Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Röiselandová v Soldier Hollow pláchla všem, Davidová zápasila se střelbou

Sprint Světového poháru v americkém Soldier Hollow opanovala Marte Olsbuová Röiselandová. Norská biatlonistka nedala soupeřkám na olympijské trati sebemenší šanci a zvítězila s luxusním náskokem více než jedenácti vteřin před Kaisou Mäkäräinenovou z Finska. Markéta Davidová nenavázala na úspěšná vystoupení v Canmore nebo Anterselvě a po třech chybách na střelnici skončila v poli poražených. Nejlepší z českých reprezentantek byla tentokrát devatenáctá Veronika Vítková.

Zleva Kaisa Mäkäräinenová, Marte Olsbuová Röiselandová a Franziska Hildebrandová na stupních vítězů
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Röiselandová sice na okruhu nedaleko Salt Lake City začala rozvážně a po úvodní zastávce u terčů byla až šestá, ale na rozdíl od největších rivalek v čele s Mäkäräinenovou, Italkou Dorotheou Wiererovou či Slovenkou Anastasií Kuzminovou si stoprocentní úspěšnost udržela i po stojce.

Zmíněná trojice totiž jednou chybovala. Za suverénně nejrychlejší Finkou se i proto seřadilo "čisté" duo Franziska Hildebrandová z Německa - Monika Hojniszová z Polska. Kuzminová musela skousnout páté místo a vedoucí žena Světového poháru Wiererová osmé, což ji nicméně k udržení dominantní pozice v hodnocení seriálu stačilo.

Davidová, která v Anterselvě sprint vyhrála, si sice připsala devátý nejlepší běžecký čas (42 sekund za Mäkäräinenovou, pozn. autora), ale tři trestná kola znamenala propad na 32. příčku. Mnohem lépe si vedla Vítková, jež minula pouze jedinkrát. S jedním zaváháním z první položky dojela do cíle třiadvacátá Eva Puskarčíková.

Röiselandovou, vítězku sprintu i stíhacího závodu při prosincové zastávce seriálu v Novém Městě na Moravě, zastiňovaly v Soldier Hollow od úvodních mezičasů Kuzminová s Mäkäräinenovou, které si famózním během udržovaly před druhou střelbou náskok více než sedmnácti vteřin na zbytek startovního pole.

Stojku však nezvládly, což beze zbytku využila rodačka z norského Arendalu. Všechny terče chladnokrevně smazala, v závěru vystupňovala tempo a zmíněným soupeřkám uletěla.

Devatenáctá Vítková jedinkrát zaváhala vleže a vyrovnala svůj druhý nejlepší výsledek v nevydařené sezoně. "S ohledem na fakt, jak na tom Verča v poslední době byla, to pro ni dopadlo velmi dobře. I ve finiši, kde většinou ztrácela, dokázala poskočit o dvě místa dopředu. I proto jsme s ní dneska spokojeni," řekl asistent trenéra Jiří Holubec.

Davidová minula vleže a na dvě trestná kola musela po stojce. V bodované čtyřicítce se udržela víceméně jen nadprůměrným výkonem na trati. "Běh byl zase výborný, ale tři kola jsou i na Markétu moc," dodal Holubec.

V pátek pokračuje Světový pohár sprintem mužů, v sobotu se pojedou stíhací závody a v neděli smíšené štafety dvojic i klasické smíšené štafety, které už budou generálkou před mistrovstvím světa. Šampionát začne ve švédském Östersundu 7. března.

Závod SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Röiselandová (Nor.) 19:47,6 (0 tr. okruhů), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -11,5 (1), 3. Hildebrabdová (Něm.) -21,4 (0), 4. Hojniszová (Pol.) -23,0 (0), 5. Kuzminová (SR) -28,2 (1), 6. Žuková (Pol.) -39,4 (0), 7. Herrmannová (Něm.) -42,4 (2), 8. Wiererová (It.) -49,0 (1), 9. Högbergová (Švéd.) -53,1 (0), 10. Džymová (Ukr.) -55,2 (0), ...19. Vítková -1:32,3 (1), 23. Puskarčíková -1:38,1 (1), 32. Davidová (všechny ČR) -1:51,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů): 1. Wiererová 685, 2. Vittozziová (It.) 675, 3. Röiselandová 597, 4. Kuzminová 580, 5. Fialková (SR) 526, 6. Mäkäräinenová 497, ...23. Davidová 283, 42. Puskarčíková 119, 48. Vítková 91, 69. Charvátová 31, 86. Jislová (obě ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články