Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Röiselandová neměla ve stíhačce konkurenci. Davidová skončila se třemi chybami osmá

Marte O. Röiselandová předvedla téměř dokonalý závod. Norka triumfovala na závěrečné zastávce Světového poháru biatlonistek v německém Oberhofu bez větších komplikací a přes dvě chyby na střelnici potvrdila pozici nejlepší závodnice aktuálního ročníku. Markéta Davidová dokončila na osmém místě, když si uškodila hned na startu.

Röiselandová po sprintu vybíhala do stíhacího závodu s náskokem pouhých sedmi sekund, ale hned od začátku se dostávala do čím dál pohodlnější pozice. Konkurentky se jí přiblížily vždy nejlépe na dvacet až třicet sekund, což Norku nemohlo ohrozit.

Druhá byla Hanna Öbergová ze Švédska s konečnou ztrátou 33 sekund, třetí místo obsadila Běloruska Dzinara Alimbekavová o dalších devět sekund zpět. Davidová mohla pomýšlet na lepší umístění, ale na první položce se zdržela dvěma trestnými okruhy a třetí chybu udělala při poslední ráně v závodě.

"První střelba mě mrzí. Teď už vím, ale nevěděla jsem o nich (o chybách), překvapilo mě to. Poslední rána vestoje, tam mě to sfouklo. Věděla jsem, že buď prostojím čas, nebo zkusím trefit. Bohužel to nespadlo," řekla Davidová. "Já bych ho jela jinak, ale foukal protivítr. Častokrát se to sjíždělo, nikdo nechtěl jet, věděly, že to bere síly," popsala závod Davidová.

Jak závod probíhal?

Do závodu nenastoupila po sprintu druhá Běloruska Hanna Solová, která se měla potýkat se zdravotními problémy. Davidová vyběhla do stíhačky z 11. místa se ztrátou 44 sekund. Röiselandová potvrdila hned od začátku, že se nachází v dobré formě. Po první perfektní položce si vytvořila pohodlný náskok více než půl minuty. Davidová naproti tomu zaváhala hned dvakrát a pořadím se z 11. místa propadla až na 20. pozici.

Start se povedl také Fince Mari Ederové, jež poskočila z osmé příčky do malého vláčku tří biatlonistek hned za vedoucí Norkou. Röiselandová pak sice na druhé ležce jednou zaváhala, ale přesto se udržela ve vedení. Z tria za norskou reprezentantkou vyrazila nejrychleji Ruska Kristina Rezcovová, ale její ztráta na čelo činila 25 sekund.

Davidová si následně čistou položkou polepšila. Jessica Jislová však přidala další trestné kolo a uzavírala až čtvrtou desítku pořadí, Puskarčíková byla s celkově dvěma chybami z obou úvodních zastávek na stadionu průběžně až na 52. místě.

Za Rezcovovou se držely Hanna Öbergová nebo Alimbekavová s Irynou Leščankovou z Běloruska. Zatímco Ruska se na první stojce trápila a zaznamenala tři chyby, Švédka s prvně jmenovanou Běloruskou stáhly ztrátu. Zlepšila se i Davidová, která po druhé nule poskočila na desátou příčku.

Röiselandová jela na čele sólo závod a mohla se psychicky připravit na závěrečnou zastávku na střelnici. Na první ráně si pomohla kalibrem, postupně ale shodila všechny terče a čistým výkonem na konec si v poklidu dojela pro další vítězství, čímž navýšila vedení ve Světovém poháru.

Davidová si poslední ránou na úplný závěr zkomplikovala situaci a nakonec doběhla se třemi chybami osmá. Jislová obsadila 35. místo se čtyřmi nepřesnostmi, Puskarčíková zůstala na 52. příčce.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - stíhací závody:

Ženy (10 km): 1. Röiselandová (Nor.) 33:18,8 (2), 2. H. Öbergová (Švéd.) -33,4 (2), 3. Alimbekavová (Běl.) -42,7 (2), 4. Simonová -51,2 (3), 5. Chevalierová-Bouchetová (obě Fr.) -59,7 (1), 6. Hauserová (Rak.) -1:21,9 (1), 7. E. Öbergová (Švéd.) -1:43,9 (3), 8. Davidová (ČR) -1:46,2 (3), 9. Tandrevoldová (Nor.) -2:05,6 (5), 10. Brorssonová (Švéd.) -2:11,5 (3), ...35. Jislová -4:08,4 (4), 52. Puskarčíková (obě ČR) -5:49,1 (4).

Pořadí SP (po 11 z 22 závodů): 1. Röiselandová 537, 2. E. Öbergová 449, 3. Alimbekavová 418, 4. H. Öbergová 404, 5. Hauserová 382, 6. Solová (Běl.) 374, ...10. Davidová 291, 19. Jislová 184, 56. Puskarčíková 30, 64. Charvátová 21, 73. Vinklárková (všechny ČR) 12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články