Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Preussové o setinu utekl finiš s Vittozziovou, Češky ve vytrvalostním závodě tratily na střelbě

Úvodní vytrvalostní závod žen ve Světovém poháru v Östersundu i přes jednu trestnou minutu ovládla Italka Lisa Vittozziová. S čistou střelbou ji sice dlouho ohrožovala německá biatlonistka Franziska Preussová, v závěru však o setinu souboj prohrála. České reprezentantky výborný běh nedoprovodily i výborným výkonem na střelnici, nejlépe se umístila na 30. příčce Tereza Voborníková. Přímý přenos štafety žen sledujte živě ve středu od 14:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Po vydařeném výkonu ve smíšených štafetách rozjela Markéta Davidová nadějně i letošní první individuální závod. Po čisté položce vleže však chybovala hned dvakrát ve stojce. Svým rychlým během na patnáctikilometrové trati se i přesto dlouho držela na dostřel první desítky závodnic.

Na střelnici v Österdundu však minula další tři terče a k dobrému výsledku jí nepomohl ani šestý nejrychlejší běžecký čas. "Dvojky by se stávat neměly. Snažila jsem se střílet na jistotu a byly z toho zbytečné chyby. Musím se naučit chválit za maličkosti, s během jsem spokojená. Rozložila jsem si síly dobře, ale bohužel s pěti chybami bych musela běžet o pět minut rychleji, ale to není v mých silách," okomentovala svůj výkon mrzutě Davidová, jež nakonec skončila na 44. místě.

Střelecky se nedařilo ani dvaaosmdesáté Lucii Charvátové, která si po úvodní čisté položce vleže připsala celkem sedm trestných minut, jednu z první položky vestoje a po třech ve zbylých zastávkách. Tereza Vinklárková naopak po třech trestných minutách odjela druhou půli vytrvalostního závodu bezchybně a připsala si tak 70. příčku.

O nejlepší české umístění a jediný bod z patnáctikilometrové trati se postarala Tereza Voborníková. Ta chybovala vždy jedenkrát na položce vestoje. "Byly téměř perfektní podmínky na střelnici, ale jedna vždycky ulítne a člověk neví ani jak. Byť jsem se snažila být opatrná," litovala.

Nejdelší možný závod třiadvacetiletá Voborníková loni na stejné trati kvůli mrazivému počasí protrpěla. I proto se letos připravila mnohem lépe. Běžecky se však stále necítí jistě. "Jelo se mi líp jak včera, ale furt mi přijde, že se nedokážu zrychlit. Tempo je vlažné a chybí mi dravost," řekla.

Jessica Jislová vzhledem ke středeční štafetě žen v letošním prvním indiviuálu nestartovala. Děvetadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou se totiž zdravotně necítila stoprocentně fit a s trenéry nechtěli riskovat její absenci ve středečním důležitém závodě.

Své čtvrté pódiové vítězství si ve Světovém poháru vyjela obhájkyně malého glóbu z této disciplíny Italka Lisa Vittozziová. I přes jednu střeleckou chybu uhájila v čase 44:03,9 čelní příčku o setinu před německou biatlonistkou Franziskou Preussovou, jež jako jedna ze čtyř závodnic v Östersundu zajela čistou jízdu. Třetí skončila taktéž s čistým kontem ve svém nejlepším kariérním startu Němka Vanessa Voigtová.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) – vytrvalostní závod:

Ženy (15 km):

1. Vittozziová (It.) 44:03,9 (1 tr. minuta), 2. Preussová -0,1 (0), 3. Voigtová (obě Něm.) -10,1 (0), 4. Knottenová (Nor.) -46,5 (1), 5. Schneiderová (Něm.) -1:01,0 (1), 6. Hauserová (Rak.) -1:07,7 (0), ...30. Voborníková -3:36,1 (2), 44. Davidová -4:24,8 (5), 70. Vinklárková -6:38,9 (3), 82. Charvátová -7:51,2 (7).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články