Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Průlomová sezona Davidové. Kdybych nebyla spokojená, byla bych blázen, říká biatlonová naděje

Markéta Davidová má za sebou průlomovou sezonu. Již stabilní součást reprezentace se dokonce svými výkony vyšvihla v průběhu Světového poháru na pozici české jedničky. Čtyři individuální pódiová umístění hovoří za vše. I tak si je ale vědoma chyb, kterých by se v příštím ročníku rozhodně ráda vyvarovala. "Chtěla bych, aby už takové výkyvy nebyly," řekla dvaadvacetiletá biatlonistka.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Snový start do SP zajistil bronz ve vytrvalostním závodu v Pokljuce. Poté přišlo na řadu zlato ze sprintu v Anterselvě. Pro leckoho těžké podmínky spojené s nadmořskou výškou Davidové naopak svědčily.

Důkazem bylo v jižním Tyrolsku i druhé místo v závodu s hromadným startem. Druhé sezonní stříbro pak rodačka z Jablonce nad Nisou přidala ve zkráceném vytrvalostním klání v kanadském Canmore.

A aby toho nebylo málo, na svém stabilním třetím úseku pomohla tryskovým během a bezchybnou střelbou českému kvartetu k zisku bronzu ve štafetě v Oberhofu.

"Myslím, že kdybych řekla, že nejsem spokojená, tak bych byla blázen," řekla Davidová, která si z českých sportovců v uplynulé zimě vydělala na odměnách ze závodů nejvíc peněz - zhruba 63 500 eur, tedy v přepočtu 1,633 milionu korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Davidová: Po stíhačce jsem byla pomlácená, ale jelo se mi celkem dobře

Spokojenost? Zcela jistě. Jenže je tu ono ale. "Je tam strašně moc závodů, se kterými už spokojená nejsem," dodala v rozhovoru pro ČT sport.

Za všechny třeba až 43. místo ve vytrvalostním závodu během mistrovství světa v Östersundu. To bylo ostatně pro český tým výsledkově nejhorším šampionátem od roku 2011.

Anebo 42. pozice Davidové ve sprintu posledního dílu SP na Holmenkollenu. Tři chyby, ztráta na čelo 1:52. "Trápila jsem se," přiznala. Následovala stíhačka, kde se Davidová netrefila rovnou sedmkrát a navíc v posledním kole spadla. Dojela předposlední na 55. pozici.

"Jsem strašně pomlácená, ještě ráno mě to strašně bolelo a přemýšlela jsem, jestli vůbec půjdu do masáku," vyprávěla Davidová po pěti chybách a výsledném 14. místě v masáku. "Byl to dobrý závod, i když jsem se ho po stíhačce bála. Ale protože byl poslední, tak jsem si řekla, že do něj půjdu."

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

A byla ráda. "Na to, že to byl poslední závod, se mi jelo relativně dobře. Jely mi dobře lyže. Se střelbou jsem taky spokojená," doplnila jednadvacátá žena SP, která ve spolupráci s norským trenérem biatlonistek Egilem Gjellandem udělala před sezonou mimo jiné změnu ve střeleckém tréninku.

Nyní ji čeká pomyslná tečka za náročnou sezonou. V jabloneckých Břízkách je ve středu jako už tradičně na programu exhibiční mistrovství republiky v supersprintu. To si nenechají ujít ani Veronika Vítková, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík či další reprezentanti.

Na startu s nimi budou rovněž nejlepší junioři a dorostenci. "Bude zajímavé sledovat, jak si naše nastupující generace povede v dramatických supersprintech se závodníky áčka," řekl šéf svazu Ondřej Rybář. Zpravodajství z biatlonového MČR odvysílá ČT sport.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články