Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

POHLED: Fenomén SP v Novém Městě. Biatlon táhne i díky organizačnímu majstrštyku

Je až neuvěřitelné, co se v Česku obvykle s biatlonem děje. Kdykoli do Nového Města na Moravě zavítá Světový pohár, pořadatelé hlásí rekordní zájem o vstupenky, a to i přesto, že největší výsledkový boom české reprezentace poněkud opadl. SP v biatlonu sledujte v přímých přenosech na ČT sport a ČT sport Plus.

Fanoušci SP v biatlonu v Novém Městě milují
zdroj: ČTK

Jistě, očekávání jsou pořád a byl i hlad po covidovém půstu, ale stejně je to fascinující podívaná.

Lidé jakéhokoli věkového rozpětí míří v tisícových počtech od časných dopoledních hodin do arény, kde často v minusových teplotách čekají hodiny na několik desítek minut trvající závod, a zase míří domů.

Šéf biatlonového svazu Jiří Hamza říká, že Češi milují biatlon v jakékoli dávce, což je zvláště předtím, než do Vysočina Areny zavítá příští rok po jedenácti letech mistrovství světa, pro organizátory dobrá zpráva.

Není vůbec jednoduché takovou akci pořádat.

Nechci nikomu mazat med kolem pusy, ale Hamzovi lidé to zvládají velice dobře. Od časných ranních hodin stojí na mrazu, pomáhají nasměrovat fanoušky, baví je, nic nedrhne. A pokud ano, pak jen v detailech, které ani běžné oko návštěvníka nemá moc možnost rozlišit.

Ale je to i závazek.

Laťka je nastavena vysoko, a pokud ostatní tradiční destinace Světového poháru Nové Město nepřevyšuje, minimálně se jim vyrovná. Teď to jen udržet.

Zdá se, že správný je i Hamzův přístup ohledně nastavení cen vstupného. Než aby měl za drahé lístky prořídlé tribuny, což bylo občas k vidění letos na světovém šampionátu v Oberhofu, kde šly ceny vstupenek klidně ke dvěma a půl tisícům, raději zvolí přijatelnou formu.

Nejdražší lístky tak mají příští rok stát do tisícovky.

Téma fanoušků bylo ostatně hlavním motivem, na který přišla řeč téměř v každém rozhovoru s biatlonisty.

Jejich nekonečná podpora, která ale může být pro domácí závodníky i svazující. Každý výstřel má obrovskou odezvu, každý příjezd do arény je odměněn hlasitou bouří.

Ale i to může reprezentanty posouvat. Co už méně, je chování některých lidí, kteří jsou mnohdy v lovu fotek i podpisů bezohlední, jak naznačila Markéta Davidová.

SP v Novém Městě je po mistrovství světa 2024 momentálně v plánu i pro další dvě sezony. A zdá se, že fanoušci hodlají chodit ve velkém dál.

Před českým biatlonem tak stojí dlouhodobě jiná výzva.

Sport
zdroj: ČT4

Ani Davidová s Michalem Krčmářem nebudou závodit věčně. Davidová už o svém záměru zabalit to třeba i po loňské olympiádě v Pekingu, hovořila v minulosti.

Tolikrát zmiňovaná generační výměna proběhla, teď je potřeba, aby Tereza Voborníková, Tomáš Mikyska, ale i další, zajížděli výsledky jako v Oberhofu pokud možno stabilněji.

K nelehkému úkolu ve vyrovnaném poli může týmu dopomoct třeba angažování střeleckého trenéra Matta Emmonse, člověka na svém místě.

Hamza hovoří o zisku medaile na domácím MS. Nelehký, leč nikoli nesplnitelný úkol.

Zda se povede, zjistíme až příští rok v únoru. Velice pravděpodobné je, že desítky tisíc lidí u toho zase budou osobně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články