Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Raketový nástup i smolné virózy. Jak vidí Šlesingrovo odcházení jeho týmoví parťáci?

Po dvou úsecích boj o medaile, ve finiši čtyři trestná kola a dvanácté místo. Na začátku dva matadoři, pak dva mladší reprezentační kolegové. Michal Krčmář měl jasno, proč bude Michal Šlesingr týmu scházet. Výměna generací se ale nedá zastavit. Stejně jako emoce z dojetí, když jedna velká éra končí. Přímé přenosy závodů s hromadným startem vysílá od 11:20 a 13:20 ČT sport, vždy s hodinovým předstihem startuje na webu ctsport.cz nástřel před oběma závody.

Michal Šlesingr odjel v Novém Městě své poslední závody
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Dneska je to krásně vidět. Jeli kluci vepředu, bojovali jsme o medaili, pak jsme to vzali my dva mladší a ta štafeta šla do kopru," zhodnotil lakonicky a s nadhledem Krčmář vystoupení české štafety v Novém Městě na Moravě.

Michal Šlesingr se loučil na prvním úseku. Musel jen jednou dobíjet a Ondřeji Moravcovi předával v kontaktu, druhý z matadorů české kvarteto ještě posunul, ale pak přišla tři trestná kola juniora Jakuba Štvrteckého a nezdar dokonal právě Krčmář.

Už v Anterselvě bylo znát, že zkušenost a rozvaha Michala Šlesingra jsou v týmovém závodě hodně důležité.

"Určitě bude těžké ho nahradit v týmu," měl jasno Krčmář.

Výměna generací se prostě nedá odestát. Moravec zavzpomínal na časy, kdy spolu soupeřili ještě v juniorských časech. Šlesingr dokázal oslnit hned na začátku dráhy mezi elitou.

"Výjimečný byl v tom, co dokázal v relativně mladém věku. Jako junior byl neskutečně silný. Vozil medaile z mistrovství světa, což já třeba taky, ale nedokázal jsem ten přechod. A on rok po olympiádě ve třiadvaceti byl skoro nejlepší na světě. To pro mě bylo v tu chvíli neuvěřitelné," zdůraznil Moravec.

Už v roce 2007 Šlesingr zdatně proháněl Oleho Einara Björndalena a vybojoval na mistrovství světa stříbro a bronz.

"Ze začátku raketový nástup a pak v těch zlatých letech ho brzdily virózy," podtrhl Krčmář.

Kdyby, kdyby, kdyby. "Přišel o spoustu velkých akcí i vrcholnou formu na velkých akcích. Kdyby mu přálo zdraví, dokázal by mnohem víc, ale i tak toho pro český biatlon odvedl hrozně moc," dodal jeho týmový parťák.

Šlesingr si na olympijský cenný kov nikdy nesáhl. V roce 2015 vybojoval s mix štafetou zlato, dokázal vyhrát i závod světového poháru.

Odchází další člen velké biatlonové generace. "Mým vzorem jsou všichni tři kluci," řekl Krčmář.

Michal Šlesingr při rozlučce s kariérou
zdroj: ČTK

Před dvěma lety se rozloučil Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec určitě už nebude závodit za dva roky v Pekingu. "Každý je něčím výjimečný. Mrzí mě, že to takhle musí skončit," prohodil Krčmář, který zanedlouho převezme roli nejzkušenějšího.

Po posledním Šlesingrově závodě visely ve vzduchu silné emoce. Celý mokrý od šampaňského, kterým ho pokropily hlavně jeho reprezentační kolegyně, se v televizním studiu loučil tenkým hlasem. Slzy na krajíčku.

Podobně to viděli i jeho kolegové, kamarádi. "Nebudu si hrát na hrdinu, určitě jsem dojatý," připustil Krčmář. A byl si jistý, že biatlon bude Šlesingrovi nesmírně chybět. "Je to obrovský kus života. I ledovému princi musí přijít dojetí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články