Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Poslední sprint pro hvězdy a další šance pro Davidovou a spol. V Oslu vrcholí boj o glóby

Nastává čas velkých loučení i nových příležitostí. Do sprintu vyrazí naposledy mimo jiné domácí hvězda Marte Olsbuová Röiseleandová. V Holmenkollenu se ovšem představí i česká pětice v čele s Markétou Davidovou, která má v nohách už 31 závodů. A síly vyprchávají. Přímý přenos vysílá ČT sport i ČT sport Plus od 15:05.

Sešlo se to. Hned čtyři významné biatlonové osobnosti v ženském poli oznámily před závěrem Světového poháru v Norsku, že končí kariéru. V první řadě domácí hvězda Röiselandová, která v posledních letech předváděla nadmíru výtečné výkony a těšila lačné norské publikum.

"Je to zvláštní pocit, smutný, ale také neuvěřitelně povznášející," uvedla trojnásobná olympijská vítězka, jejíž biatlonové sbohem napíše další z nesmrtelných holmenkollenských příběhů.

Nutno dodat, že šanci na konec na vrcholu bude velmi vysoká, neboť Röiselandová potvrzovala v posledních závodech svou obvyklou formu. V posledních šesti závodech slavila čtyřikráte vítězství.

A v nejlepším rozpoložení se rozloučí také Němka Denise Herrmannová-Wicková. V Oberhofu triumfovala na domácím světovém šampionátu, třetí byla naposledy ve vytrvalostním závodu v Östersundu.

Sice se podle svých slov těší na nová dobrodružství, ale to v Oslu jistě bude chtít dovést do vítězného konce. A především vede pořadí právě ve sprintu, vždy se vešla mezi šest nejlepších.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih masáku biatlonistek na SP v Östersundu

Třetí do party, která si zajede poslední sprint, bude Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová. Jistě by si přála napodobit výkon z Nového Města na Moravě v roce 2016, kdy si připsala jediné vítězství ve světovém poháru.

Když ještě připočteme konec kariéry Tiril Eckhoffové, která se ovšem jako v celé sezoně v Oslu nepředstaví, ubyde pro příští roky Markétě Davidové a spol. velká konkurence.

Teď ale nadchází jedinečná příležitost, jak legendy porazit na trati.

I když sil znatelně ubývá. Davidová absolvovala v této sezoně více než třicet závodů. "Minulý týden jsem hodně spala. Tím, že mi ve Švédsku úplně nechutnalo jídlo, tak mi hodně chyběla energie. Tady to bude snad lepší," přiznala na svazovém webu nejvýše postavená česká závodnice v pořadí SP.

Zatím patří Davidové ve Světovém poháru sedmá příčka a na paty jí šlape právě loučící se Chevalierová-Bouchetová. "Představovala bych si víc top šest výsledků, na druhou stranu sedmé místo v celkovém hodnocení je super a ukazuje na stabilitu mých výkonů," dodala.

Davidovou doplní na startu stejně jako v minulých závodech Jessica Jislová, Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Tereza Vinklárková, pro kterou to bude na slávou prodchnutých tratích u norské metropole velká premiéra.

"Tenhle areál si zapíšu mezi nejhezčí z těch, které jsem zatím navštívila. Okouzlil mě počasím, výhledem z hotelu, skvělým zázemím," uvedla Vinklárková pro svazový web.

V Oslu vrcholí boj o velký křišťálový glóbus. Zatím vede pořadí SP Julia Simonová, ale na celkové prvenství by mohly dosáhnout také Italky Wiererová a Vittozziová, Švédka Elvira Öbergová, a dokonce Herrmannová-Wicková. Rozděluje se ještě 270 bodů.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články