Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Předolympijský test skončil pro Češky šestým místem, strhující finiš patřil Německu

Štafetový závod biatlonistek na 4x6 kilometrů Světového poháru v německém Ruhpoldingu ovládly Němky s finišující Laurou Dahlmeierovou. Druhé místo obsadily Italky, třetí Švédky. České reprezentantky skončily šesté, a zopakovaly tak výsledek ze SP v Hochfilzenu.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Trenéři opět vsadili na osvědčenou čtveřici této sezony, pouze jí přeskupili. Eva Puskarčíková se tak z rozjezdu posunula na třetí úsek a štafetu odstartovala Jessica Jislová. Po ní následovala Markéta Davidová a finiš tradičně obstarala Veronika Vítková.

Realizační tým si tak alespoň vyzkoušel jinou variantu složení, nicméně pravděpodobnost, že právě toto kvarteto bude startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu se blíží takřka jistotě.

"Měli jsme poslední možnost sáhnout ke změně před olympiádou. Jessica rozjížděla štafetu na mistrovství světa 2017 v Hochfilzenu, zkusili jsme to takhle," řekl před závodem trenér biatlonistek Zdeněk Vítek.

A nakonec z toho bylo šesté místo, tedy shodně jako před Vánoci v Hochfilzenu. Následně v OBerhofu si Češky pohoršily, skončily deváté.

"Pocitově se mi nejelo dobře. Za střelbu jsem hrozně ráda. Střílím to pomalu na dva nádechy, ale jsem za to hodně ráda. Mám radost ze střelby a běh, to člověk jede na to, co je. Snad se rozjedu a příště to bude lepší," řekla Davidová, která jela druhý úsek.

"Jsme s tím velice spokojeni. V minulých letech jsme byli nadšení z velkého pódia, nyní jsme rádi za metu z malého pódia. V tomto složení štafety je šesté místo pro nás super. Holky střílely dobře. Dalo by se v nějaké položce zrychlit, ale to je na každém závodníkovi. Ve štafetě je možné úplně vše. Prozatím je to maximum, které jsme schopni předvést," hodnotil Vítek.

Na trať vyrazila jako první Jislová, na položce vleže musela jednou dobíjet, čímž nabrala ztrátu 14 vteřin. Zatímco v prvním kole měla čtvrtý nejrychlejší čas, úsek mezitím táhla Italka Vitozziová a Jislová začala ztrácet o více než tři vteřiny. Italka dál pokračovala v bezchybné střelecké formě, stojku dala za 21 vteřin. Jislová dala poslední terč až na dva náhradní náboje.

Itálie předávala jako první před Německem a Švýcarskem. Nejmladší česká reprezentantka Davidová vyjížděla na svůj úsek jako třináctá se ztrátou 41 vteřin. Postupně ale začala manko svým rychloběhem vteřinku po vteřince stahovat.

Wiererová mezitím pálila jako o život a Italky táhla do té doby, než jí předjela bývalá běžkařka Němka Herrmannová. Davidová zvládla svou ležku na jedno dobití, držela pozici, ale ztráta na čelo už činila více než minutu.

Analýza ženské štafety v Ruhpoldingu
zdroj: ČT sport

Wiererová vyčistila i svou druhou položku, tentokrát za bleskových dvacet vteřin a stejný čas tvořil i její náskok na Herrmannovou, která sestřelila terče až po dvou opravách. Davidová nepotřebovala ani náboj navíc a průběžně dál vezla českou štafetu na 13. místě.

Němka před předávkou mohutně zabrala a Wiererovou opět předjela. Na trať, kde zápolilo 23 týmů, vyrážela Puskarčíková. Ztrátu o několik vteřin stáhla, i s jedním dobíjením poskočila o jednu příčku vpřed.

Vstříc šesté položce závodu vyráželo v popředí Švédsko v momentě, kdy Němka Hildebrandová třikrát zaváhala a jednu chybu natropila i Italka Gontierová. Smát se však v čele mohla Francouzka Chevalierová, která na stojce získala téměř 19 vteřin k dobru. A Puskarčíková i s opravou na střelnici šla na deváté místo, byť se ztráta navýšila.

Do posledního úseky vyrážely s mírným náskokem Švýcarky, Němky byly až čtvrté. Finišující Vítková vyrážela stále mezi první desítkou. Němka Dahlmeierová jednou dobila a po poslední ležce se ujala vedoucí role závodu. České reprezentantce nevyšla poslední rána a po sedmé střelbě jela s odstupem více než minuty na devátém místě.

Na závěrečné kolo vyrážely stejně Italka Sanfilippová i Dahlmeierová a protože Švýcarka Aita Gasparinová zamířila na trestné kolo a Vítková vyčistila bleskurychle stojku, dostala štafetu na šesté místo. Strhující finiš patřil Němce, která takticky vyzrála na Italku, v cíli je na třetím místě doplnilo Švédsko.

Ženy - štafeta (4x6 km):

1. Německo (Preussová, Herrmannová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:08:47,0 (0 trest. kol+9 dobíjení), 2. Itálie (Vitozziová, Wiererová, Gontierová, Sanfilippová) -2,9 (0+3), 3. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Magnussonová, Öbergová) -17,2 (0+5), 4. Norsko -23,1 (0+9), 5. Polsko -24,5 (0+5), 6. ČR (Jislová, Davidová, Puskarčíková, Vítková) -1:04,0 (0+7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články