Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Případ Davidová: Musím se naučit chválit se za maličkosti. Přebije naštvání povedený sprint?

Před prvním sprintem biatlonové sezony se vznáší otázky kolem dosavadní střelecké formy Markéty Davidové. Po pokažené štafetě na sebe byla vyloženě naštvaná a už předtím říkala, že se musí naučit chválit se i za maličkosti, které se jí povedou. Něco takového může přijít klidně v závodu na 7,5 km. Na trati v Östersundu ovšem nebudou chybět ani další české závodnice. Přímý přenos sledujte od 14:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Markéta Davidová
zdroj: Reuters

Ve smíšené štafetě dobíjela třikrát, pět trestných minut nasbírala ve vytrvalostním závodu, a aby toho nebylo málo, vůbec se jí nepovedla štafeta.

Řeč je o české jedničce Markétě Davidové, která právě v závodu kvartet vyrážela na trať po Jessice Jislové jako druhá se ztrátou 37 vteřin na vedoucí Norky.

Jenže hned na ležce minula první tři rány, poté netrefila ještě jednu a musela na trestné kolo. Vestoje pak opravovala dvakrát a ze čtvrtého místa ztrácela při předávce Lucii Charvátové na třetí Němky více než minutu.

Češky nakonec dojely šesté.

"Jsem na sebe naštvaná. Když už to nedám, tak bych to mohla alespoň dobít," řekla sebekriticky zjevně nazlobená Davidová.

Navíc se prý dobře necítila v úterý ani na lyžích. "Mrzí mě to. Holky to super rozjely a já nejsem schopná nic trefit."

Své ovšem udělaly i poryvy větru. "Cvakala jsem zpátky, ale nevím, co se tam stalo. Necítila jsem, že by to mělo být nějak jinak," doplnila mistryně světa z Pokljuky, kde po bezchybné střelbě opanovala před téměř třemi lety vytrvalostní závod.

Svazový web k tomu nicméně podotkl, že české biatlonistky nastřelovaly na stavu číslo sedm, kdežto Davidová střílela položku vleže na dvojce. "Kvůli zdi vlají praporky jinak. Špatně zřejmě zareagovala na sílu a směr větru i Lucie Charvátová."

Ta kroužila dokonce dvě trestná kola.

Na jejich obranu je ale nutné zároveň říci, že rozhodně nebyly samy. Trestné kolo se nevyhnulo ani takové úspěšné závodnici, jakou je Švédka Hanna Öbergová.

Davidová ovšem předtím nasekala pět chyb i v indivudálu, z čehož pramenilo až 44. místo. "Asi se musím trochu naučit chválit se za maličkosti, které se mi povedly. S během jsem docela spokojená, že jsem si síly rozložila docela dobře. Ale s tou střelbou bych musela běžet o pět minut rychleji," prohlásila už v neděli.

V současnosti má Davidová zatím "pouze" 71procentní střeleckou úspěšnost, což je oproti poslední sezoně propad o čtrnáct procent, kdy už ale byl hodnocen celý ročník.

O dost lépe zatím první zastávka Světového poháru ve Švédsku sedí Tereze Voborníkové, která bude do sprintu startovat z 23. místa jen o jedno před Davidovou, a Jessice Jislové.

Ta sice vytrvalostní závod kvůli nachlazení vynechala, ale na štafetu připravená byla, i když pro ČT sport přiznala, že se po těle necítí vyloženě stoprocentně.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Na mém výkonu mají velkou zásluhu lyže. První kolo jsem byla schovaná za Francouzkou a nemusela tak dřít. Hodně mi to pomohlo," uvedla Jislová. Zda bude startovat i ve sprintu, je zatím nejisté.

Voborníková zase byla po 30. pozici v individuálu jako jediná Češka na bodech, když minula vždy jednu ránu na obou stojkách.

"Byť jsem se snažila být opatrná, stejně mi tam ty dvě jedničky ulítly," uvedla závodnice, která byla v závěru posledního ročníku šestá ve sprintu v Oslu.

Nejen ji nejvíce straší extrémně nízké teploty. V pátek hrozí devět stupňů pod bodem mrazu, o víkendu ještě níž, pocitově nemluvě. Jury se tak bude muset rozhodovat, zda jsou takové závody vůbec regulérní.

Tereza Voborníková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Celkové hodnocení sprintu ovládla v minulé sezoně o patník mistryně světa z Německa Denise Herrmannová-Wicková, která už ale ukončila kariéru. 

Na úvod minulého ročníku elitního seriálu se ale radovala z první pozice Rakušanka Lisa Theresa Hauserová. Nejlepší byla právě Davidová s dvěma chybami na dvaadvacátém místě.

Poté se ovšem v rakouském Hochfilzenu, kam se SP přestěhuje příští týden, zaskvěla stříbrem, na které o závod později navázala ve stíhačce třetím flekem.

Soudě podle úspěšnosti je sprint nejlepší disciplínou Markéty Davidové. Už pětkrát v něm totiž během své kariéry dokázala v SP skončit na stupních vítězů.

Češky v akci – sprint (v závorce startovní číslo):

Tereza Voborníková (23), Markéta Davidová (24), Jessica Jislová (37), Lucie Charvátová (77), Tereza Vinklárková (98)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články