Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Radost pro slovenské barvy. V Hochfilzenu slaví Kuzminová

Vítězkou druhého stíhacího závodu sezony je slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Především díky skvělému běhu porazila v rakouském Hochfilzenu druhou Kaisu Mäkäräinenovou a třetí Darju Domračevovou. Veronika Vítková skončila po třech chybách na střelnici na jedenácté příčce.

Anastasia Kuzminová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V mužské stíhačce dokázal Johannes Bö navázat na své sprinterské vítězství. Co však Darja Domračevová? Hlavním otazníkem před startem stíhacího závodu žen bylo, zda triumf běloruské biatlonistky byl ojedinělým výsledkem, nebo začátkem dlouhodobějšího trendu.

Nakonec neměla znovu k vítězství daleko, lepší však byla slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Ta stáhla své startovní manko, na trati Domračevovou předstihla a i přes dlouhé intervaly přípravy před svými závěrečnými projektily zvítězila. Domračevovou nakonec v závěru porazila i Kaisa Mäkäräinenová.

Veronika Vítková chybovala třikrát na střelnici, ale nakonec dokázala podstatně zlepšit svou pozici na startu. České biatlonistce patřilo konečné jedenácté místo, o jednu příčku za Laurou Dahlmeierovou. Markéta Davidová chybovala na střelnici a skončila na 50. příčce.

"S celkovým výkonem jsem moc spokojená. Ten posun tam byl, a že tam není desítka, mi opravdu nevadí," hodnotila Vítková pro biatlon.cz svůj výkon. "Musím pochválit servisní tým, lyže jsem měla super. Hodně mi pomohly zejména v kolech, kdy jsem běžela sama," doplnila.

Jak závod probíhal?

Domračevová do závodu vstupovala s tučným polštářem 22 vteřin na Kuzminovou, ta ale na trati stahovala a na první položku už dojížděla v kontaktu s běloruskou závodnicí. Už to vypadalo, že budou ze střelnice vyjíždět obě závodnice spolu – a zopakují tak scénář mužského závodu –, avšak Kuzminová minula poslední ranou a musela na trestné kolo.

Slovenka se však nevzdávala a díky rychlejšímu běhu se vedoucí ženě závodu přibližovala. A na třetí střelbě už to byla ona, kdo tentokrát ze střelnice vyjížděl z první pozice. Domračevová si závod prodloužila o jedno kolo, najednou ztrácela dvanáct vteřin a navíc přes ní na trati záhy šla Kaisa Mäkäräinenová.

Rozhodovalo se na závěrečné střelbě. Kuzminová působila nervózně, nakonec ale i přes veledlouhý interval před posledním projektilem sestřelila všech pět terčů a už bylo jasné, že vítězství bude její. Mäkäräinenová chybovala jednou a spadla na třetí pozici, avšak výtečným během nakonec ještě ve sprintu předstihla Domračevovou.

Pro Vítkovou nešlo zprvu o nijak zázračný závod. Držela si svou startovní devatenáctou pozici, chyby na střelnici ji ale posléze srazily pořadím zpět a až čistá položka na třetí zastávce pomohla české jedničce zpět do druhé desítky. Na závěrečné položce chybovala ještě jednou, ale díky minelám svých soupeřek nakonec dojela na slušném jedenáctém místě.

Stíhací závod na 10 km: 1. Kuzminová (SR) 34:31,2 (1), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -10,2 (2), 3. Domračevová (Běl.) -11,8 (1), 4. Wiererová (It.) -51,6 (2), 5. Olsbuová (Nor.) -58,2 (1), 6. Džymová (Ukr.) -1:08,0 (1), 7. Akimovová (Rus.) -1:13,4 (1), 8. Solemdalová (Nor.) -1:16,6 (2), 9. Krjuková -1:19,4 (0), 10. Dahlmeierová (Něm.) -1:32,4 (1), 11. Vítková -1:38,5 (3), ...50. Davidová -4:53,3 (7).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 196, 2. Olsbuová 183, 3. Solemdalová 179, 4. Džymová 175, 5. Herrmannová (Něm.) 167, 6. Braisazová (Fr.) 166, ...11. Vítková 136, 37. Puskarčíková 45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články