Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Posun na druhé místo SP, ale vytrpěný. Bolelo to jako čert, řekla Davidová

Nebyly z toho stupně vítězů jako v úvodním sprintu, ale i vytrvalostní závod ukázal, že Markéta Davidová je na startu Světového poháru v solidní formě. Česká biatlonistka si dojela pro jedenácté místo a v seriálu už je celkově druhá. Sama ale přiznala, že patnáctikilometrová trať v Östersundu jí tentokrát dala pořádně zabrat a bolela.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/PR/Český biatlon

Při pohledu do statistik rychlosti běhu to vyjádření zní nečekaně. Markéta Davidová byla na 15kilometrové trati pátou vůbec nejrychlejší ze stovky žen, ačkoliv sama měla pro svůj běžecký výkon spíše slova kritiky a nespokojenosti.

"Na trati to nebylo ono a trpěla jsem. Bolelo to jako čert. Běželo se mi vážně docela na prd a jsem z toho hotová. Na víc nebylo," uznala po dojezdu do cíle.

Přitom i östersundská patnáctka znovu ukázala, že Davidová na běžkách ve Světovém poháru patří mezi naprostou špičku. Už ve sprintu měla v tomto směru čtvrtý čas a vysoký standard si udržela i ve čtvrtek. Jediný, kdo jí výrazněji ujel v obou startech, je Norka Marte Olsbuová Röiselandová.

Právě rychlý běh mohl nakonec Davidové přinést i lepší umístění než konečné jedenácté. Stačilo při poslední položce ve stoje sestřelil všech pět terčů. České jedničce ale zůstal čtvrtý v pořadí viset a rozhodující trestná minuta byla na světě.

V součtu s předchozími položkami, kdy čistá dokázala být jen v úvodní ležce a ve zbylých vždy jeden terč minula, to dělalo celkově tři trestné minuty. Navíc další kámen úrazu byl v rychlosti práce s malorážkou, kdy při střelbě byla časem čtvrtou nejhorší.

"Trochu mě to samozřejmě mrzí, protože jsem se cítila dobře, ale když to není více než za jedna, tak je to ještě pořád dobrá střelba. Bohužel tentokrát to bylo za tři a to už je moc," uznala.

Trenéra českých žen mrzela zejména jedna z položek, kdy se právě Davidové otočil vítr, který přinesl jednu minelu a tedy i trestnou minutu, což v konečném součtu znemanalo právě vypadnutí z nejlepší desítky.

"Vítr nebyl v závodě drastický jako před nástřelem. Spíše někdy přidával. Právě u Markéty jednu ránu pootočil a hned byla na druhé straně než měla být. Což by bylo hned to šesté místo. Je to ale kdyby, kdyby... Bylo dost obtížné dát nulu a celkový výsledek 3 byl pro ni dobrý. Bežecké představení a pátý čas je pak velice solidní úroveň," řekl.

I jedenáctá příčka navíc Davidovou ve Světovém poháru posunula výš. Díky velmi vyrovnaným výkonům celé špičky, kdy žádná ze závodnic zatím extrémně nevyčnívá, je nyní česká reprezentantka celkově druhá 15 bodů za vedoucí Italkou Dorotheou Wiererovou. Za sebou má ale celou řadu konkurentek, což si sama dobře uvědomuje.

"Jsem hned za Doro, což je hezké. Ale jen po dvou závodech. Kdo ví, jak dlouho to vydrží," dodala pokorně.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, irozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články