Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Rees si v Östersundu dojel pro premiérový triumf, Krčmář skončil čtrnáctý

Své první vítězství ve vytrvalostním závodu si na Světovém poháru v Östersundu vyjel německý biatlonista Roman Rees. Druhý skončil jeho týmový kolega Justus Strelow, třetí se umístil i přes dvě trestné minuty Nor Johannes Thingnes Bö. Z Čechů nejlépe dvacetikilometrovou trať ve Švédsku zvládl na 14. místě Michal Krčmář. Přímý přenos štafety mužů sledujte živě ve čtvrtek od 15:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Po vzoru zdárného výkonu Němek excelovali v nedělním vytrvalostním závodě i muži. Poprvé na nejvyšší stupně vítězů Světového poháru vystoupal Roman Rees, jenž chyboval pouze na poslední položce vestoje. O dvanáct sekund tak předstihl svého krajana Justuse Strelowa.

Dobrou běžeckou formu v úvodu sezony předvedl i norský král biatlonu Johannes Thingnes Bö. I přes dvě minuté rány dojel ve třetím nejrychlejším běžeckém čase na bronzové pozici. Obecně však muži na střelnici ve švédském Östersundu nemířili zcela přesně. Ze všech závodníků do cíle s čistým kontem dorazili pouze rakouský reprezentant Felix Leitner a nejlepší muž francouzského týmu Emilien Claude.

Michal Krčmář ve vytrvalostním závodu v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Z českých reprezentantů se umístil nejvýše na 14. místě Michal Krčmář, který netrefil hned první ránu závodu. Následně minul jen v položce vestoje. "Za tu bych si naflákal, protože to byla moje blbá chyba, už jsem byl hlavou na trati. Všechny položky mi seděly a na to, jak jsem se cítil, je za dva moc," litoval v cíli Krmář.

Ze svého celkového umístění je i vzhledem k prodělané nemoci spokojený. "Je to dobrý vklad do sezony a určité povzbuzení pro mě. Kolo od kola jsem se cítil líp a v posledním jsem ujel v kopci ve stoupaní i Mailletovi, což dodá sebevědomí," potvrdil.

Svých prvních individuálních bodů sezony se dočkal i Jonáš Mareček, který se v závodu postaral o jednu nevídanou kuriozitu. Na dvacetikilometrovou trať totiž vyrazil s puškou svého týmového kolegy Mikuláše Karlíka. Ten tak do závodu vyrazil naopak se zbraní Marečka.

"Viděl jsem, jak kluk přede mnou už míří na start, tak jsem si řekl, že bych měl jít taky. Moc jsem nad tím nepřemýšlel, prostě jsem si ji vzal s absolutním přesvědčením, že je moje. Nakonec jsme si to nějak zpátky vyměnili, ale je to poučení," popsal situaci.

I tak Mareček zastřílel tři čisté položky a skončil na celkovém 28. příčce. "Snažil jsem se na střelbu soustředit, ale na poslední stojce se mi strašně klepaly nohy. Lyže byly dneska skvělé, z kopce jsem předjel i Johannese, což se mi snad ještě nikdy nestalo, oproti minulému roku to pocitově bylo lehké zlepšení," pochvaloval si.

Další z pětice českých reprezentatů Adam Václavík dojel se čtyřmi trestnými minutami na 59. místě, o pozici i ránu lépe nad Jakubem Štvrteckým. Mikuláš Karlík se umístil s šesti chybami na 88. místě.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) – vytrvalostní závod:

Muži (20 km): 1. Rees 51:27,2 (1 tr. minuta), 2. Strelow (oba Něm.) -12,1 (1), 3. J.T. Bö (Nor.) -25,0 (2), 4. Rastorgujevs (Lot.) -29,1 (1), 5. Stalder (Švýc.) -29,3 (1), 6. Strömsheim (Nor.) -39,3 (1), ...14. Krčmář -1:40,0 (2), 28. Mareček -2:41,2 (1), 59. Václavík -4:52,3 (4), 60. Štvrtecký -4:59,7 (5), 88. Karlík (všichni ČR) -7:44,6 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články