Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pokljuka uvidí souboj Fourcade vs. Bö, biatlonisté jedou v generálce na MS vytrvalostní závod

Martin Fourcade přijíždí do Slovinska jako suverénní lídr Světového poháru, Johannes Bö ale jistě zdaleka neřekl poslední slovo. Po narození syna se chce vrátit do spanilé jízdy v elitním seriálu a vytrvalostní závod pro něj může být dobrý odrazový můstek. Na startu je i pět Čechů, mezi které se vrací Adam Václavík. Přímý přenos závodu sledujte od 14:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Bruno Fouillat

Pokljuka minulou sezonu otevírala Světový pohár, tentokrát naopak uzavírá druhý trimestr. Především pak ale bude generálkou na únorové mistrovství světa (a sama ho bude v příštím roce hostit).

Středisko ve 1300 metrech nad mořem by mohlo pro řadu závodníků fungovat jako dobrý mezistupeň před tím, než se přesunou do italské Anterselvy, která je položena ještě zhruba o tři sta metrů výš.

Vysoká nadmořská výška ale na druhou stranu nemusí řadě závodníků svědčit – v minulém ročníku se o tom přesvědčila jak Veronika Vítková (která teď opět bojuje se zdravotními problémy), tak Martin Fourcade.

Ten sice nejdříve ovládl vytrvalostní závod, v následném sprintu ale dojel až 24. a stíhačku už dokonce nedokončil vůbec. Letošní rok mu ale vychází náramně.

Zatím vyhrál všech pět letošních individuálních závodů. Dlužno však dodat, že hlavní konkurent v podobě Johannese Thingnese Böho si kvůli narození syna vybral pauzu.

Možná by měl hvězdný Francouz cestu volnou i v Pokljuce, jenže Bö oproti původním předpokladům tento díl SP nakonec stihne.

A tak by se mohly dít věci.

Faktem nicméně je, že Fourcade vede celkové pořadí SP, zatímco Johannes Bö spadl na sedmé místo. Vytrvalostní závod na 20 km se v sezoně pojede teprve podruhé, první klání začátkem prosince v Östersundu ovládl právě Fourcade.

Nejlepší z českých závodníků byl ve Švédsku před Vánoci sedmnáctý Ondřej Moravec (dnes s číslem 21). Ten se o minulém víkendu zaskvěl přesnou střelbou v Ruhpoldingu. Stíhačku zajel osmnáctý a bez jediného lapsu, prožil tak skok o dvanáct příček kupředu.

Aby zastřílel všechny čtyři položky čistě, se mu stalo naposledy právě ve stíhačce v Pokljuce. A to už je více než rok.

K jezeru Bled se z Německa vydali i Michal Krčmář (16) a Michal Šlesingr (41). A zatímco druhý jmenovaný toho měl v Ruhpoldingu v nohách dost, Krčmář mohl být spokojen.

Ve stíhacím závodu si s jednou chybou polepšil o sedmnáct míst. "Ondra s Bimbem byli schopní se posouvat. Limitoval je výsledek ze sprintu, půlminuta by je posunula do 15. místa," řekl trenér Zdeněk Vítek.

Střelba bude stěžejní i v dnešním závodu. Každá minela znamená minutu navíc. Organizátoři dle předpovědi hlásí na čtvrtek polojasno a teplotu zhruba jeden stupeň pod nulou.

Michal Krčmář a Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Ve Slovinsku bude startovat i Tomáš Krupčík (100), po prodělané borelióze se zatím výsledkově hledá. Jakub Štvrtecký zamířil na mistrovství světa juniorů, v sestavě ho nahradil Adam Václavík (60).

Ten už s týmem absolvoval první trimestr SP, v Östersundu byl ve vytrvalostním závodu 76., v Hochfilzenu pak pomohl štafetě k pátému místu. Začátkem ledna startoval v druholigovém IBU Cupu na Slovensku, kde ve zkráceném individuálu na 15 km obsadil šesté místo.

Biatlonisty čeká v Pokljuce změněná a nejspíš také náročnější trať. V tréninku si vyzkoušeli prodloužené sjezdy. "Nejsou takový, aby si tam člověk odpočinul. Pořád musí makat v nohách," řekl Šlesingr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články