Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Příští sezona zatím není téma. Koukalová nastoupí zhruba čtyřměsíční léčbu, potvrdil Hamza

Definitivní rozhodnutí padlo už minulý týden. Olympijské hry v Pchjongčchangu budou bez Gabriely Koukalové. Po krátké dovolené ji čekají minimálně čtyři měsíce léčby. Šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza věří, že i přes absenci největší hvězdy udělají reprezentanti na olympiádě českým fanouškům radost. Budoucnost vidí růžově.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Sezona je v zhruba v polovině, ta další je z pohledu Koukalové ve hvězdách. Podle Hamzy to není zatím téma. "Gabča jela na týden na dovolenou. V pondělí se vrátí a měla by zahájit léčbu u profesora Koláře s tím, že se musí dát do pořádku, abychom mohli plánovat, co bude dál. Doba se odhaduje na nějaké čtyři měsíce," uvedl.

Definitivní rozhodnutí padlo minulý týden po schůzce Hamzy s šéftrenérem Ondřejem Rybářem v Ruhpoldingu. "Snažili jsme se bojovat včetně Gabči do poslední chvíle. I alternativa, že by odjela na OH jen na štafetu, byla ve hře, ale po Novém roce se čím dál zřetelněji ukazovalo, že se nám zdravotní potíže nepodaří vyřešit," shrnul Hamza.

Není tu jen Koukalová

Český biatlon, to není jen postava Gabriely Koukalové, je přesvědčen Hamza. Pozice na stupních vítězů letos zajeli Veronika Vítková nebo Ondřej Moravec, do desítky se v této sezoně vešli Michal Krčmář, Michal Šlesingr nebo Eva Puskarčíková. Prorazit mezi elitu může i Jessica Jislová.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza hostem SZ: O budoucnost českého biatlonu se bát nemusíme

"Máme šest závodníků schopných závodit v absolutní světové špičce," podtrhl Hamza. Po pomalejším startu do sezony se výsledky zlepšily. "Tlak doléhal na všechny, v prosinci se nám navíc nedařilo. Všichni jsme byli nervózní z toho, že nám závody nevyšly víc, než jsme předpokládali. Ale bylo tam spousta objektivních zdravotních příčin jak u Ondry Moravce nebo Adama Václavíka," vyjmenoval Hamza.

Nadějná umístění dodala optimismu. "Věřím, že jsme připraveni tak, že můžeme nějaké medaile z olympiády přivézt. Když je nepřivezeme, zeměkoule zůstane pořád stejná," uvedl Hamza. "Věřím beze zbytku realizačnímu týmu i sportovcům. Když zůstaneme zdraví a bude při nás stát štěstěna, můžeme na olympiádě udělat lidem radost," dodal.

Mladých nadějných závodníků přibývá, je z čeho brát. "O budoucnost českého biatlonu se bát nemusíme. Žít na absolutním vrcholu není jednoduché ani trvalé. Člověk musí vždy počítat s tím, že sport půjde dolů a situace se pro lidi malinko i zreální," prohlásil Hamza.

Český biatlon přivezl z olympijských her v Soči pět medailí. Navíc dodatečně přibude velmi pravděpodobně ještě bronz ve štafetě žen kvůli podezření z dopingu Rusek Jany Romanovové a Olgy Viluchinové.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články