtvrtek 52.). Michal Krčmář obsadil po šesti střeleckých minelách 36. příčku, ale celkově byl ve SP z Čechů nejlepší na 21. pozici.

V Kontiolahti skončila sezona v okleštěném startovním poli. Kvůli koronaviru a uzavírání některých státních hranic opustili finské středisko Američané, Rakušané, Bulhaři, Rumun Cornel Puchianu a Švýcar Jeremy Finello.

Ostatní závodníci ve stíhačce zápasili především s tančícími praporky u terčů. Bö už po první střelbě, během níž nezaváhal, přišel o polovinu náskoku ze sprintu. Fourcade s Jacquelinem totiž strávili na ležce o 10 sekund méně a na dalším mezičase ztráceli jen 5 vteřin. Z Čechů se nejlépe dařilo stoprocentnímu Moravcovi - Václavík s Krčmářem dvakrát minuli.

Střídání v čele přišlo po druhé ležce. Bö tentokrát neměl štěstí při kalibrové ráně a trestnému kolu neunikl, Fourcade s Jacquelinem opět vyučovali a vedli s dvaadvacetisekundovým polštářem. "Čisté" bylo i kompletní české trio.

Větrná loterie se následně nejvíce ukázala při první stojce. Fourcade s Jacquelinem kroužili 150 metrů po jedné minele, Bö dokonce 450 metrů a na třetí místo skočil bezchybný Fillon Maillet. Poprvé si ve stíhačce přidal i Moravec, naopak "nulový" Václavík se posunul na třicátou příčku.

Ve velkém "finále" při poslední zastávce u terčů, kam bok po boku přijeli Fourcade s Jacquelinem, si kromě Böho připsali trestné kolo všichni z elitní trojice, ale pětinásobný olympijský šampion na rozdíl od krajanů pouze jedno, což definitivně rozhodlo o jeho triumfu.

Fillon Maillet poté dokázal v závěrečném běžeckém okruhu celkového vítěze Světového poháru předstihnout a zajistil si třetí pozici. Bö však smutnit nemusel, neboť podruhé v řadě získal velký křišťálový glóbus.

Z Čechů byl nejvíce spokojen Václavík, který se zejména díky výkonu na trati posunul oproti sprintu o 22 míst. "Na střelnici spousta z nás chybovala, ale je to můj druhý nejlepší letošní výsledek, takže celkově to musím hodnotit pozitivně," uvedl Václavík. 

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - stíhací závod:

Muži (12,5 km): 1. M. Fourcade 31:25,4 (3 trestná kola), 2. Fillon Maillet -2,9 (2), 3. Jacquelin (všichni Fr.) -4,5 (4), 4. J.T. Bö (Nor.) -8,3 (4), 5. Peiffer (Něm.) -14,1 (2), 6. Bjöntegard (Nor.) -15,6 (0), 7. Loginov (Rus.) -24,0 (2), 8. Ponsiluoma (Švéd.) -29,8 (2), 9. Christiansen (Nor.) -36,5 (3), 10. Hofer (It.) -42,0 (3), ...29. Moravec -2:33,2 (2), 30. Václavík -2:51,7 (4), 36. Krčmář (všichni ČR) -3:22,8 (6).

Konečné pořadí SP (po 21 závodech): 1. J.T. Bö 913, 2. M. Fourcade 911, 3. Fillon Maillet 843, 4. T. Bö 740, 5. Jacquelin 726, 6. Desthieux (Fr.) 672, ...21. Krčmář 308, 26. Moravec 258, 54. Štvrtecký 68, 70. Václavík 30, 84. Šlesingr 12, 87. Krupčík (všichni ČR) 7.

Konečné pořadí stíhacích závodů (po 5 závodech): 1. Jacquelin 232, 2. M. Fourcade 230, 3. Fillon Maillet 230, 4. J.T. Bö 217, 5. Loginov 197, 6. T. Bö 178, ...21. Krčmář 78, 29. Moravec 54, 60. Václavík 11.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články