Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První smíšená štafeta patří Francii, Češi propadli

První smíšená štafeta sezony se českým biatlonistům nevydařila. Kvarteto ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář dorazilo do cíle až na 14. příčce. O lepší umístění Čechy připravily především střelecké chyby Davidové, která musela na dvě trestná kola. Z vítězství se radují Francouzi.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Ve smíšené štafetě Češi léta slaví úspěchy. Ve slovinské Pokljuce měli zálusk na další, i když si celý tým byl vědom, že síla českého kvarteta byla poněkud oslabená. Do štafetového závodu tak vystartovala čtveřice ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář.

Stálice týmu rozběhla závod dobře: po jedné chybě Vítková předala Davidové z osmé příčky. Jenže nejmladší členka týmu musela ze střelnice dvakrát na trestné kolo a veškerá vidina úspěchu tím rázem pohasla. Bylo na Krupčíkovi a Krčmářem, aby se na svých úsecích pokusili výsledek alespoň korigovat.

"Ránu jsem vytáhla zbytečně nahoru, ale naštěstí jsem dobila. Snažila jsem střílet pomaleji, abych získala jistotu. První kolo se jelo v pohodě, ale ve druhém jsem se zbytečně hnala dopředu, a poté mi síly chyběly, až jsem byla ráda, že jsem se dostala do cíle," hodnotila pro Českou televizi závod Veronika Vítková.

Její kolegyně vzala výsledek na sebe. "Fakt nevím. Strašně mě to mrzí, protože dát tam takovou prasárnu… mrzí mě, že jsem to všem pokazila. Snažila jsem se sjet to, co jsem napáchala na střelnici, ale… Nevím, nemám k tomu více co říct," líčila po dojezdu zjevně velmi zklamaná Davidová. 

Krupčík posléze na svém úseku sice nezazářil, ale také ani nezklamal a předal Krčmářovi s ještě teoretickou šancí na posun mezi nejrychlejší deset štafet. Ani českému finišmanovi se však nevedlo a v závěru byl rád, že také on nemusel na trestný okruh. V cíli byli Češi čtrnáctí se zhruba čtyřminutovou ztrátou.

Vítězství slaví Francouzi, kterým na třetím úseku pomohl Martin Fourcade. Bylo to jeho zásluhou, že francouzská štafeta předehnala dosud vedoucí Finy. Francouzské kvarteto slaví, velké důvody k radosti však mají také překvapivě stříbrní Švýcaři, kterým se vstup do sezony povedl náramně. Třetí skončili Italové.

Jak závod probíhal?

České kvarteto na prvním úseku reprezentovala Veronika Vítková, které se úvod vydařil – o mnoho lépe než například Švédkám a Američankám, které se ve sjezdu zapletly a poroučely k zemi. Zvlášť americká biatlonistka to odnesla výraznou ztrátou. To ale Vítkovou zajímat nemuselo: na střelnici musela za celý úsek jen jednou dobíjet.

V závěru na trati sice nějaký čas ztratila, přesto však zůstala v kontaktu s dalšími štafetami. Byly to dobré zprávy pro druhou českou závodnici, nadějnou Markétu Davidovou. Ta do svého úseku vyběhla jako devátá s vidinou toho, že nemá daleko na vyšší příčky – české manko činilo pětadvacet vteřin. Vedly Finky před štafetami Francie a Itálie.

Už po první střelbě ale bylo po nadějích. Davidová se nedokázala vyrovnat s podmínkami a její čtyři chyby znamenaly pobyt na trestném kole. Když se z něj vrátila na trať, vezla už Davidová českou štafetu na třináctém místě. A když předávala Tomáši Krupčíkovi, měla již za sebou ještě jeden trestný okruh. Davidové se závod nepovedl – hlavně na střelnici.

Krupčík, který si ve smíšené štafetě odbýval debut, tak mohl myslet jen na zlepšení a návrat snad někam k desátému místu. Na své první střelbě chyboval jednou, na druhé dvakrát a na posun tak nakonec nedošlo, spíše naopak. Češi byli klesli na čtrnáctou pozici a též jejich ztráta se ještě rozšířila – už na více než tři minuty.

Na třetím úseku se ale také změnilo pořadí na čele. Martin Fourcade totiž předehnal dosud vedoucí Finy. Francouzi už své vedení uhájili a v cíli mohli slavit před překvapením závodu, biatlonisty Švýcarska. Za Čechy finišoval Krčmář, který se tak tak vyhnul trestnému okruhu a do cíle doběhl čtyři minuty za Francouzi na čtrnácté příčce.

Úvodní závody SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Smíšená štafeta: 1. Francie (Bescondová, Braisazová, M. Fourcade, Desthieux) 1:10:02,8 (0+5), 2. Švýcarsko (E. Gasparinová, Häckiová, Weger, Finello) -38,7 (0+9), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Windisch, Hofer) -52,1 (1+8), 4. Rusko -1:17,3 (0+6), 5. Finsko -1:30,9 (1+11), 6. Norsko -1:51,1 (0+7), ...14. ČR (Vítková, Davidová, Krupčík, Krčmář) -3:41,7 (2+13). 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články