Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

První odjela, první přijela. Mäkäräinenová ovládla i stíhačku. Češky se trápily

Úvodní nepovedený závod ročníku zapomenut, naopak vše se vrací do starých kolejí. Finská královna loňské sezony Světového poháru Kaisa Mäkäräinenová v Pokljuce po sprintu ovládla také stíhací závod na 10 km, a to stylem start–cíl. Druhá skončila znovu Italka Dorothea Wiererová a třetí Slovenka Paulína Fialková. Češkám se nedařilo. Nejlepší byla Eva Puskarčíková, jež se ale oproti sprintu propadla až na 35. místo. Polepšila si jen Veronika Vítková díky 40. pozici. 

Zleva stříbrná Dorothea Wiererová, zlatá Kaisa Mäkäräinenová a bronzová Paulina Fialková po stíhačce v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

Utáhnout, povolit, utáhnout, povolit, utáhnout, povolit, utáhnout, povolit, utáhnout a v cíli v poklidu slavit druhou výhru za sebou.

V tomto stylu si Kaisa Mäkäräinenová střihla v Pokljuce stíhací závod. Velezkušená Finka vyrazila na 10kilometrovou trať jako vítězka sprintu s 15sekundovým náskokem a za celou dobu vedoucí pozici nevyklidila. A ani se o ni nemusela strachovat.

Po trati totiž opět letěla. Běžecky byla lepší pouze Američanka Clare Eaganová, což Mäkäräinenové umožnilo na střeleckých položkách vždy zvolnit a mířit přesně. Když se vynechá tragická první položka celé sezony, kdy minula čtyřikrát, pětatřicetiletá závodnice od té doby trefila všech 45 terčů.

Druhá Dorothea Wierová se tak mohla při práci s malorážkou snažit, co to šlo. Opět předvedla neuvěřitelnou rychlopalbu, jenže ani jedinkrát se jí nepodařilo přiblížit se finské soupeřce alespoň na kontakt. Obě střelecky bezchybné závodnice si tak jely vlastní závod bez jakékoliv souboje. Pro Italku tak druhé místo znamenlo udržení žlutého dresu za vedení v seriálu.

"Kaisa byla hodně v pohodě a ukazovala, že si věří. Neměla strach, že by ji Wiererová dojela. Byl to pěkný biatlonový souboj, ale Kaisa má mnohem lepší formu v běhu," řekl sportovní ředitel českých biatlonistů Ondřej Rybář. 

Jestli boj o vítězství žádné drama nenabídl, tak duel o třetí příčku se rozhodoval až v závěrečných metrech. Lepší fyzičku v nich ukázala Slovenka Paulína Fialková, která si pro druhé umístění na stupních vítězství ve Světovém poháru v kariéře dojela těsně před Italkou Lisou Vittozziovou.

Češky na stíhací závod v Pokljuce vzpomínat v dobrém nebudou. Nejlepší byla podobně jako ve sprintu Eva Puskarčíková, jež ale musela na tři trestné okruhy a obsadila 35. místo. Na body dosáhla i Veronika Vítková, která po jedné chybě na střelnici byla čtyřicátá. Bronzová z vytrvalostního závodu Markéta Davidová se trápila s malorážkou a po pěti minelách dojela 49. Jesica Jislová pak byla 55. "Dnes se nám to nepovedlo. Takto bychom končit nechtěli," dodal Rybář. 

Biatlonový světový pohár bude pokračovat příští týden v rakouském Hochfilzenu.

Jak závod probíhal?

Mäkäräinenová vyrazila vstříc 10kilometrové trati s náskokem 15 sekund na Wiererovou a 42 na Justine Brasaizovou. Finka ale má na startu ročníku famózní běžeckou formu a brzy na celé pole pronásledovatelek začala vteřinu po vteřině získávat.

Při první ležce tak už její odstup činil na druhou Italku 21 vteřin, což jí umožnilo zvolnit tempo, koncentrovat se a hlavně mířit přesně. Wiererová rovněž pálila perfektně, navíc nejrychleji ze všech a na svoji sokyni stáhla 9 sekund.

První položka také vyjasnila boj o bronz. Brasaizová po jedné chybě propadla dozadu a o třetí místo začala soupeřit dvojice Fialková, Vittozziová, jež pálila bezchyby.

Jestli Wiererová na střelnici něco stáhla, na trati si Finka svůj náskok vzala zpět a dokonce ho dokázala navýšit. Bylo to tak u druhé, třetí a i čtvrté střelby. Italka doufala, že Mäkäräinenová udělá na střelnici alespoň nějakou chybu, jenže nestalo se a musela přijmout fakt, že lepší než druhá nebude. 

Bez výrazných změn probíhal i boj o bronz, který se rozhodl až v samotném závěru. Fialková v jednom ze stoupání nastoupila Vittozziové a vytvořila si mírný náskok, na který Italka už nedokázala zareagovat a v cílové rovince už jen odevzdaně sklopila hlavu.

V nejnadějnější pozici z Češek startovala dvaadvacátá Puskarčíková, jenže hned po položce v leže musela na dva trestné okruhy. Problémy měla i Davidová, jež vinou problémů se zbraní strávila na podložce 57 sekund. Lépe se naopak vedlo Jislové a Vítkové, jež odjely bez pochybení.

Zejména Vítková, která se sprintem protrápila, i po druhé střelbě předváděla mnohem lepší výkon a chvíli se pohybovala v nejlepší třicítce. Jenže v druhé půlce závodu jí začaly docházet síly. Společně s jednou chybou na závěrečné stojce to nakonec znamenalo 40. místo. Jako jediná z Češek si tak ale polepšila a dosáhla na bod.

Po špatném startu, kdy se propadla až na hranici padesátky, se posunula kupředu Puskarčíková. Jeden netrefený terč na poslední položce ale pro ni znamenal výrazné pohoršení oproti sprintu. V závěrečném spurtu alespoň díky fotofiniši porazila Anastasii Kuzminovou a získala 35.místo.

Duo Jislová, Davidová se naopak výrazně trápilo na střelnici a skončilo bez bodu.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 29:16,9 (0), 2. Wiererová (It.) -41,3 (0), 3. P. Fialková (SR) -59,2 (0), 4. Vittozziová (It.) -1:01,5 (0), 5. Roeiselandová (Nor.) -1:22,1 (1), 6. Eganová (USA) -1:22,4 (1), 7. Krjuková (Běl.) -1:26,6 (0), 8. Starychová (Rus.) -1:35,6 (0), 9. Preussová (Něm.) -1:43,7 (1), 10. Pavlovová (Rus.) -1:48,4 (0), ...35. Puskarčíková -3:25,8 (3), 40. Vítková -3:38,9 (1), 49. Davidová -5:01,8 (5), 55. Jislová (všechny ČR) -5:52,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 26 závodů): 1. Wiererová 144, 2. Mäkäräinenová 131, 3. P. Fialková 129, 4. Vittozziová 121, 5. Hojniszová (Pol.) 104, 6. Džymová (Ukr.) 98, ...18. Davidová 57, 29. Puskarčíková 40, 48. Jislová 10, 54. Vítková 4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články